Knihy, ktoré vám odporúčame na záver leta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John Green - Kam zmizla Aljaška
John Green: Kam zmizla Aljaška. Foto: Gorila.sk

BRATISLAVA 3. septembra (WBN/PR) – Kníhkupectvo Gorila.sk predstavuje knihy, ktoré by istotne nemali ujsť vašej pozornosi. Na tento mesiac vybralo kníhkupectvo sedem príbehov, pri ktorých zrelaxujete a hodíte starosti za hlavu.

1. John Green: Kam zmizla Aljaška

Debut spisovateľa, ktorý naučil adolescentov čítať. Skvelé čítanie nielen pre mladých. „Kam zmizla Aljaška“ je asi najlepšia knižka od Johna Greena. Mnohí z tých, čo ju prečítali, sa dušovali, že sa k nej vrátili a „dali si ju znovu“. Je to totiž nezabudnuteľný a dojemný román, ktorý skrýva síce možno trochu predvídateľný príbeh, ale zato veľmi silný. Ponúka úsmevné i dojemné rozprávanie z bežného života. Má mnoho zaujímavých filozofických myšlienok a krásnych citátov. Pri tejto knihe musíte dosť rozmýšľať, John Green vám k tomu dá totiž mnoho podnetov.

Romány Johna Greena odporúčame všetkým, ktorí majú radi oddychové čítanie, ale zároveň nechcú nejaký lacný brak. „Kam zmizla Aljaška“ je emotívnym príbehom o dospievaní. Vtipný, smutný a pravdivý. Tínedžerov totiž vie pán spisovateľ dokonale vystihnúť. Knihu napísal neskutočne čítavým spôsobom.

Šestnásťročný Miles patrí skôr medzi outsiderov medzi vrstovníkmi. Posadla ho vášeň zbierať citáty známych ľudí. Najviac ho „chytil“ Francois Rabelais. (Hlavný spisovateľ francúzskej renesancie, lekár, kňaz a humanista. Označovali ho za prvého avantgardného autora žánru fantasy. Písal ďalej satiry, grotesky, oplzlé vtipy a pesničky. Najznámejší je jeho román Gargantua a Pantagruel.) Posledná veta francúzskeho spisovateľa sa pre Milesa stala akýmsi životným krédom: „Idem hľadať to Veľké Azda.“

Jeho život získava novú podobu v internátnej strednej škole Culver Creek. V Alabame sa spriatelí so svojráznym Chipom, s ktorým býva na izbe a tiež s okúzľujúcou, úplne nepredvídateľnou Aljaškou Youngovou. Okamžite ho pohltí svet, v ktorom sa porušujú školské pravidlá, robia rôzne večierky a provokácie.

Miles ožíva v dennodennom kontakte s novými kamarátmi a stále viac miluje fascinujúcu Aljašku. A tak vývoj smeruje k okamžiku, kedy sa všetko nečakane navždy zmení. Živý a naliehavý príbeh zaradila americká knihovnícka asociácia medzi desať najlepších kníh pre dospievajúcich. Knihu si môžete objednať na webovej stránke Gorila.sk TU.

2. Gilian Flynnová: Zmizelá

Pred tromi rokmi dobyla kniha úctu kritikov a smršť záujmu čitateľov amerických detektívnych trilerov. Doteraz sa drží na špičke rôznych rebríčkov bestsellerov. Úspech zaznamenala tiež sfilmovaná verzia knihy. Štyridsaťštyriročná Gilian Flynnová zatiaľ ponúkla čitateľom tri tituly a všetky, podobne ako „Zmiznutá“, sa stali knižnými hitmi. Filmári sa doslova o práva na ich sfilmovanie ruvali. Doteraz diela Američanky vydali v 28 krajinách celého sveta. Knihu „Zmiznutá“ nominovali na jedenásť cien, sedemnásť ďalších vyhrala.

Gilian Flynnová: Zmizelá
Foto: Gorila.sk

„Zmiznutá“ je mrazivým príbehom rozpadu jedného manželstva. Stala sa doslova kultom. Príbeh sa začína dňom piateho výročia svadby Nicka a Amy Dunneových. Pár sa kvôli finančnej kríze presťahoval z New Yorku do malého mesta v Missouri. V deň výročia odchádza Nick ako zvyčajne do baru, ktorý vedie so svojou sestrou. Po chvíli mu volá sused, že niečo s ich domom nie je v poriadku. Nick zisťuje, že Amy zmizla a všade je hrozný neporiadok.

Veľmi skoro polícia i média zisťujú, že ich manželstvo nebolo tak idylické, ako sa navonok zdalo. Nick sa stáva podozrivým číslo jedna z vraždy manželky. Už len preto, že nesmúti tak, ako by sa „patrilo“. Príbeh sa postupne dostáva do temnejšej roviny. Všetko nie je tak jasné ako sa na začiatku zdalo.

Autorka sa báječné hrá s čitateľom. Všetky stopy, nájdené dôkazy a svedectvá Amyiných blízkych ukazujú práve na Nicka. Kto to vlastne je? Trpiaca obeť zločinu alebo cynický netvor, ktorý vodí políciu a verejnosť za nos, aby zo seba sňal podozrenie? Kto má pravdu? Čo bolo jasné na jednej stránke, o pár riadkov už nie je. Čitateľ mení sympatie k Nickovi ako na bežiacom páse.

Zmiznutá je rozhodne výborne napísaný triler. Napínavý, miestami smutný, inokedy mrazivo hororový. Najlepšie bude, keď si knihu prečítate sami. Dáte nám za pravdu. Ak vás dej knihy zaujal môžete si ho objednať na webovej stránke Gorila.sk TU.

3. Eloisa Jamesová: Veľa kriku pre teba

Ak má niekto za manžela prvého talianskeho rytiera, historické romány s podobného mondénneho prostredia je nielen radosť, ale povinnosť písať. Známa americká autorka bestsellerov červenej knižnice Eloisa Jamesová slúži ako žiarivý príklad predchádzajúceho tvrdenia. Stala sa mnohonásobnou držiteľkou prvého miesta v rebríčkoch New York Times a US Today v tomto druhu literatúry. Má srdcia amerických čitateliek pevne v hrsti a jej pero sa už zaborilo do srdiečok európskych milovníčok romantických príbehov.

Eloisa Jamesová: Veľa kriku pre teba
Foto: Gorila.sk

Prichádza s novinkou, ktorej názov je tak trochu parafrázou známej komédie Wiliama Shakespeara. „Veľa kriku pre nič“. Je to prvá časť voľnej série o sestrách Essexových. Jedna z nich, vodkyňa sesterskej svorky, Tess, má hlavu v smútku. Zomrel im otec. Nemôže sa teda spoľahnúť na jeho výber a úplne sama sa musí nielen vydať, ale ešte k tomu, zase úplne opustená, nájsť vhodných ženíchov aj pre jej tri sestry.

Ich akoby ani jeden otec nemal. Annabel je krásna, Imogen romanticky založená a Josie praktická. Všetky štyri sestry sa ocitnú na panstve v Holbrooku, kde býva ich poručník. Je ako z rozprávky, teda milý a láskavý, ale je tiež rovnako ako zo života, lebo si rád vypije. Všetko síce najskôr niekde v strede začiatku knihy smeruje k happy endu, ale to by čitateľky nedočítali knihu do konca. Preto Eloisa Jonesová ako šikovná autorka začína rozdávať zlé karty.

Jedna zo sestier tajne utečie s mladým lordom. Tessin snúbenec v deň ich plánovaného sobáša zmizne. Dvojnásobný škandál v rodine môže Tess, ako je v dôstojných rodinách zvykom, vymazať nielen odchodom do kláštora, ale zatušovať ho vlastnou obetavou svadbou na rýchlo a z rozumu bez lásky.

Po ruke je muž, o ktorom idú divné zvesti. Ani vlastná matka ho už nechce poznať. Po sobáši z rozumu sa začínajú diať veci nevídané. Tak ako sa na správnu romantickú knižku patrí a sluší. Ak chcete vedieť viac, objednajte si ju na webovej stránke Gorila.sk TU.

4. George R.R. Martin: Búrka mečov 1: Oceľ a sneh – Pieseň ľadu a ohňa kn.3

Literatúra žánru fantasy sa odlišuje od detektívok tým, že ak chce niekto navnadiť potenciálnych čitateľov, musí sa vyvarovať podrobnej anotácii obsahu. Každý, čo i len trochu súdny človek, potom, ako si prečíta pár viet, do ktorých sa niekto pokúsi zhustiť začiatok fantasy románu, si význame poklope na čelo a stratí o knihu záujem. Do fantasy románov sa treba iba začítať. Zvyčajne to trvá niekoľko desiatok stránok a až potom vás dej úplne pohltí. Takto je na tom aj guru tohto žánru George Raymond Richard Martin.

