Na Filanovom krste tieklo šampanské. Čo spisovateľa dojalo?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boris Filan
Boris Filan pokrstil nový cestopis Umenie zablúdiť. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Slovenský spisovateľ Boris Filan pokrstil v pondelok v budove Slovenského rozhlasu svoju novú knihu Po vtákoch. V publikácii autor pokračuje v úvahách a príbehoch, ktoré jeho čitatelia poznajú už z jeho predošlých kníh Ľubošova finta, Tri opice či Zabíjačka a iné rozkoše.

Boris Filan zložil priateľom poklonu

Filan na 232 stranách skúma svet okolo seba a rozpráva prekvapujúce príbehy, ktoré zažil na cestách so svojimi dlhoročnými priateľmi režisérom Ivanom Popovičom a humoristom Rasťom Piškom. Šesťdesiatpäťročný rodák z Bratislavy bol dojatý, že ho v jeho veľký deň prišlo podporiť viacero priateľov, ktorých v knihe spomína.

„Vždy, keď píšem nejakú knižku, tak túžim, aby tie postavy mohli potom byť so mnou, oni sú totiž tam v tom priestore so mnou, keď píšem. A teraz sa mi pošťastila jedna vec. Mám takú dvojicu kamarátov, Rasťa Piška a Ivana Popoviča, oni sú moji verní druhovia na našich cestách po Slovensku, navštívili sme veľmi veľa zaujímavých miest a stretli sme nádherných ľudí, tak mi najprv napadlo, že zavolám najmä ich dvoch, no postupne sa mi to rozrástlo,“ povedal na úvod Filan, ktorému napokon na krst zavítalo mnoho uznávaných osobností slovenského kultúrneho života.

Okrem Piška a Popoviča ho svojou prítomnosťou poctili napríklad sochári Jozef Jankovič a Alexander Ilečko, bývalý hokejista Ľubomír Pokovič, nefrológ Mahmoud Hassan, autor Juraj Šebo a ďalší. „Mám naozaj radosť, že sem prišli ľudia, ktorí sú mi blízki a ktorí so mnou zdieľajú všetky tieto príbehy. Je senzačné, keď sa v jednej chvíli stretnú v takomto priestore. Je to pre mňa ako sen, som šťastný aj dojatý. Chcem povedať, že som vedel trošku hrať basketbal, trošku som vedel písať texty, ale môj najväčší dar je, že mám takých senzačných kamarátov,“ poznamenal spisovateľ.

Krstilo sa šampanským

Na knihe mali podľa jeho slov zásluhu najmä traja muži. „Keď som tú knihu dával dokopy, tak mi napadlo, že na nej majú veľkú zásluhu traja muži: môj dramaturg Maroš Grebáč, pán Vincent Štofaník a môj kamarát, veľký boss, Václav Mika,“ vymenoval Filan.

Riaditeľ RTVS Václav Mika a riaditeľ vydavateľstva Slovart, v ktorom kniha vyšla, Juraj Heger, publikáciu napokon pokrstili pohárom šampanského. „Boris má ten dar, ktorý všetci poznáme. Ja teda mám to šťastie v živote a bolo mi dopriate, že som mohol niečo pocestovať, vidieť kus sveta.. Som priaznivec zážitkových dovoleniek a veľa miest, o ktorých Boris v živote písal, som navštívil, ale to, čo prežil on, som väčšinou neprežil vôbec a tá optika, tá farebnosť, tá zážitkovosť, po tom som vždy túžil, potom som bol sklamaný. Jeho knižky čítať a potom cestovať môže byť veľké sklamanie, lebo ten dar prežívania má iba on,“ povedal Mika.

Hudobným hosťom podujatia bola sólistka z Lúčnice Barbora Palovičová, ktorá zaspievala piesne zo stredného Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris FilanĽubomír PokovičVáclav Mika