Obrazom: Vyšla kniha nepublikovanej tvorby Igora Grossmanna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vyšla kniha z nepublikovanej tvorby Igora Grossmanna
Doteraz zväčša nepublikovaná tvorba slovenského fotografa Igora Grossmanna (1924 – 2013) vyšla knižne. Obrazová publikácia nazvaná "Moja dedina - My village" prináša priaznivcom slovenskej fotografie prierez významnou časťou tvorby autora. Popis fotografie: Fašiangy. Ďurčiná pri Rajci 1964. Bratislava, 27. november 2014. Foto: SITA/Igor Grossmann

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Doteraz zväčša nepublikovaná tvorba slovenského fotografa Igora Grossmanna (1924 – 2013) vyšla knižne. Obrazová publikácia nazvaná „Moja dedina – My village“ prináša priaznivcom slovenskej fotografie prierez významnou časťou tvorby autora.

Stodesať čiernobielych fotografií z Grossmannovej pozostalosti zachytáva autentické momenty zo života severoslovenskej dediny v 50. a 60. rokoch minulého storočia, informovali o tom organizátori festivalu Mesiac fotografie. Knihu predstavili v sprievodnom programe festivalu.

Obrazom: Vyšla kniha nepublikovanej tvorby Igora Grossmanna

Autormi úvodného slova v knihe sú Peter Krištúfek a Dado Nagy. Knihu zostavila a sprievodný text napísala fotografova dcéra, publicistka žijúca v Rakúsku Anna Schirlbauer. Kniha, ktorá vyšla vo vydavateľstve Matice slovenskej, dokazuje podľa jej autorky, že Grossmannovo dielo je nielen jedinečným dokumentom vyvierajúcim z dôvernej znalosti prostredia, ale aj dôležitým príspevkom do dejín slovenskej fotografie. Je dôkazom, že Grossmann patrí medzi veľkých majstrov slovenskej čiernobielej fotografie v druhej polovici 20. storočia. Podrobný obraz o autorovi dopĺňa podrobnejšia dokumentácia, anglické resumé a preklad názvov fotografií do angličtiny.

Popri tomto titule festival fotografie tento rok uviedol aj knihy venované dielu fotografov Jána Galandu, Pavla Mariu Smejkala a Matúša Zajaca a aj druhý diel encyklopédie Dejiny európskej fotografie 1939 – 1969. V poradí 24. ročník medzinárodného Mesiaca fotografie prináša fotografie od autorov z dvoch desiatok krajín sveta.

V galériách a múzeách v Bratislave, Budapešti, Varšave a vo Viedni môžu milovníci fotografie navštíviť 31 individuálnych a kolektívnych výstav. Podrobný program festivalu je na webstránkach Mesiacfotografie.sk a Sedf.sk.

Vyšla kniha z nepublikovanej tvorby Igora Grossmanna
Foto: SITA/Igor Grossmann
Vyšla kniha z nepublikovanej tvorby Igora Grossmanna
Foto: SITA/Igor Grossmann

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Krištúfek