Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrea Turčanová
Primátorkou Prešova sa stala Andrea Turčanová. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 15. novembra (WEBNOVINY) – Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR sa v sobotňajších komunálnych voľbách v Prešove stala primátorkou mesta Andrea Turčanová (KDH – SDKÚ-DS – MOSTt-HÍD – OĽaNO – NOVA – OKS), ktorá získala 11 887 hlasov.

Porazila sedem protikandidátov, na druhom mieste skončil súčasný primátor Pavel Hagyari (nezávislý s podporou Smeru-SD), ktorému voliči odovzdali 7 341 hlasov. Na komunálnych voľbách sa v krajskom meste zúčastnilo 36,98 percenta voličov. Do 31-členného mestského zastupiteľstva sa dostalo 13 kandidátov za koalíciu KDH – SDKÚ-DS, MOST-HÍD, deväť nezávislých, päť za Smer-SD, traja za Sieť a jeden za NOVA. Pravica si v budúcom zastupiteľstve výrazne polepší.

Prvá žena v histórii na čele Prešova

Turčanová má 47 rokov, je riaditeľkou domova sociálnych služieb a zastáva post poslankyne zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja a bola dve volebné obdobia aj poslankyňou mesta. Bude prvou ženou v histórii na čele mesta Prešov.

Svoje víťazstvo vo voľbách prijala s prekvapením a vyslovila poďakovanie všetkým Prešovčanom, ktorí dnes prišli voliť a rozhodli sa odovzdať hlas práve jej. Na otázku, aké budú jej prvé kroky, uviedla, že najprv sa musí zoznámiť s fungovaním úradu z tej druhej strany, lebo pozná ho iba ako poslankyňa. „Chcem si prejsť naozaj všetky platné zmluvy, ktoré úrad má a oboznámiť sa aj so stavom záväzkov,” povedala. Ako ďalej uviedla, jej porazený protikandidát Pavel Hagyari jej poslal blahoprajnú SMS.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

Hagyari priznal volebnú porážku

Pavel Hagyari (nezávislý s podporou Smeru-SD) priznal volebnú porážku už po predbežných výsledkoch volieb. Povedal, že je mu cťou, že mohol stáť osem rokov na čele svojho rodného mesta. Napriek výsledkom volieb to považuje za najúspešnejšie roky Prešova za posledné štvrťstoročie. Spomenul opravené školy, pracovné miesta, zelené plochy, športoviská. „Mám pocit, že dnes vyhrala negatívna kampaň nad reálnymi výsledkami. Beriem to ako fakt,” povedal.

Turčanová išla do volieb so sloganom Cit – vôľa – skúsenosti. Podľa jej vyjadrenia sa počas celej svojej profesionálnej kariéry denne stretáva s ľuďmi a citlivo vníma ich problémy. Nechce o nich iba hovoriť, ale má vôľu ich riešiť.

Obrazom: Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

V Prešove prišlo voliť takmer 37 percent voličov

V Prešove sa zúčastnilo na komunálnych voľbách 36,982 percenta voličov. Z celkového počtu 73 984 zapísaných voličov prišlo k urnám 27 361 voličov.

Do 31-členného mestského zastupiteľstva sa dostalo 12 kandidátov za koalíciu KDH – SDKÚ-DS, MOST-HÍD, desať nezávislých, päť za Smer-SD, traja za Sieť a jeden za NOVA. Z celkového počtu bude 15 nových alebo staronových poslancov. Pravica si v budúcom zastupiteľstve výrazne polepší.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Na čele ôsmich okresných miest budú stranícki kandidáti

V Prešovskom kraji je 13 okresných miest, na čele ôsmich z nich budú primátormi stranícki kandidáti, piati zvíťazili vo voľbách ako nezávislí. Primátorom Bardejova sa opätovne stal Boris Hanuščak, ktorý kandidoval za SMER-SD. Na voľbách sa v Bardejove zúčastnilo 42 percent voličov. Občania si zvolili aj 25 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie zastupiteľstva bude osem poslancov za SMER-SD, sedem nezávislých, štyria za KDH, traja za SDKÚ-DS, dvaja NOVA, jeden SIEŤ.

