Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal poďakoval rodine a voličom. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – Bratislava bude mať nového primátora. V sobotňajších komunálnych voľbách sa ním stal Ivo Nesrovnal, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Bratislave zúčastnilo 33,79 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal vo voľbách získal 50 630 hlasov. Primátorské kreslo po jednom volebnom období opustí doterajší primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD), ktorý s počtom hlasov 40 481 skončil na druhom mieste. Nezávislý kandidát a herec Milan Kňažko, ktorý kandidoval s podporou KDH, NOVA, SIEŤ, SDKÚ-DS, Most-Híd a Strana zelených získal 35 562 hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré v nedeľu zverejnil Štatistický úrad SR.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

V meste je podľa Nesrovnala roboty ako na kostole

Nesrovnal predstúpil pred novinárov približne o 01:00. Poďakoval svojej rodine i voličom. „Moje najväčšie poďakovanie patrí Bratislavčanom a Bratislavčankám, ktorí prišli v takom hojnom počte, ktorý presiahol naše očakávania,“ povedal Nesrovnal s tým, že viac povie, až keď budú oficiálne výsledky.

V Bratislave je podľa novozvoleného primátora Nesrovnala roboty ako na kostole, no on sa na to teší. Ako povedal v mimoriadnej relácii v televízii TA3 venovanej komunálnym voľbám 2014, treba začať okamžite robiť. „Určite by som chcel, aby v mojej práci bola kontinuita, pretože na niektoré pozitívne kroky pána Ftáčnika chcem nadviazať,“ poznamenal.

Spomenul napríklad komunikáciu s verejnosťou, transparentnosť či etiku v rozhodovaní. „To sú veci, ktoré sa mi páčili a v ktorých budem ďalej pokračovať,“ doplnil v TA3. Bratislava však má pred sebou zásadné veci. Potrebné je podľa jeho slov vrátiť sa k systémovému riešeniu dopravy, vyčistiť mesto, spraviť poriadok vo výstavbe.

„V roku 2016 nás čaká predsedníctvo Rady Európy, čo je veľmi dôležitá medzinárodná akcia s veľkým medzinárodným dosahom a na to sa musíme pripraviť, a to nielen vecne a odborne, ale aj v čistote,“ povedal s tým, že to sú veci, ktoré začnú robiť od prvého dňa.

Pripomenul tiež, že mesto bude omnoho aktívnejšie v navrhovaní zmien zákonov, ktoré Bratislave pomáhajú alebo ju naopak brzdia. „Staré zákony nás v mnohom brzdia, opäť spomeniem stavebný zákon, pamiatkovú ochranu či zákon o hlavnom meste Bratislava,“ priblížil v mimoriadnej relácii. To sú podľa neho veci, ktoré treba zmeniť, pretože už nezodpovedajú potrebám moderného hlavného mesta.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Bugár hádže vinu na tvrdohlavosť Procházku

Za to, že Ivo Nesrovnal nemal podporu štvorkoalície Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS môže podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára tvrdohlavosť Radoslava Procházku. Ako povedal Bugár v nedeľu pre agentúru SITA, ľutuje, že nedošlo k dohode o podpore Iva Nesrovnala. „Za to môžeme ďakovať tvrdohlavosti Radoslava Procházku. Zo začiatku to vyzeralo tak, že bude naším spoločným kandidátom. Potom z toho Procházka vycúval. Teraz vidíme, že je to obrovská škoda. Bolo to veľmi zlé a neuvážené rozhodnutie Procházku,“ vyhlásil Bugár.

Štvorkoalícia Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS pôvodne uvažovala o podpore Nesrovnala. Neskôr Procházka ako kandidátku presadil Tatianu Kratochvílovú. Tá kandidatúru stiahla a následne Sieť, Most-Híd a SDKÚ-DS podporili vo voľbách Milana Kňažka.

Pravica v Bratislave zlyhala, zhodnotil Ftáčnik

Pol hodinu po polnoci Nesrovnalovi blahoželal k ešte stále neoficiálnemu víťazstvu vo voľbách úradujúci primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Vyhlásil, že bude pozorne sledovať Nesrovnalove kroky. Je zvedavý, ako sa vyrovná najmä s najväčším problémom Bratislavy – dopravou, keďže podľa jeho slov Nesrovnal vzbudil v ľuďoch nádeje.

Kreslo primátora je pripravený Nesrovnalovi odovzdať na najbližšej mimoriadnej schôdzi, ktorá by sa mala uskutočniť 11. decembra. Kampaň pred voľbami zhodnotil Ftáčnik ako slušnú. Priznal, že na ňu mohli mať vplyv aj udalosti posledných dní. Podľa Ftáčnika pravica v Bratislave prehrala na celej čiare, keďže stavila na Milana Kňažka, ktorý vraj skončil až tretí.

Ivo Nesrovnal
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Kňažko krátko po zverejnení neoficiálnych výsledkov poďakoval všetkým, ktorý mu prejavili dôveru. „Musím konštatovať, že to nie je dobrá správa pre Bratislavu. Hlavne preto, že tieto voľby vyhrá človek, ktorý je spoluzodpovedný za stav tohto mesta minimálne za posledné štyri roky. Čiže, nepríde, žiaľ, k žiadnej zmene. Je mi to ľúto a som presvedčený, že Bratislava zmenu potrebuje,“ povedal Kňažko. Ako ďalej uviedol, na ďalšie novinárske otázky odpovedať nechcel a vyjadrí sa až po zverejnení oficiálnych výsledkov.

V Bratislave museli niektorí voliči čakať, tvorili sa rady

Komunálne voľby v Bratislave boli pokojné a bez problémov. Mestská volebná komisia v hlavnom meste sa nestretla s ničím, čo by priebeh sobotňajších volieb výrazne narušilo. Agentúru SITA o tom informoval predseda bratislavskej mestskej volebnej komisie Patrick Lutter. Volilo sa však dlhšie v mestskej časti Ružinov, kde v ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici okolo 18:00 vypadol elektrický prúd. Volebné miestnosti v škole na Drieňovej boli otvorené o 15 minút dlhšie, teda do 20:15.

V niektorých volebných miestnostiach sa počas dňa tvorili rady. Takúto situáciu mali napríklad v Devínskej Novej Vsi. Voliči sa za plentami zdržali dlhšie, volených zástupcov totiž v Bratislave označovali až na štyroch hlasovacích lístkoch. „Ľudia sú zmätení množstvom volebných lístkov,“ vysvetlil člen piatej okrskovej komisie v Devínskej Novej Vsi Róbert Terlanda.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Pripojila sa aj hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová, podľa ktorej sa aj na niektorých miestach v Starom Meste tvorili rady. Voľby v spomenutých okrskoch boli inak pokojné a bez problémov. Vo väčšine slovenských miest a obcí voliči dnes dostávali dva hlasovacie lístky.

Na jednom z nich označili starostu obce, respektíve primátora, druhý hlasovací lístok bol pre voľby poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva. Výnimkou sú mestá Bratislava a Košice, kde každý volič dostal štyri hlasovacie lístky na voľby primátora mesta, poslancov mestského zastupiteľstva, starostu mestskej časti a poslancov miestneho zastupiteľstva.

Obrazom: Slováci volili po tretí raz v roku, tentokrát v komunálnych voľbách

V radoch voliči čakali aj v mestskej časti Devín. Plné boli nielen volebné miestnosti, ale aj pivnice s vínami. V Devíne sa totiž konalo aj podujatie, pri ktorom vinári otvárali svoje pivnice, ľudia si tak mohli z volebnej miestnosti odskočiť rovno na pohárik vína. Dobrá nálada vládla aj v mestskej časti Záhorská Bystrica, kde sa už od rána tešili pomerne vysokému záujmu voličov. Obyvateľov od volieb neodradil ani fakt, že za starostu mestskej časti tu kandidoval len jeden uchádzač.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská, pre špecifickosť komunálnych volieb bol v nemocnici o voľby veľmi nízky záujem. Záujem prejavila len asi desiatka pacientov, väčšina z nich však z nemocničného lôžka pre nesúlad s volebným okrskom odvoliť nemohla.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Bratislavčania si volili starostov 17 mestských častí

