Naučte sa umeniu ticha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Naučte sa umeniu ticha

BRATISLAVA – 4. mája 2016 (WBN/PR) – Prečítajte si nečakané vyznanie uznávaného novinára a cestovateľa o tom, že ticho môže byť jedinečným dobrodružstvom. Pico Iyer sa v knihe Umenie ticha venuje svojej radosti z pokoja a ticha, na ktorú ho upozornil Leonard Cohen.

Ponorte sa do ticha a nájdite nový vzťah k svetu tak, že sa od neho odstrihnete.

…a tak som sa rozhodol opustiť svoj vysnívaný život a stráviť rok v malej jednolôžkovej izbe v bočných uličkách starobylej japonskej metropoly Kjóto.

Prišiel som sem preto, aby som mohol písať o tichu blízkom môjmu hostiteľovi, o anonymnom živote v horách, ale na okamih som úplne prestal vnímať, kde som. Akosi som nemohol uveriť, že tento pán vo vlnenej čiapke, s okuliarmi lemovanými drôtmi vyzerajúci ako rabín je naozaj spevák a básnik, ktorý sa pred tridsiatimi rokmi preslávil ako medzinárodný idol, večný cestovateľ a sveták v Armaniho oblekoch.

Leonard Cohen prišiel do tejto starobylej pevnôstky, aby tu tvoril život – umenie, aby ho tvoril z ticha. Pracoval na svojom vlastnom zjednodušovaní tak intenzívne ako na veršoch jednej zo svojich piesní, ktorú vybrusoval k dokonalosti vyše desať rokov. V tom týždni, keď som ho navštívil, strávil sedem dní a nocí v prázdnej meditačnej hale. Nehybne sedel. Jeho kláštorné meno – Jikan – vystihovalo ticho medzi dvoma myšlienkami…

Umenie ticha je nečakané priznanie uznávaného novinára. Pokoj podľa neho môže byť jedinečným dobrodružstvom. V určitom bode všetky horizontálne cesty celého sveta prestanú dávať zmysel a vy už nebudete túžiť ísť hlbšie, zažívať výzvy a nečakané okamihy, pretože pohyb je najdôležitejší v pokoji.

„V dobe rýchlosti som si uvedomil, že nič nemôže byť lepšie než spomaliť,“ píše Pico Iyer. „V dobre ruchu nemôže byť nič drahšie ako pozornosť. A v dobe neustáleho pohybu nie je nič naliehavejšie než potreba sedieť v tichu.“

Vo vydavateľstve Noxi tak vyšla druhá kniha zo série celosvetovo úspešných TED kníh s názvom Umenie ticha. Všetci žijeme hektické životy, v ktorých často nemáme čas sami na seba, a pre nás všetkých je táto kniha určená. Je to návod, ako si užiť ticho a pokoj viac ako luxusnú dovolenku.

TED Knihy: malé knihy, veľké myšlienky.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Leonard Cohen