Poznáme nositeľov cien za literatúru pre deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kniha
Foto: www.google.plus.com

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Nositelia cien za literatúru pre deti sú známi. Ako agentúru SITA informovala Eva Cíferská z Bibiany – medzinárodného domu umenia pre deti, Komorné štúdio Slovenského rozhlasu v Bratislave v utorok poobede patrilo slávnostnému odovzdávaniu Ceny Ľudovíta Fullu, ceny Trojruža, Čestnej listiny IBBY a ocenení za nominácie na Cenu H. Ch. Andersena.

Cena Ľudovíta Fullu je ocenením vynikajúceho diela

Na Cenu Hansa Christiana Andersena, označovanú ako Malú Nobelovu cenu za detskú literatúru, boli nominovaní spisovateľ Daniel Hevier a ilustrátor Peter Uchnár. Cena Hansa Christiana Andersena je považovaná za najprestížnejšie medzinárodné ocenenie pre autorov v oblasti literatúry pre deti a mládež.

Udeľuje ju Medzinárodná únia pre detskú knihu (IBBY) od roku 1956. Má dve kategórie: spisovatelia (za literárnu tvorbu) a ilustrátori (za ilustračnú tvorbu). Cena je pomenovaná po slávnom dánskom spisovateľovi Hansovi Christianovi Andersenovi a vyhlasuje sa každý párny rok.

Cena Ľudovíta Fullu je ocenením vynikajúceho diela alebo doterajšej tvorby, ktorá významnou mierou prispela k rozvoju slovenského ilustračného umenia pre deti a mládež. Fond výtvarných umení, Slovenská sekcia IBBY a Bibiana – medzinárodný dom umenia pre deti udelili Cenu Ľudovíta Fullu 2014 Jánovi Dresslerovi za ilustračnú tvorbu pre deti, ktorá podnecuje detskú fantáziu a vedie ich k pozitívnemu vnímaniu výtvarného umenia.

In memoriam udelili cenu Trojruža 2014 Jozefovi Repkovi

Cenu Trojruža sa udeľuje za významné literárne i literárnovedné dielo alebo doterajšiu tvorbu, ktorá významnou mierou prispela k rozvoju slovenskej literatúry pre deti a mládež. Cenu udelili Literárny fond, Slovenská sekcia IBBY a Bibiana Toni Revajovej za dielo, „v ktorom s nehou a empatickou citlivosťou identifikuje svet súčasných detí a spätne ho nasmerúva k pozitívnym hodnotám života“. In memoriam udelili cenu Trojruža 2014 Jozefovi Repkovi za celoživotné úsilie povýšiť dobrodružný žáner v literatúre pre deti a mládež na umenie.

Ocenenie – diplomy Čestná listina IBBY 2014 dostali: Toňa Revajová za knihu Johanka v zapadáčiku (vydavateľstvo Slovart), Peter Kľúčik za ilustrácie knihy medzi nami zvieratami (vyd. Virvar), Beata Panáková za preklad knihy René Goscinnyho Prázdniny malého Mikuláša (Slovart).

Ocenenie udeľuje Medzinárodná únia pre detskú knihu (International Board on Books for Young People – IBBY) autorovi, ilustrátorovi a prekladateľovi za knihu pre deti a mládež, ktorá vznikla za posledné dva roky. Návrhy na udelenie diplomu predkladajú národné sekcie IBBY v dvojročných intervaloch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Hevier