Obrazom: Slovenský fotograf zvečnil zaujímavé zákutia Paríža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fotografia Suvenír od Petra Župníka z publikácie Zaľúbení do Paríža. Foto: www.startovac.cz

BRATISLAVA 8. júna (WEBNOVINY) – Popredný slovenský fotograf, predstaviteľ Slovenskej novej vlny žijúci v Paríži, Peter Župník sa podpísal pod netradičný bedeker o kaviarňach Paríža.

Kniha Zaľúbení do Paríža – kaviarenské romance mesta svetiel a jeho literárny život je netradičným portrétom 60 kaviarní, troch kníhkupectiev, troch hotelov, ale i jednej pasáže, dvoch parkov, tančiarne či najmenšej ulice Paríža a jedného pouličného bufetu.

Obrazom: Fotograf Peter Župník vydal bedeker po kaviarňach Paríža

Paríž digitálne aj čiernobielo

Zaľúbení do Paríža to je „75 príbehov, 89 digitálnych fotografií v špeciálnej úprave Petra Župníka, 16 veľkých čiernobielych fotografií, vyvolaných a domaľovaných autorom a následne skenovaných,“ informuje v popise publikácie spoluautorka knihy Andrea Puková. Titul vychádza vo vydavateľstve Petrus a jeho tvorcovia žiadali o podporu na jeho tlač a tiež na odmenu pre fotografa aj verejnosť. Cez český portál zameraný na dotovanie kultúrnych projektov Startovac.cz sa im ich plán v krátkom čase podaril splniť.

„Môžete čítať jednu kaviareň za druhou, ako sa číta príbeh alebo môžete knihu používať ako bedeker – sú tam všetky potrebné informácie o otváracích hodinách, či o tom, ako sa do ktorej kaviarne dostanete. No môžete tiež knižkou blúdiť len tak, ako sa blúdi Parížom. Na každom z týchto miest objavíte aspoň jedného spisovateľa či spisovateľku, ľudí, ktorí tu strávili kúsok života, nasťahovali sa sem, chtiac-nechtiac sa doň zaľúbili a napísali o ňom,“ napísala o knihe Andrea Puková.

Fotograf Peter Župník vydal bedeker po kaviarňach Paríža
Foto: www.startovac.cz/Peter Župník

Autor pridal aj fotoportréty

Každú z kaviarní sprevádza fotografický portrét od Petra Župníka. Konečnú podobu Zaľúbených do Paríža vytvoril Ján Šicko, ktorý si v týchto dňoch prevzal ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska 2013 za grafickú úpravu knihy Ivy Mojžišovej Škola moderného videnia, pripomenula v projekte venovanom podpore titulu Puková.

Viac o titule, ktorý sa vďaka podpore verejnosti dostane už v blízkej budúcnosti na pulty kníhkupectiev, možno nájsť na internetovej adrese Startovac.cz.

Video: Zaľúbení do Paríža

Rodák z Levoče, Peter Župník (1961)

patrí medzi najvýznamnejších česko-slovenských fotografov svojej generácie. Študoval užitú fotografiu na Strednej škole umenia a remesiel v Košiciach a na pražskej FAMU. Od roku 1987 pracuje ako voľný fotograf.

V roku 1995 sa presťahoval do Paríža, kde žije a tvorí doteraz. Vystavoval na desiatkach samostatných aj kolektívnych výstav a jeho dielo mapuje niekoľko monografických kníh. Patrí medzi významných fotografov Slovenskej novej vlny.

„Takzvaná Generácia 1960, teda generácia slovenských študentov pražskej FAMU (Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení), ktorí v polovici osemdesiatych rokov výrazne vstúpili na scénu vtedajšej československej fotografie a následne ju, plní sily a tvorivosti, zdarne ‚previedli‘ do rokov deväťdesiatych, sa do dejín zapísala pod názvom Slovenská nová vlna,“ napísali kurátori Tomáš Pospěch a Lucia L. Fišerová o Slovenskej novej vlne pri príležitosti výstavy tejto fotografickej skupiny.

Výstavu od decembra 2013 do marca tohto roka priniesla Galéria hlavného mesta Praha v Dome fotografie. Popri tvorbe Petra Župníka boli na výstave zastúpené aj diela od: Ruda Prekopa, Vasila Stanka, Tona Stana, Martina Štrbu, Mira Švolíka, Kamila Vargu a aj dnes už nežijúceho Jana Pavlíka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia