Prečo sa zrútilo lietadlo s boháčmi?!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Knihy
Foto: bux.sk

BRATISLAVA 2. decembra 2016 (WBN/PR) – V Edícii Svetový bestseller vyšiel špičkový triler, ktorý si vychutnáte do poslednej strany. „Majstrovské spojenie záhadnosti, napätia, tragédie a hanebnej moci médií,“ napísal o novinke Pred pádom prestížny Publishers Weekly. A slávny spisovateľ James Patterson dodáva: „Knihu Pred pádomsom zhltol doslova za jediný deň. Môžem vám povedať, že je to veľmi šikovne, premyslene a pútavo napísané. Tak si to určite prečítajte!“

Za hmlistého letného večera sa na palube súkromného lietadla do New Yorku zíde jedenásť ľudí – desať boháčov a jeden neúspešný maliar.

Osemnásť minút po štarte sa lietadlo zrúti do oceána. Katastrofu prežije iba maliar Scott Burroughs a štvorročný chlapček, posledný dedič z rodiny rozprávkovo bohatého a vplyvného mediálneho magnáta.

Čo sa vlastne dialo pred osudným pádom lietadla? Na akej životnej ceste sa ocitli cestujúci a posádka, skôr než sa rozhodli pre osudný let?

Jej peripetie prežívame so zbohatlíkom z Wall Street a s jeho manželkou, s mladým Texasanom, ktorý práve priletel z Londýna, so ženou tápajúcou v neistote, či sa v živote rozhodla správne, s kariérnym pilotom… a záhada okolo tragédie sa prehlbuje.

Odhaľujú sa detaily intríg jednotlivých aktérov a tie poukazujú na desivé sprisahanie.

Mohla azda toľko vplyvných ľudí pripraviť o život len obyčajná náhoda? Alebo ide o niečo oveľa temnejšie? Hrozí, že nasledujúce udalosti sa úplne vymknú spod kontroly v besnejúcej búrke mediálneho šialenstva a verejných obvinení.

Chlapec, ktorého so záchrancom spája čoraz pevnejšie puto, sa zatiaľ snaží vyrovnať s nežiaducou slávou a vyšetrovatelia sa zase pokúšajú vydolovať z trosiek pravdu o katastrofe.

Triler Pred pádom je ako to najlepšie puzzle. S každou kapitolou odhaľujete ďalšiu vrstvu života osôb na palube lietadla a neubránite sa špekuláciám. Skladáte si to všetko, uvažujete, kto a prečo…no bezmocne kývnete rukou a pokračujete v horúčkovitom čítaní. Ten príbeh vás nepustí a záver – ten je naozaj prekvapujúci.

Začítajte sa do triler Pred pádom:

Na dráhe letiska na ostrove Marthaʼs Vineyard stojí lietadlo. Je to deväťmiestne̒SPRY 700SL vyrobené v roku 2001 v kansaskej Wichite. Ťažko povedať, komu vlastne patrí. Oficiálnym majiteľom je holandská holdingová spoločnosť s doručovacou adresou na Kajmaních ostrovoch, na trupe však svieti logo GULLWING AIR. Pilot James Melody je Brit. Jeho prvý dôstojník Charlie Bosch pochádza z Odessy v Texase. Letuška Emma Lightnerová sa narodila v nemeckom Mannheime americkému poručíkovi letectva a jeho ani nie dvadsaťročnej manželke. Keď mala deväť, presťahovali sa do San Diega.

Každý má svoju životnú cestu. Jej smer určujú naše rozhodnutia. Nedá sa presne zistiť, prečo sa dvaja ľudia ocitli na rovnakom mieste v rovnakom čase. Nastúpite do výťahu s desiatkou úplne cudzích ľudí. Veziete sa v autobuse, čakáte v rade pred toaletami. Stáva sa to každý deň. Nemá význam pokúšať sa predvídať, kam presne pôjdeme a s akými ľuďmi sa tam stretneme.

Spoza spustenej prednej rampy žiari jemné halogénové svetlo. Vôbec sa nepodobá na ostrý jas žiariviek, aký vídať v bežných dopravných lietadlách. O dva týždne neskôr sa Scott Burroughs v rozhovore pre New York Magazine vyjadrí, že na prvej ceste súkromným lietadlom ho neprekvapilo ani tak veľké miesto na nohy pred sedadlom či plný bar, ale to, akým domáckym dojmom pôsobilo vnútorné zariadenie. Akoby sa lietanie od istej príjmovej skupiny nijako nelíšilo od toho, keď ostanete doma.

Na ostrove je príjemný večer, dvadsať stupňov, ľahký vetrík od juhozápadu. Plánovaný čas odletu: 22.00. Posledné tri hodiny sa nad morom zbierala hustá pobrežná hmla a jej biele chápadlá sa pomaly presúvajú aj nad vysvietenú vzletovú dráhu.

