Komunálne voľby nebudú v troch obciach, voliť budú neskôr

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Komunalne volby, obce, starosta
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Sobotňajšie voľby predstaviteľov 2926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia všade. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v šiestich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. V týchto obciach sa voľby budú opakovať.

Vzhľadom na zákonné lehoty sa dá podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej predpokladať, že budú na prelome februára a marca budúceho roka. Kým tu nezvolia svojich obecných zástupcov, vedú obce tí, čo boli zvolení v predošlých voľbách.

Starostu si nebudú voliť v šiestich obciach

„Pre tieto voľby bolo utvorených 5989 volebných okrskov. Volebných miestností však bude iba 5986, keďže v troch obciach voľby vôbec nebudú. Voľby sa vôbec neuskutočnia v Ižipovciach (okres Liptovský Mikuláš), Ondavke (okres Bardejov) a Harakovciach (okres Levoča), pretože v nich nepodali kandidačné listiny pre voľby poslancov zastupiteľstva a ani starostu obce.“

V šiestich obciach nebudú voliť starostu. V piatich nik neprejavil záujem kandidovať. Popri troch spomínaných obciach, kde voľby vôbec nebudú, starostu nevolia ani v obciach Dolné Dubové (okres Trnava) a Zálesie (okres Kežmarok). Na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR starostu nevolia ani v obci Buzitka v okrese Lučenec. Dôvodom je prijatie predbežného opatrenia, aby sa preskúmala registrácia kandidátov na starostu obce.

Voľby neúplného zastupiteľstva sa uskutočnia v 14 obciach: Horný Bar (okr. Dunajská Streda), Smolinské (okr. Senica), Naháč (okr. Trnava), Melčice – Lieskové (okr. Trenčín), Jalovec, Jamník a Pavčina Lehota v okrese Liptovský Mikuláš, Lopušné Pažite (okr. Kysucké Nové Mesto), Stránske (okr. Žilina), Kunešov (okr. Žiar nad Hronom), Zálesie (okr. Kežmarok), Podhradík (okr. Prešov), Nižná Pisaná (okr. Svidník) a Chrasť nad Hornádom (okr. Spišská Nová Ves).

Voliť môžu aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov SR, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Voliť sa dá iba v mieste trvalého bydliska.

Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Presný počet voličov bude známy až po voľbách. Podľa odhadu štatistického úradu bude približne 28 200 prvovoličov, teda tých, pre ktorých budú obecné voľby vôbec prvou možnosťou v živote uplatniť svoje voličské právo.

Priebežné neoficiálne výsledky obecných volieb zverejní Štatistický úrad (ŠÚ) SR po zaznamenaní prvých zápisníc z miestnych či mestských volebných komisií v sobotu po 20:00 na dvoch webových stránkach – http://www.statistics.sk a http://www.volbysr.sk.

„Nebudeme na tých stránkach prezentovať výsledky okrskov, ale sa budú prezentovať až výsledky za mestskú alebo miestnu časť, skrátka za obec,“ informovala predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová. Napríklad v Bratislave, kde je najviac okrskov – 398, to znamená, že na weboch budú výsledky celých mestských častí a mesta. Definitívne výsledky budú zverejnené po ich schválení ÚVK v nedeľu 16. novembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať