Kňažko prezradil, čo by ako primátor spravil pre Bratislavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Milan Kňažko
Milan Kňažko Foto: archívne, SITA/Milan Krupčík

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH) chce v prípade zvolenia rokovať s ministerstvami a vládou o príprave novely zákona o hlavnom meste. Novelou by sa mali nanovo definovať postavenie a úlohy Bratislavy, ako aj ich financovanie. Kňažko to povedal v utorok počas tlačovej konferencie pri predstavení 10 bodov svojho volebného programu.

Ako primátor by chcel zabezpečiť lepšie financovanie tiež vyriešením rozporu medzi registrom obyvateľstva a štatistickým úradom, keďže podľa menšieho počtu obyvateľov vykazovanom cez štatistický úrad dostáva Bratislava menej peňazí.

Záchytné parkoviská a koľajová doprava

Tretím bodom programu Milana Kňažka je doprava. Kandidát chce pritom rokovať s ministerstvom dopravy o urýchlení termínov výstavby nultého obchvatu okolo Bratislavy. Kňažko chce riešiť tiež parkovanie a v prípade zvolenia plánuje zaviesť jednotný parkovací systém s uprednostnením obyvateľov, ktorí platia v hlavnom meste dane.

V oblasti verejnej hromadnej dopravy sa zaväzuje rozvíjať nosný dopravný systém na báze koľajovej dopravy v kombinácii so záchytnými parkoviskami. Samostatným bodom programu je tiež presadzovanie takzvaných kompletných ulíc, ktoré budú zohľadňovať potreby peších aj cyklistov.

Kňažko by riešil aj vizuálny smog

Prioritu vidí Kňažko najmä v postavení voči developerom. Zriadiť chce Inštitút pre strategický rozvoj, chce hľadať urbanistické riešenia ako Petržalku spojiť s centrom mesta a v spolupráci s mestskými časťami chce vytvárať územné plány zón. Kňažko sľubuje nulovú toleranciu k čiernym stavbám a chce zákaz nových bilbordových plôch na mestských pozemkoch a postupne redukovať vizuálny smog v meste.

Ďalšou prioritou Kňažka je transparentná samospráva, odmieta pritom stranícke nominácie do mestských podnikov a organizácií. Predposledným bodom kandidáta je vznik nových zelených plôch, zriadiť chce napríklad mestský park v časti Filiálka v Novom Meste, ale aj lesopark pri Draždiaku v Petržalke.

V sociálnej oblasti chce podporovať vznik denných stacionárov a služieb opatrovateľského typu pre seniorov. Spolu s ministerstvom dopravy chce vytvárať nájomné byty pre mladé rodiny. Zvyšovať chce počet miest v materských školách a cez projekty PPP budovať športoviská.

O primátorské kreslo v Bratislave

chce zabojovať aj súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). O post primátora sa uchádza ako nezávislý kandidát aj mestský poslanec Ivo Nesrovnal, ktorý v auguste vystúpil z SDKÚ-DS. Kandidačné listiny do nedeľnej polnoci odovzdali aj predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun (nezávislý), fotograf Andrej Palacko (nezávislý), Kristína Ulmanová (nezávislá) a Peter Čiernik (nezávislý). Za stranu Sieť vo voľbách kandiduje Tatiana Kratochvílová, ktorú podporujú aj strany SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS. Kandidátmi sú aj Gabriel Karácsony (Priama demokracia) a Ivan Bielik (Ľudová strana Naše Slovensko).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo NesrovnalMilan FtáčnikMilan KňažkoMiroslav DragunTatiana Kratochvílová