Zomrel literárny vedec, historik a kritik Michal Gáfrik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sviecka sviecky plamen umrtie
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 2. marca (WEBNOVINY) – V piatok 27. februára 2015 zomrel literárny vedec, historik a kritik Michal Gáfrik. Posledná rozlúčka s ním bude v stredu 4. marca o 14:15 v bratislavskom krematóriu. O úmrtí svojho bývalého kolegu informuje na internetovej stránke Slovenská akadémia vied.

Počas normalizácie musel zo SAV odísť

Michal Gáfrik sa narodil 18. augusta 1931 v Gregorovej Vieske. Študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení štúdia krátko pracoval ako vydavateľský redaktor a od roku 1955 pôsobil v Ústave slovenskej literatúry SAV. V ústave pôsobil do roku 1973, odkiaľ musel v čase normalizácie odísť. Pre politické pomery v tom čase nesmel dokonca pracovať v oblasti vedy a kultúry a ani publikovať.

Od roku 1974 pracoval v Ústave racionalizácie v stavebníctve (ako technicko-hospodársky pracovník), od leta 1979 na Mestskej správe Slovenského štatistického úradu. K vedeckej práci sa vrátil až v roku 1990, keď sa ako vedecký pracovník opäť vrátil do Ústavu slovenskej literatúry SAV. Pracoval tu až do roku 2002, keď odišiel do dôchodku.

Venoval sa najmä slovenskej moderne

Vo svojej vedeckej práci sa venoval výskumu slovenskej literatúry 20. storočia, zvlášť slovenskej moderny. Osobitnú pozornosť literárny vedec a historik venoval dielu Ivana Kraska, Martina Rázusa a Janka Jesenského. Okrem časopisecky publikovaných vedeckých štúdií vydal monografické práce Poézia Slovenskej moderny (1965) a Próza Slovenskej moderny (1993), súbor štúdií Na pomedzí moderny (2001), monografiu Básnik Janko Jesenský (2006), dva zväzky Súborného diela Ivana Kraska (1966, 1993).

Je autorom samizdatovej publikácie Etická próza Martina Rázusa (1979), súboru štúdií Rázusovské návraty (1995) a dvojzväzkovej monografie Martin Rázus – osobnosť a dielo (1998, 2000). Okrem toho pripravil výber z poézie Ľudmily Podjavorinskej, Spisy J. Jesenského a jeho ľúbostnú korešpondenciu (Listy slečne Oľge), antológiu prózy slovenskej moderny Koniec lásky (2007). Výber z odborných a publicistických článkov tohto literárneho vedca vyšiel v roku 2010 pod názvom V spätnom zrkadle.

Informácie pochádzajú z internetovej stránky Literárneho informačného centra a Slovenskej akadémie vied.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať