Doprava v Trnave zadarmo je populizmus, tvrdí kandidát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mhd autobus
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

TRNAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Zámer Smeru-SD zaviesť v Trnave bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre obyvateľov mesta považuje kandidát pravicovej koalície na primátora Ján Žitňanský za populizmus. Doprava zadarmo je súčasťou volebného programu Smeru, kandidát strany na primátora Bystrík Stanko ju chce dotovať z mestského rozpočtu.

„Nič nie je zadarmo, muselo by sa zobrať deťom zo škôl alebo seniorom. Moja predstava o Trnave je predstava o zelenom, bezpečnom a spoľahlivom meste pre ľudí, do toho nepatrí krátenie rozpočtu pre deti a seniorov, ani urobiť z autobusov nocľaháreň pre neprispôsobivých,“ povedal Žitňanský, ktorý reprezentuje koalíciu KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Nova, SaS, Strana zelených a Most – Híd.

Podľa Stanka je možné v Trnave cestovať zadarmo, stratu terajšiemu dopravcovi by vykryl z mestského rozpočtu, do ktorého by získal ďalšie peniaze. Dopravca má zmluvu do roku 2017, po jej skončení je podľa neho možné uvažovať aj o lacnejšej alternatíve. Žitňanský sa obáva, že v takomto prípade by hlavní cestujúci boli neprispôsobiví občania. „Máme zlú skúsenosť s autobusom zadarmo do jedného z nákupných centier. Skončil špinavý a zdevastovaný, preto ho radšej zrušili,“ argumentuje.

Mestská hromadná doprava zadarmo pre obyvateľov Trnavy je jedným z tromfov volebného programu Smeru. Zároveň je to jeden z mála bodov, pri ktorom sa názory ľavice a pravice úplne rozchádzajú. Trnava v súčasnosti dopláca dopravcovi za služby vo verejnom záujme asi milión eur ročne, pri bezplatnej doprave by to podľa Stanka bolo o 500- až 600-tisíc viac.

Cestovanie zadarmo sľubuje aj terajší primátor a kandidát Smeru na primátora Žiliny Igor Choma. Potrebných dva a pol milióna eur ročne na dotovanie mestskej hromadnej dopravy chce získať lepším výberom miestnych daní, väčším objemom podielových daní a využívaním úspornejších vozidiel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Choma
Firmy a inštitúcie SMER-SD