Ako vyplýva zo zápisnice o výsledku volieb, ktorú hlavné mesto zverejnilo na svojej internetovej stráne, najviac kresiel v 45-členom mestskom zastupiteľstve získala koalícia strán Sieť, SaS, Most-HÍD, SDKÚ-DS. V sobotných voľbách získali 14 miest v mestskom parlamente. Za nimi skončili nezávislí kandidáti, ktorých bude v mestskom zastupiteľstve 12. Jedenásť miest získala koalícia strán KDH, OĽaNO, Zmena zdola-DÚ NOVA, OKS, KDS a SMK. Šiesti poslanci budú v mestskom parlamente zastupovať koalíciu Smer-SD, SNS, Strana zelených Slovenska a po jednom kresle získali Nezávislé fórum a Európska demokratická strana.

Bratislavčania v sobotu volili aj starostov v 17-tich mestských častiach. Nového starostu má Staré Mesto, kde doterajšiu starostku Tatianu Rosovú (SDKÚ-DS, SIEŤ, OKS, SZ, Strana moderného Slovenska) vymení nezávislý Radoslav Števčík. Nové vedenie má aj bratislavská Karlova Ves, kde sa na čelo mestskej časti postaví nezávislá kandidátka Dana Čahojová. Nahradí doterajšiu starostku Ivetu Hanulíkovú (SMER-SD, SNS, Strana zelených Slovenska, Strana moderného Slovenska). V Dúbravke doterajšieho starostu Jána Sandtnera vystrieda Martin Zaťovič (SIEŤ, SDKÚ-DS, KDH, MOST – HÍD, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS).

Zvíťazili dvaja nezávislí kandidáti

Nového starostu má aj mestská časť Vrakuňa, stal sa ním nezávislý kandidát Martin Kuruc. Nahradí doterajšiu starostku Ľudmilu Lackovú, ktorá sa o tento post už neuchádzala. Starostom bratislavskej Petržalky aj v ďalšom volebnom období ostáva Vladimír Bajan (nezávislý). Starostovský post obhájil v Ružinove Dušan Pekár (KDH,OĽaNO, NOVA, Zmena zdola,DÚ, SMK-MKP, OKS), v Novom Meste Rudolf Kusý (nezávislý), v Rači Peter Pilinský (SIEŤ, KDH, MOST – HÍD, NOVA, SZ). V Lamači ostáva starostom Peter Šramko (KDH, SaS, SDKÚ-DS, NOVA, OĽaNO, OKS, SIEŤ), vo Vajnoroch Ján Mrva (nezávislý), v Rusovciach Dušan Antoš (nezávislý), v Jarovciach Pavel Škodler (nezávislý) a v Devínskej Novej Vsi Milan Jambor (SIEŤ, SDKÚ-DS, SaS, MOST – HÍD).

Starostovské posty obhájili aj Gabriela Ferenčáková (MOST – HÍD, SIEŤ, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) v Čunove, Ľubica Kolková (SIEŤ, MOST – HÍD, SDKÚ-DS, SaS, KDH) v Devíne či Alžbeta Ožvaldová (SIEŤ, SDKÚ-DS, SaS, MOST – HÍD, SMK-MKP, KDH, NOVA, SMER-SD) v Podunajských Biskupiciach. Starostom Záhorskej Bystrice ostáva aj naďalej Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, SIEŤ, NOVA, SaS, Most-Híd), ktorý bol v mestskej časti jediným kandidátom.

V zostávajúcich troch okresných mestách Bratislavského kraja zvíťazili dvaja nezávislí kandidáti na primátora a jeden kandidát pravicovej koalície. V Malackách vyhral nezávislý kandidát Juraj Říha so ziskom 1973 hlasov. V Senci primátorský post obhájil Karol Kvál (nezávislý) s počtom hlasov 3848. V Pezinku zostáva primátorom Oliver Solga ( SDKÚ-DS, OKS, SaS, NOVA), ktorý získal 4612 hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta OžvaldováDušan PekárIvo NesrovnalJán MrvaMilan FtáčnikMilan KňažkoPeter PilinskýPetra Stano MaťašovskáRadoslav ŠtevčíkRudolf KusýVladimír Bajan