George R.R. Martin: Búrka mečov 1: Oceľ a sneh - Pieseň ľadu a ohňa kn
Foto: Gorila.sk

Píše scenáre a literatúru fantasy, sci-fi a hororového žánru. Najznámejším sa stal vďaka románovej fantasy ságe „A Song of Ice and Fire“ (Pieseň ľadu a ohňa). Jeho svetovú popularitu naštartoval televízny seriál s rovnakým názvom ako má prvá kniha románovej epopeje Hra o tróny z produkcie americkej spoločnosti HBO. Pre nich sa tento výpravný a veľkolepý seriál stal bezpochyby najlepším počinom, aký kedy urobili vo svete televízie a filmu.

Slovenský vydavateľ našťastie okrem snahy vtiahnuť nás do deja vysoko komplikovanej ságy, kde sa zamotáte už pri prvých štyroch vetách, a tak ich radšej ani necitujeme, nechal odkaz na pár z mnohých recenzií, ktoré o novom diela Martina povedia viac a úplne jasnou rečou.

Napríklad: „Martin pokračuje v tempe nastavenom v prvom diele a ponúka tak pravdepodobne najlepšiu sériu v žánri fantasy.“ (The Denver Post) Alebo: „Vyspelé fantasy plné elánu a vervy.“ (The San Diego Union-Tribune). Do tretice: „Fantasy epických rozmerov zasadené do sveta s osemtisícročnou históriou, sužovaného blížiacou sa zimou, ktorá bude trvať desať rokov, a oslepeného mečmi a zaklínadlami s ničivými následkami… hostina pre fantasy gurmánov s veľkým apetítom.“ (Publishers Weekly)

Knihu, ktorá vychádza 30. augusta 2015, si môžete objednať na webovej stránke Gorila.sk TU.

5. Gayle Formanová: Kam zmizla

Mužský rozprávač ženského románu je ihlou v kope sena. Tak ich býva málo a takí sú stratení. Gayle Formanová takúto ihlu do kopy hodila a ajhľa! Ihla v nej svieti, lebo autorke sa podaril majstrovský ťah. Rozprávačom príbehu o Mii, ktorá pred tromi rokmi stratila najbližšiu rodinu, je jej priateľ, gitarista Adam Wildea a rozpráva fascinujúco.

Gayle Formanová: Kam zmizla
Foto: Gorila.sk

Román „Kam zmizla“ prináša príbeh o devastácií ženskej duše žiaľom, o prísľube novej nádeje a znovu vzbĺknutí plameňa lásky. Americké čitateľky boli z knihy od nadšenia bez seba. Mnohé strávili celú noc pohltené príbehom, ktorý v ich srdci búšil ešte niekoľko dní. Ako sme už naznačili, mužský rozprávač v romantických knihách sa málokedy vydarí, ale čitateľky sa práve do rozprávača Adama zamilovali. Kniha je fascinujúca tým, že skutočne, ale skutočne, nikto do úplného konca netuší ako sa román skončí. Málo z čitateliek oľutovalo hoci minútu strávenú nad jeho stránkami.

Nadaná violončelistka Mia po strate rodiny nemala chuť žiť. Pomohli jej lekári, kamaráti a jej láska Adam. Trpká skúška si vyžiadala daň, rozišli sa a tri roky sa nevideli, lebo žili na opačných koncoch Ameriky. Mia bola vychádzajúcou hviezdou newyorského konzervatória. Slávny rocker Adam mal na západnom pobreží v Los Angeles búrlivý vzťah so slávnou herečkou.

Počas turné, keď Adam zostane sám v New Yorku, sa s Miou náhodne stretnú. Nastane ich prvá spoločná noc po troch rokoch. Túlajú sa po meste, spomínajú na minulosť a nesmelo sa navzájom znovu otvárajú. Dá sa však vrátiť čas? Dokážu si odpustiť chyby a sľuby, čo si nesplnili? Ak si chcete romantický román „Kam zmizla“ prečítať, dá sa objednať na webovej stránke Gorila.sk TU.

6. Leo Rosten: Jidiš pro radost

Leo Calvin Rosten (1907 – 1998) bol úspešný americký humorista. Narodil sa do židovskej rodiny v Lodži na území dnešného Poľska. Keď mal tri roky, rodina emigrovala do Chicaga. V dospelosti popri písaní učil jazyky. Jeho rodný jidiš je dnes už takmer zaniknutý jazyk. Pred druhou svetovou bol bežným aj na Slovensku v židovských komunitách. Bol to jazyk východoeurópskych chasidských štetlov. Zanechal nám malú stopu v slangových výrazoch. Ako povedzme výrazy: chucpe, mišpoche, košer, čurbes, kibic či ksindl.

Leo Rosten: Jidiš pro radost
Foto: Gorila.sk

Prečo teda otvoriť túto knihu? Leo Rosten by určite odpovedal: „A prečo nie?“ Je to obligátna židovská otázka, ktorá vás dostane do kolien, lebo neviete, čo na ňu odpovedať. „Jidiš pro radost“ je krásna a vtipná knižka, ktorá vám objasní mnoho pojmov z iných kníh. Navyše sa naučíte nové anekdoty, ktoré sú najprirodzenejším spôsobom vyjadrovania tých, ktorí doteraz jazyk jidiš používajú. Jazyk zaniká, ale židovský vtip je večný, pretože sa posmieva, ale láskavo a pritom múdro pokyvkáva hlavou. Nie je azda človek komický i tragický zároveň? Nepripadá nám svet niekedy absurdný a nepotrebujeme sa zasmiať aj cez slzy?

Sám autor píše: „Asi nás nepřekvapí, když zjistíme, že bezpočet židovských vtipů zesměšňuje Židy samé. Vlastní analýza vede k sebepoznání. A humor slouží mimo jiné jako kompenzace za utrpení; je vítězstvím mozku nad strachem. Židovský aforismus praví: „Máš-li hlad, zpívej; máš-li bolest, směj se.“ Dánský spisovatel Isak Dinesen napsal: „Všechny útrapy lze snést, když z nich uděláš historku.“

Vďaka Rostenovi v knihe spoznáte okrem vtipov neznáme príbehy, ľudové múdrosti, horké glosy o živote a zhustené umenie sebairónie. Vtipnou formou približuje výrazy svojho rodného jazyka, ktoré sú esenciou židovského života so svojou múdrosťou, zvykmi a anekdotami. Knihu si môžete objednať na webovej stránke Gorila.sk tu http://www.gorila.sk/product/473314.

7. Becky Mastermanová: Běsni a zuř

Prichádza nová netradičná lovkyňa zloduchov. Je na prahu šesťdesiatky, vo vyprahnutom arizonskom Tucsone má manžela a dvoch psíkov mopslíkov, snaží sa naučiť variť, zbiera z dlhej chvíle v rieke kamienky a volá sa Brigid Quinnová. Temperamentná dáma loví vrahov akoby nič a kde príde, trúsi vtipné hlášky. Dlhé roky slúžila u FBI ako návnada na nebezpečných sexuálnych predátorov, ktorých zatýkala. Je napriek veku stále vynaliezavá, tvrdohlavá a vie si poradiť za všetkých okolností. Vyniká svojim cynickým humorom. Ten možno okrem napätia považovať za ďalší klad knihy „Běsni a zuř“.

Za každú cenu sa snaží pred manželom zatajiť svoju minulosť. Má strach, že keby zistil, že je vo svete vrážd doma, zbalil by sa a odišiel od nej. Vzniká tak kontrast medzi jej tajným JA, ktoré chce naháňať stále deviantov a tým druhým JA, ktoré chce naopak viesť pokojný život. Raz ju však minulosť dobehne. Vodič kamióna Floyd Lynch sa priznáva k dávnej a známej sérii vrážd na legendárnej ceste Route 66.

Becky Mastermanová: Běsni a zuř
Foto: Gorila.sk

Bol to Brigidin veľký nevyriešený prípad. Šofér chce výmenou za doživotie zaviesť políciu na miesto, kde ležia pozostatky jednej z obetí. Bola kolegyňou a chránenkyňou bývalej agentky FBI Quinnovej. Jessiku uniesli a zmizla bez stopy. Ale Brigid na tom niečo nesedí, lebo pozná podrobnosti prípadu. Vyšetruje ďalej na vlastnú päsť a ocitne sa na tenkom ľade. Je presvedčená, že FBI má nepravého vraha. Začína sa úplne strhujúce dobrodružstvo. Slabším povahám môže chvíľkami pripadať až morbidné, ale smrť nie je prechádzka ružovým sadom.

Kniha nie je z tých, kde už v jej polovici tušíte, kto je vrah a už vôbec nepatrí medzi detektívky, kde získate na rovnakom mieste, teda v strede knihy, úplnú istotu, kto vraždil a jednoznačne na neho ukážete prstom, čo vám záver knihy potvrdí. Pri čítaní takých kníh máte chvíľku pocit, že ste úžasný, či úžasná, ale potom víťazí spoznanie, že ste s takouto detektívkou iba márnili čas, ktorý sa dal využiť užitočnejšie.

V prípade knihy „Běsni a zuř“ o vrahovi nemáte ani tušenie. Nieto, aby ste na vraha ukazovali prstom. Skvelú detektívku si môžete objednať na webovej stránke Gorila.sk TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Gorila.sk