Ján Budaj kandiduje na post primátora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Budaj
Ján Budaj Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Bratislavský mestský poslanec Ján Budaj bude kandidovať na post primátora Bratislavy v novembrových komunálnych voľbách. Budaj prijal výzvu bratislavskej koalície Zmena zdola, Demokratická únia a Demokratická strana. „Jeho prostredníctvom chceme obnoviť slušnú politiku na Magistráte mesta Bratislavy,“ uvádza sa v stanovisku koalície, ktoré poskytla Elena Pätoprstá.

Koalícia pripomenula, že Budaj je bývalý protirežimný občiansky aktivista, zakladateľ iniciatívy Bratislava nahlas, z ktorej neskôr vzniklo jadro občianskeho hnutia novembra 1989 – Verejnosť proti násiliu. V uplynulom volebnom období pôsobil v mestskom zastupiteľstve, kde sa podľa koalície „neraz ako jeden hlas voči väčšine – zasadzoval za nápravu chýb v riadení Bratislavy„.

Koalícia dnes odovzdá kandidačné listiny. Prichádza s programom „kvalitatívnej zmeny riadenia verejných vecí a s dôrazným protikorupčným programom„. Na kandidátke budú jej program zastupovať aj osobnosti z prostredia občianskych aktivistov, ktorí v minulých rokoch neboli poslancami.

„No i tak obhajovali verejný záujem v zápasoch napríklad o právny štát , ako napríklad Anna Remiášová, alebo o ochranu prírody a zelene, ako Katarína Šimončičová, predsedníčka bratislavského zväzu ochranárov SZOPK,“ uvádza sa v stanovisku. Kandiduje aj Pätoprstá, známa z protikorupčnej pracovnej skupiny Ekofóra, ale aj aktivít na ochranu Sadu Janka Kráľa.

Zmena zdola DÚ, DS prichádza so skupinou odborníkov na dopravu v meste, ekonomických odborníkov, odborníkov na urbanizmus a architektúru rešpektujúcich stabilizované územia a ľudské hľadisko mesta alebo udržanie a skvalitnenie verejných priestorov. Na kandidátke sú ľudia, ktorí chcú zmeniť doterajší „macošský“ postoj Bratislavy ku športu a zdravému životnému štýlu, ako aj odborníci na kultúrne dedičstvo.

Komunálne voľby sa konajú 27. novembra. Doteraz záujem o kreslo bratislavského primátora verejne oznámil úradujúci starosta Petržalky Milan Ftáčnik, ktorý kandiduje ako nezávislý s podporou strany Smer-SD, kandidátka stredopravej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd a OKS Magdaléna Vášáryová a občiansky aktivista a podnikateľ Alojz Hlina. Okrem nich podal kandidačnú listinu podľa internetového portálu denníka SME aj občiansky kandidát Jozef Bonko. Kandidáti majú čas podať kandidátku do dnešnej polnoci.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaJán BudajMagdaléna VášáryováMilan Ftáčnik