Prví prichádzajú vo svojom ostrovnom Range Roveri Batemanovci: otec David, mama Maggie a ich dve deti Rachel a JJ. Je koniec augusta a Maggie je s deťmi na Vineyarde už celý mesiac. David za nimi lieta z New Yorku na víkendy. Ťažko sa dokáže uvoľniť na dlhšie, aj keby veľmi chcel. Pracuje v zábavnom priemysle, ako ľudia jeho typu dnes nazývajú televízne správy. Pre nich to nie je nič viac ako cirkus v oblasti informácií a názorov.

David je vysoký a jeho hlas v telefóne vie človeka poriadne zastrašiť. Ľudí, ktorí sa s ním vidia prvý raz, zaskočia jeho nezvyčajne veľké ruky. Jeho syn JJ zaspal v aute, a kým ostatní idú k lietadlu, David sa nakláňa k zadným sedadlám a jemne ho dvíha na ruky. Chlapec sa ho inštinktívne chytá okolo krku, tvár má dokonale uvoľnenú od spánku. Z jeho teplého dychu Davidovi až naskakujú zimomriavky. Cíti na dlani kosti jeho bokov, na boku jeho spustené nohy. Štvorročný JJ už má dosť rokov, aby vedel, že ľudia zomierajú, nie však dosť na to, aby si uvedomil, že to raz čaká aj jeho. David a Maggie hovoria, že je ich perpetuum mobile, lebo sa celý deň ani na chvíľu nezastaví. Keď mal tri roky, najčastejšie komunikoval dinosaurím revom. Momentálne je kráľom prerušovania ich rozhovorov. Pýta sa na každé slovo so zdanlivo nekonečnou trpezlivosťou, až kým mu ho nevysvetlia alebo ho neokríknu.

David zatvára dvere nohou. Synova váha ho trocha ťahá nabok. Voľnou rukou si tisne k uchu telefón.

„Povedz mu, že ak o čomkoľvek z tohto povie čo i len slovo,“ vraví ticho, aby nezobudil chlapca, „čaká ho súd biblických rozmerov. Budeme podávať žaloby, kým nebude mať dojem, že právnici padajú z neba ako žaby.“

David má päťdesiatšesť rokov a na tele vrstvu tuku ako nepriestrelnú vestu. Má pevnú bradu a na hlave slušnú hrivu. V deväťdesiatych rokoch si urobil meno vedením politických kampaní – guvernéri, senátori a jeden dvojnásobný prezident –, potom sa však stiahol do ústrania a rozbehol lobistickú firmu na K Street. O dva roky neskôr ho oslovil jeden starnúci miliardár s myšlienkou založiť stanicu s nonstop správami. O trinásť rokov a trinásť miliárd zisku neskôr má kanceláriu na najvyššom poschodí s oknami odolnými aj proti bombám a prístup k firemnému lietadlu.

S deťmi sa nevída dosť často. Zhodli sa na tom aj s Maggie, hoci práve toto je často predmetom ich hádok. Presnejšie povedané, ona to nadhodí a on sa začne správať bojovne, aj keď to v duchu cíti rovnako. Ale nie je manželstvo práve o tomto? Nebojujú všetci manželia o vlastnícke práva na tých istých pár centimetrov?

Teraz sa na dráhe trocha dvíha vietor. David, stále s mobilom pri uchu, pozerá po Maggie a usmieva sa. Jeho úsmev vraví: Som rád, že tu môžem byť s tebou. Zároveň však upozorňuje: Uvedomujem si, že zase riešim veci z práce, ale s tým sa jednoducho musíš zmieriť. Inými slovami vraví: Záleží na tom, že som tu a sme všetci spolu.

Je to úsmev na ospravedlnenie, no cítiť v ňom aj trocha ocele.

Maggie mu ho opätuje, ibaže letmejšie, smutnejšie. Pravda je taká, že už nedokáže sama ovplyvniť, či mu odpustí, alebo nie.

Sú svoji necelých desať rokov. Maggie má tridsaťšesť a kedysi robila učiteľku v materskej škole. Bola presne ten typ, o ktorom chlapci snívajú ešte skôr, ako si môžu uvedomiť, čo to vlastne znamená – fixáciu na prsia majú predškoláci spoločnú s tínedžermi. Slečna Maggie, ako ju volali, bola veselá a plná lásky. Chodila do práce skôr, aby už o pol siedmej mohla začať s prípravami, a ostávala po pracovnom čase. Písala hlásenia a napredovaní detí a zdokonaľovala učebné plány. Bolo to dvadsaťšesťročné dievča z Piedmontu v Kalifornii, ktoré malo rado svoju prácu. Milovalo ju. Maggie bola prvým dospelým, ktorý týchto trojročných bral vážne, kto počúval, čo chcú a vďaka komu sa cítili ako veľkí.

Osud, ak sa to tak dá nazvať, ju spojil s Davidom v plesovej sále Waldorf Astoria začiatkom jari 2005. Konal sa tam dobročinný ples v prospech vzdelávacieho fondu. Maggie prišla s priateľkou, David bol v správnej rade nadácie. Ona bola skromná kráska v kvetinových šatách so šmuhou modrej farby pre deti na vnútornej strane kolena, on seriózny lovec žien v elegantnom obleku. Maggie nebola najmladšia z prítomných, vlastne ani najkrajšia, ale zato jediná, kto má v kabelke kriedu, vie postaviť sopku z papiera a vlastní vysoký bielo-červený klobúk, ktorý si každý rok nosí do práce na výročie narodenia Dr. Seussa. Inak povedané, bola všetkým, čo očakával od budúcej manželky. Ospravedlnil sa spolustolovníkom a vyrazil po nej s úsmevom, z ktorého žiarili dokonale rovné zuby.

Pri spätnom pohľade je jasné, že nemala šancu.

O desať rokov neskôr majú dve deti a mestský dom na Gracie Square. Deväťročná Rachel chodí do Brearleyho školy so stovkou ďalších dievčat z lepších rodín. Maggie už neučí. Je doma so synom, čo z nej robí výnimku medzi ženami jej postavenia – bezstarostnými manželkami milionárov, čo v kuse myslia len na prácu. Je jediná matka na detskom ihrisku. Všetky ostatné deti prichádzajú v kočíkoch európskeho typu so ženami z ostrova, ktoré sa ani na chvíľu neodlepia od svojho mobilu.

Teraz ju na letiskovej dráhe zamrazí, až si mimovoľne pritiahne ľahký letný kardigán. Chápadlá hmly sa menia na pomalú vlnu, ktorá s trpezlivosťou nezadržateľného ľadovca zalieva celé letisko.

„Si si istý, že sa v tom dá lietať?“ pýta sa manželovho chrbta. David sa medzičasom dostal na vrchol schodov, kde ho s úsmevom víta letuška Emma Lightnerová v krátkej modrej sukni.

„Jasné, že dá, mami,“ odpovedá jej zozadu deväťročná Rachel. „Na lietanie netreba nič vidieť.“

„To viem.“

„Majú na to prístroje.“

Maggie po nej vrhá láskyplný úsmev. Rachel má na chrbte zelený ruksak – nesie si v ňom Hry o život, bábiky Barbie a iPad – a ten jej pri chôdzi rytmicky poskakuje. Také veľké dievča. Už teraz, v deviatich rokoch na nej vidieť náznaky ženy, čo z nej vyrastie. Profesorky, ktorá si trpezlivo počká, kým na svoju chybu neprídete sami. Inak povedané, najbystrejšej osoby široko-ďaleko, nie však namyslenej či vystatovačnej, s dobrým srdcom a melodickým smiechom. Otázka znie, sú tieto vlastnosti vrodené, alebo sú výsledkom toho, čo si musela prežiť? Z toho hrozného zločinu, keď bola maličká? Kdesi na internete by ste to našli ako hotovú ságu zo slov a obrazov – archívne spravodajské zábery na Youtube, stovky hodín novinárskej práce uložené v kolektívnej pamäti z jednotiek a núl. Jeden z kmeňových autorov New Yorkera o tom chcel vlani napísať knihu, no David mu to potichu zatrhol. Koniec koncov, Rachel je iba dieťa. Niekedy, keď Maggie premýšľa, čo všetko sa mohlo stať, jej z toho až puká srdce.

Inštinktívne sa naťahuje k Range Roveru, v ktorom Gil vysielačkou komunikuje s predsunutou skupinou. Gil je ich tieň, urastený Izraelčan, ktorý si nikdy neskladá sako. Stará sa o to, čomu sa v tejto príjmovej skupine hovorí „domáca bezpečnosť“. Stoosemdesiatosem centimetrov, osemdesiatšesť kíl. Má dôvod, prečo si nikdy neskladá sako – dôvod, o akom sa v zdvorilých kruhoch nediskutuje. Pre rodinu Batemanovcov pracuje štvrtý rok. Pred ním bol Miša a pred Mišom úderná skupina mužov bez humoru, v oblekoch, s automatickými zbraňami v kufri auta. Maggie by sa za učiteľských čias bola pohoršovala nad takýmto militaristickým narúšaním rodinného života. Tvrdila by, že je prejavom narcizmu myslieť si, že peniaze z človeka robia terč násilia. To však bolo pred udalosťami z júla 2008, pred únosom jej dcéry a desivými tromi dňami, kým sa ju podarilo dostať späť.

Na schodíkoch lietadla sa Rachel obracia a karikuje prázdnej dráhe kráľovské zamávanie masám. Na šaty si obliekla modrú flísovú bundu, vlasy má uviazané do chvosta. Dôkazy o tom, že ju tie tri dni poznačili, ostávajú väčšinou skryté – strach z malých uzavretých priestorov, istá tieseň v prítomnosti cudzích mužov. Na druhej strane to však vždy bolo šťastné decko, veselá darebáčka so šibalským úsmevom, a aj keď tomu ešte celkom nerozumie, Maggie každý deň ďakuje Bohu, že jej dcéra o to všetko neprišla.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Bux.sk