Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – O 20:00 hodine sa skončili komunálne voľby, v ktorých si Slováci volili starostov obcí, primátorov miest a poslancov zastupiteľstiev. Voľby sa začali v sobotu od 7:00. Približne 4,4 milióna obyvateľov Slovenska si vyberalo predstaviteľov obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí na najbližšie štyri roky.

Slováci si teda v sobotu volili aj primátorov vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch. O post primátora Bratislavy sa uchádzalo šesť kandidátov, v Banskej Bystrici bojovalo o kreslo primátora až 15 kandidátov, v Nitre siedmi kandidáti, v Trenčíne päť kandidátov, v Trnave si voliči vyberali spomedzi piatich kandidátov na primátora, v Prešove súperilo osem kandidátov, v Košiciach šesť kandidátov a v Žiline bojovalo o priazeň voličov deväť kandidátov.

Celkové výsledky volieb zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) v nedeľu 16. novembra v poobedňajších hodinách. Treba si podľa nej uvedomiť, že sobotňajšie komunálne voľby –„to je 2926 autonómnych malých volieb, kde sa výsledky končia na úrovni obcí“ a štatistický úrad v tomto prípade plní doslova sumarizačnú úlohu. Zákon od ŠÚ SR nevyžaduje prezentáciu priebežného spracovania výsledkov hlasovania.

Obrazom: Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

KOMUNÁLNE VOĽBY KROK PO KROKU:
* 7:00

– na Slovensku sa otvorila väčšina volebných miestností

*

na Pereši sa postarala o rozruch kandidátka, ktorá si vyvesila bilbord na dom

* 9:50

prezident Andrej Kiska volil v Poprade v sprievode manželky a syna

* po 11:00

– na Luníku IX prerušili voľby, jedna z voličiek za plentou odpisovala z papierika

*

v obci Šalov pri Leviciach bojujú so žltačkou, volebnú účasť to nepoznačilo

*

polícia zmarila kupovanie hlasov vo Zvolene

*

v Martine majú okrem komunáliek aj referendum, rozhodujú sa medzi dvoma investíciami

*

v obci Svinia v Prešovskom okrese je veľký záujem o voľby, museli ich však prerušiť

*

polícia odhalila ďalší prípad volebnej korupcie, tentoraz v Kremnici

*

v Bratislave sa v niektorých volebných miestnostiach tvoria rady, voliči musia čakať

*

volebná účasť v Trnave neláme rekordy, ako sa predpokladalo

*

v Banskej Bystrici je najväčším problémom esemeska kandidáta, cez ktorú sa snažil agitovať

* 20:00 – zatvorili sa takmer všetky volebné miestnosti na Slovensku, s výnimkou Luníka IX, kde zatvorili miestnosť o 20:38

Sedem obcí využilo možnosť otvoriť volebné miestnosti skôr, aj v nich sa však hlasovalo do 20:00. V Malej Lodine (okres Košice-okolie) hlasovali už od 5:00 a od 6:00 sa dalo hlasovať v obciach: Lazany (okr. Prievidza), Skalka nad Váhom (okr. Trenčín), Veľká Hradná (okr. Trenčín), Skalité (okr. Čadca), Vyšná Šebastová (okr. Prešov) a Košická Polianka (okr. Košice-okolie), agentúru SITA o tom informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

Obecné voľby mali svoje osobitosti

Komunálne voľby na Slovensku majú niekoľko osobitostí. Voliť v nich môžu aj cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Podľa ministerstva vnútra ich bolo približne 61 500. Pre všetkých voličov platí, že v deň volieb musia dosiahnuť vek minimálne 18 rokov.

Voliť nemohli podľa zákona tí, ktorým zákon obmedzuje osobnú slobodu z dôvodu ochrany zdravia ľudí, ďalej väzni a ľudia s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo zbavení tejto spôsobilosti. Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí volili v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov. Z tohto dôvodu sa dalo voliť len v mieste trvalého bydliska.

Z približného počtu 4,4 milióna voličov bolo podľa odhadu štatistického úradu 28 200 prvovoličov, teda tých, pre ktorých boli sobotňajšie obecné voľby vôbec prvou možnosťou v živote uplatniť voličské právo. Počet prvovoličov pre voľby do orgánov samosprávy obcí, teda tých, ktorí od posledných obecných volieb v roku 2010 dosiahli vek 18 rokov, je 256-tisíc.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Nevolilo sa vo všetkých obciach Slovenska

Ako uviedla zapisovateľka ÚVK, voľby v sobotu neboli vo všetkých 2926 obciach. Pre voľby vytvorili 5989 volebných okrskov, no volebných miestností bolo napokon iba 5986, lebo v troch obciach sa voľby vôbec nekonali. Išlo o obce: Ižipovce (okres Liptovský Mikuláš), Ondavka (okres Bardejov) a Harakovce (okres Levoča), kde nepodali kandidačné listiny pre voľby poslancov zastupiteľstva a na starostu obce.

V 14 obciach v sobotu nezvolili celé zastupiteľstvo, v šiestich obciach nevolili starostu a z nich v troch ani svoj poslanecký zbor. Voľby sa tu preto budú opakovať. Nové voľby vyhlási do 14 dní od oficiálneho zverejnenia výsledkov volieb predseda národnej rady. Pravdepodobne budú na prelome februára a marca. Do zvolenia nových obecných zástupcov, vedú obce tí, čo boli zvolení v predošlých voľbách.

ÚVK počas celého hlasovania priebežne riešila problémy volebných komisií nižších stupňov. Časť jej členov sa vybrala sledovať hlasovanie v teréne, časť zostala v centrále a priebežne riešila problémy nižších volebných komisií.

.

Ako prebieha volebný akt v rámci komunáliek?
*

Volič sa po príchode do volebnej miestnosti preukáže preukazom totožnosti – občan SR občianskym preukazom a cudzinec s trvalým pobytom v SR povolením na pobyt.

*

Okrsková volebná komisia označí voliča v zozname voličov.

*

Volič dostane prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce alebo mesta a dva hlasovacie lístky, v Bratislave a Košiciach štyri hlasovacie lístky. Jeden hlasovací lístok je pre voľby starostu obce, respektíve v meste primátora. Druhý hlasovací lístok je pre voľby poslancov obecného, respektíve v meste mestského zastupiteľstva. V Bratislave a Košiciach každý volič dostane štyri hlasovacie lístky na voľby primátora mesta, poslancov mestského zastupiteľstva, starostu mestskej časti a poslancov miestneho zastupiteľstva.

*

Hlasovacie lístky sa upravujú za plentou.

*

Volič dá hlas svojim favoritom zakrúžkovaním poradového čísla pred menom kandidátov. Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce, primátora mesta alebo starostu mestskej časti zakrúžkuje volič poradové číslo len jedného kandidáta. Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného, mestského alebo miestneho zastupiteľstva zakrúžkuje volič poradové čísla takého počtu kandidátov, aký má byť zvolený v jeho volebnom obvode – tento údaj nájde na hlasovacom lístku.

*

Hlasovacie lístky treba vložiť do obálky a vhodiť do urny.

.

.

Obrazom: Prezident Kiska s manželkou volili pod Tatrami

.

Voličom slúžia webstránky aj telefonické linky

Nejasnosti spojené s obecnými voľbami objasňujú v sobotu voličom až do skončenia hlasovania, do 20:00 hodiny, na informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Volať sa dá na bratislavské čísla:

02/4859 2312

a

02/4859 2313

. Volebná infolinka slúži výlučne voličom a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Voliči sa podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej, často informujú ako sa hlasuje, ako majú upraviť hlasovacie lístky a kedy je hlasovací lístok neplatný. Zaujímajú sa tiež o to, či si môžu vypýtať aj nový hlasovací lístok, ak by omylom pochybili. Volajúci sa sťažujú aj na kampaň, napríklad na stále vylepené plagáty, no v tejto oblasti ÚVK nemá žiadne kompetencie.

Priebežné výsledky zverejnia štatistici

Priebežné neoficiálne výsledky obecných volieb publikuje Štatistický úrad SR po zaznamenaní prvých zápisníc z miestnych či mestských volebných komisií po 20:00 na dvoch webových stránkach – Statistics.sk a Volbysr.sk. Definitívne výsledky budú zverejnené po ich schválení ÚVK v nedeľu 16. novembra.

Až do skončenia hlasovania platilo informačné moratórium. Počas moratória zákon zakazuje v médiách a v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí zverejňovať alebo vysielať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska