Peteraj má na svete ďalšie dieťa, zbierku krstili speváci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peteraj
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenský spisovateľ a autor mnohých textov populárnych piesní Kamil Peteraj pokrstil v utorok večer v jednom z bratislavských kníhkupectiev zbierku básní S tebou a bez teba. Nová kniha plná textov, poznámok, sentencií či marginálií je výberom z troch Peterajových už vydaných kníh – V slepých uličkách (1999), Breviár lásky (2001) a Čo bolí, to prebolí (2004). Zbierku na 144 stranách pripravilo vydavateľstvo Ikar pri príležitosti autorových 70. narodenín.

Čitatelia v nej však nenájdu ani tak známe texty piesní ako skôr úryvky, ktoré kedysi unikli pozornosti, alebo neboli dosiaľ nikde publikované a ešte len čakajú na svoju chvíľu. „Niekedy môže mať text aj desať rokov, nejaký interpret ho má odložený niekde v šuflíku a jedného dňa všetci prídu na to, že je to výborné,“ povedal Peteraj. „Preto som do knihy zaradil okrem niekoľkých úryvkov zo známych textov hlavne veci, ktoré veľa ľudí nepozná,“ dodal.

Kritikov hlboko podceňujem, hovorí Peteraj

Výber robil spisovateľ podľa vlastných slov sám. „Väčšinou autori zveria výber zo svojich diel do rúk niekomu inému, no ja žiadnym literárnym kritikom neverím a hlboko ich podceňujem, takže si to vždy robím sám. Zároveň sa ako bývalý dramaturg viem k tým veciam správať tak trochu neohľaduplne, viem strihať – musel som to totiž často robiť s textami iných autorov. Takže som jednoducho zobral tie nožnice a strihal som, koľko sa dalo,“ priblížil čerstvý jubilant, ktorý texty do novej zbierky zaraďoval na základe jednoduchého kľúča – vyberal tie, ktoré sú podľa neho stále aktuálne a čitateľsky príťažlivé.

„To je veľmi dôležité, doba sa totiž mení, každé desaťročie bolo iné a tam autorovi hrozí, že niektoré veci už akoby odplávajú. Sociológia sa neustále vyvíja a je to hlavne o tom, aby kniha vyznela aj teraz moderne a aby zaujala aj súčasného čitateľa,“ poznamenal Peteraj, ktorý dúfa, že si čitatelia každý list novej zbierky vychutnajú dosýta. „Nie je to o tom na jedenkrát ju prečítať. Treba si ju otvoriť, prečítať si dve tri básne, pekne ju zas založiť a znova si ju otvoriť niekedy inokedy. To je filozofia týchto kníh,“ skonštatoval známy majster pera.

Knihu pokrstila Kristína s Robom Grigorovom

Obľúbený spisovateľ nepodcenil ani grafickú úpravu svojho nového dieťaťa. „Kniha by mala byť zároveň aj na pohľad krásna. O mne sa vie, že si na to veľmi potrpím. Keď ju ten čitateľ chytí do rúk a otvorí, musí to byť preňho jeden nádherný pocit,“ podotkol. Čo sa týka vizuálnej stránky, spolupracoval Peteraj s tým istým grafikom ako pri knihe Milujte sa s láskou (2014), teda s Ľubošom Šedivým. „Ľuboš pracuje s úplne minimalistickým videním, je to vidieť aj na obale knihy. A čo veľmi oceňujem, že dokáže úžasným spôsobom pracovať so vzduchom,“ uviedol Peteraj.

Zbierku pokrstili speváčka Kristína a spevák Robo Grigorov. Za krstiaci predmet zvolili čistú vodu. „Keď som sa s Kamilom spoznal pred veľmi veľmi veľmi veľa rokmi, tak som si hovoril, že to je človek, ktorý ide proti prúdu a je neuveriteľné, ako sa dá na konci cestou proti prúdu strhnúť celý prúd so sebou. A druhá taká veľmi podstatná vec u Kamila je, že muži niekedy hovoria, že ich ženy nepočúvajú. Tak ja vám garantujem jedno – keď spievate Kamilove texty, tak vás ženy počúvajú. To je veľký fakt, možno je to spôsobené tým, že Kamil miluje ženy a ženy milujú Kamila. Ja by som mu poprial, aby to takto bolo aj naďalej a aby vytvoril ešte milión ďalších dobrých textov mne aj všetkým ostatným,“ povedal počas krstu Grigorov. Pridala sa k nemu i Kristína, ktorá sa zároveň postarala o hudobný program podujatia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Kamil PeterajRobo Grigorov