Pozrite si jednu z dvoch existujúcich snímok Ľudovíta Štúra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ludovit stur
Ľudovít Štúr Foto: facebook.com

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Slovenská národná knižnica (SNK) zdigitalizovala v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) jednu z iba dvoch existujúcich snímok Ľudovíta Štúra – dagerotyp členov Slovenskej deputácie u cisára Františka Jozefa I. v Olomouci z 20. marca 1849.

Táto unikátna snímka sa nachádza v trezore Literárneho archívu SNK. Jej zdigitalizovaním pokračuje SNK v príprave na budúcoročné 200. výročie narodenia Štúra (28. októbra 1815 Uhrovec – 12. január 1856 Modra), kodifikátora spisovnej slovenčiny, jazykovedca, spisovateľa, učiteľa, novinára či poslanca uhorského snemu, agentúru SITA o tom informovala manažérka publicity národného projektu DIKDA Zuzana Stančíková.

Stur
Foto: Dikda.eu

Spomínanú fotografiu, ako aj ďalšie známe podobizne Ľudovíta Štúra možno nájsť na internetovej adrese Dikda.eu/patrame-po-skutocnej-podobe-ludovita-stura.

Ľudovít Štúr bude mať výročie

Národná knižnica začala 28. októbra avizovať budúcoročné Štúrovo výročie. Život a dielo Ľudovíta Štúra chce pripomínať každý mesiac až do 200. výročia narodenia tejto významnej osobnosti slovenských dejín. Návštevníkom svojho webu ponúkne postupne „zaujímavosti a pikošky z jeho súkromného a profesionálneho života, tvorby a zápasu o národnú svojbytnosť Slovákov“.

Generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová v tejto súvislosti pripomenula, že fond o Ľudovítovi Štúrovi Literárneho archívu SNK tvoria stovky vzácnych dokumentov.

„Verejnosť tak napríklad môže porovnať rozdiel medzi jeho vernou podobou a romantickými maľbami a kresbami,“ cituje tlačová správa Krištofovú. Najzaujímavejšie z nich ponúkne národná knižnica svojim čitateľom na internete v rámci národného projektu DIKDA, na adrese Dikda.eu/chystame-sa-na-stura.

Bohatý rukopisný osobný fond

Literárny archív SNK spravuje bohatý rukopisný osobný fond kodifikátora spisovnej slovenčiny, jazykovedca, spisovateľa, učiteľa, novinára, poslanca uhorského snemu – Ľudovíta Štúra. Obsahuje 452 položiek, napríklad korešpondenciu a rôzne tlače, ktorých autorom je Ľudovít Štúr alebo je ich hlavnou témou.

Zbierky Literárneho archívu SNK obsahujú okrem spomínaných dokumentov aj 375 fotografií súvisiacich s osobou a životom Ľudovíta Štúra. Sú medzi nimi reprodukcie výtvarne stvárnených portrétov Ľ. Štúra od viacerých významných výtvarníkov, fotografie pamätných domov, ako je rodný dom Štúra v Uhrovci, fotografie z národnobuditeľskej a kultúrno-organizačnej činnosti, ale aj fotografie náhrobného pomníka, spomienkových podujatí a ďalšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľudovít Štúr
Firmy a inštitúcie SNK Slovenská národná knižnica