Ruská disidentka dostene slovenské vyznamenanie in memoriam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Natalia Gorbanevská
Natalia Gorbanevská protestovala spolu so skupinou priateľov 25. augusta v roku 1968 v Moskve na Červenom námestí proti okupácii Československa. Foto: rferl.org

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Ruská disidentka a spisovateľka Natalia Gorbanevská dostane in memoriam za jej celoživotné úsilie v oblasti dodržiavania ľudských práv a obrany demokracie najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy.

Agentúru SITA informovala poradkyňa námestníka primátora hlavného mesta Bratislava Monika Bandúrová. O udelenie vyznamenania požiadal po jej smrti 29. novembra 2013 bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča námestník primátora Ján Budaj. Kancelária prezidenta ho o súhlase s udelením informovala listom z 2. júna, pričom o spôsobe udelenia vyznamenania in memoriam rozhodne nový prezident Andrej Kiska.

Natalia Gorbanevská protestovala spolu so skupinou priateľov 25. augusta v roku 1968 v Moskve na Červenom námestí proti okupácii Československa. Fotografie protestujúcich obleteli celý svet, pričom to bola dovtedy nevídaná odvaha.

Za jej postoje ju v decembri 1969 totalitný režim umiestnil do psychiatrickej liečebne, kde musela žiť tri roky v úplnej izolácii od sveta. Prepustili ju v roku 1972. Jej statočnosť oceňovali na celom svete. Gorbanevská sa po prepustení z liečebne opäť zapojila do disidentského hnutia. V decembri 1975 však bola nútená zo Sovietskeho zväzu emigrovať. Žila v Paríži, pracovala v redakcii časopisu Kontinent a spolupracovala s Rádiom Sloboda. Zomrela vlani v Paríži.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJán Budaj