Primátorkou Humenného sa v komunálnych voľbách opätovne stala Jana Vaľová, ktorá kandidovala za Smer-SD, SZ, SNS, NÁŠ KRAJ, Strana moderného Slovenska, Robíme to pre deti – SF, HZD, KSS a SDS. Na voľbách sa v Humennom zúčastnilo 42,34 percenta voličov. Humenčania si zvolili aj 24 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie samosprávy bude nasledovné: 12 poslancov za SMER-SD, dvaja za KDH, dvaja za SOĽ, dvaja za Náš kraj, SNS, jeden KSS, jeden SDĽ, jeden SP, jeden TIP, jeden Úsvit, jeden SIEŤ, SDKÚ-DS.

V Kežmarku sa stal primátorom Ján Ferenčák, ktorý kandidoval za SMER-SD, KDH, SNS. Na voľbách sa zúčastnilo 44,43 percent voličov. Občania si v Kežmarku zvolili 15 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie zastupiteľstva bude päť nezávislých poslancov, päť za KDH, traja za SMER-SD, jeden za NOVA, jeden za SNS.

Primátorom Levoče sa stal Milan Majerský, ktorý kandidoval za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, OKS, SIEŤ, NOVA, MOST-HÍD, KDS. Na voľbách sa zúčastnilo 42,63 percent voličov. Občania si v Levoči zvolili 19 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie zastupiteľstva bude deväť poslancov za koalíciu KDH, OKS, SIEŤ, SDKÚ-DS, šesť nezávislých, štyria za koalíciu SNS, SMER-SD, SDS.

Primátorom Popradu sa stal Jozef Švagerko

Primátorom Medzilaboriec sa stal Vladislav Višňovský, ktorý kandidoval za SMER-SD. Na voľbách sa v Medzilaborciach zúčastnilo 51,65 percent voličov. Občania si zvolili aj 13 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie zastupiteľstva budú tvoriť piati poslanci za SIEŤ, piati za SMER-SD, dvaja nezávislí, jeden za MOST-HÍD.

Primátorom Sabinova sa opakovane stal Peter Molčan, ktorý kandidoval za SMER-SD, SNS a KDH. Na voľbách sa v Sabinove zúčastnilo 37,99 percenta voličov. Občania si v Sabinove zvolili 17 poslancov mestského zastupiteľstva. Jeho zloženie bude tvoriť osem nezávislých poslancov, štyria za KDH, dvaja za koalíciu SNS, SMER-SD, jeden za SIEŤ, jeden za SRK, jeden za ÚSVIT.

Primátorom Popradu sa stal Jozef Švagerko, ktorý kandidoval za KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a SNS. Na voľbách sa v Poprade zúčastnilo 35,55 percenta voličov. Občania si zvolili aj 19 poslancov mestského zastupiteľstva. Švagerko sa v prvom rade chce sústrediť na prvých sto dní vládnutia. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA nechce len opravovať chodníky a cesty, ale má snahu o spoluprácu s okolitými mestami na podporu cestovného ruchu a urbanistický rozvoj Popradu.

Jozef Švagerko
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Poprad už dlho cítil potrebu zmeny

Švagerko získal vyše 7900 hlasov, o dve tisícky predbehol súčasného primátora Antona Danka. „Výsledok volieb som prijal s pokorou, avšak nebolo to prekvapujúce. Poprad už dlho cítil potrebu zmeny. Zmeny kultúry a vzťahov s občanmi, podnikateľmi, komunitami. Chcem sa sústrediť na to, aby som naplnil očakávania, ktoré občania mojím zvolením na mňa majú. Predložím občanom môj plán na prvých sto dní v úrade. Bol som štyri roky poslancom, takže si viem predstaviť, čo ma asi čaká. Preto je nutné vykonať audity. Ekonomický ukáže realitu mestských financií, právny možné ohrozenia mesta, ale dôležitý je aj procesný, ktorý vie zlepšiť výkonnosť mestského úradu,” povedal Švagerko.

Mestské zastupiteľstvo sa v Poprade voľbami značne zmenilo, ale čerstvý primátor verí, že nájde s poslancami zhodu. „Spolupráca je veľmi dôležitá. Zameriam sa na sfunkčnenie komisií, viac sa budem venovať urbanizmu a budúcnosti Popradu. Nemôžeme ostať len pri oprave chodníkov a ciest. Musíme začať naplno využívať turistický potenciál, spolupracovať s ostatnými mestami aj za hranicami Prešovského samosprávneho kraja. V okolí máme štyri národné parky, letisko. Budúcnosť Popradu vidím v zosilnení mesta ako prirodzeného centra turisticky atraktívneho regiónu,” doplnil.

Zloženie zastupiteľstva bude tvoriť osem poslancov za koalíciu KDH, OĽaNO, SaS, SDKÚ-DS, osem nezávislých, dvaja za SMER-SD, jeden za koalíciu KDS, NOVA, OKS, SIEŤ.

Päť okresných miest povedú nezávislí

V Starej Ľubovni sa stal primátorom Ľuboš Tomko, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa zúčastnilo 47,27 percent voličov. Obyvatelia mesta si zvolili aj 19 poslancov mestského zastupiteľstva. Zastupiteľstvo bude tvoriť desať poslancov za koalíciu KDH, NOVA, OĽaNO, SDKÚ-DS, osem za SMER-SD, jeden za SOĽ.

Primátorom Sniny sa vo voľbách stal opätovne Štefan Milovčík, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Snine zúčastnilo 42,88 percenta voličov. Sninčania si zvolili tiež 18 mestských poslancov. Zloženie zastupiteľstva bude tvoriť sedem poslancov za KDH, päť nezávislých, traja za SNS, dvaja za SMER-SD, jeden za SIEŤ.

Primátorom Stropkova sa vo voľbách stal Ondrej Brendza, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Stropkove zúčastnilo 48,67 percenta voličov. Občania si zvolili aj 18 poslancov do mestskej samosprávy. Zloženie zastupiteľstva bude tvoriť sedem nezávislých poslancov, päť za KDH, štyria za koalíciu SMER-SD, SDS, dvaja za koalíciu NOVA, SIEŤ, SDKÚ-DS.

Primátorom Svidníka sa opakovane stal Ján Holodňák, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa vo Svidníku zúčastnilo 48,32 percenta voličov. Zvolili si tiež 15 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie zastupiteľstva bude tvoriť päť nezávislých poslancov, štyria za SDKÚ-DS, štyria za SMER-SD, jeden za Právo a Spravodlivosť, jeden za SNS.

Primátorom Vranova nad Topľou sa opäť stal Ján Ragan, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa vo Vranove nad Topľou zúčastnilo 38,96 percenta voličov. Občania si zvolili aj 25 poslancov mestského zastupiteľstva. Zloženie zastupiteľstva bude tvoriť osem nezávislých poslancov, osem za SMER-SD, päť za KDH, dvaja za SDKÚ-DS, jeden za NÁŠ KRAJ, jeden za SIEŤ.

Vo Svinej prerušili voľby, Rómovia mali na lístkoch čísla

V obci Svinia v Prešovskom okrese, kde žije početná rómska komunita, si voliči mohli vybrať zo šiestich kandidátov na starostu.

O post poslanca v obci sa uchádzalo 29 kandidátov, mandát mohlo získať sedem z nich. Ako uviedla pre agentúru SITA predsedníčka okrskovej volebnej komisie vo Svinej Helena Kollárová, záujem o komunálne voľby bol medzi voličmi veľký. Prvá početná skupina prišla k urnám hneď ráno okolo ôsmej hodiny, keď išli ľudia z kostola.

S druhou várkou počítali pred obedom a ďalší nápor voličov mal byť podľa skúseností volebnej komisie okolo 15:00 až 16:00 popoludní. Voľby v obci Svinia však museli krátko pred 17:00 prerušiť. Volebná komisia zistila, že vo volebnej miestnosti mali rómski voliči lístočky s číslami, koho mali krúžkovať. Bolo podozrenie, že im tieto lístočky rozdal niekto v sobotu, čím by bolo porušené volebné moratórium. Do Svinej prišli členovia okresnej volebnej komisie a polícia a na 45 minút prerušili voľby.

O tento čas sa voľby v Svinej predĺžia. Agentúre SITA to potvrdila predsedníčka miestnej volebnej komisie Helena Kollárová. Situáciu bol preveriť aj člen obvodnej volebnej komisie Jozef Kislík. Rovnako potvrdil, že volebnú miestnosť museli uzavrieť a prípad ďalej prešetrujú.

Obyvatelia chceli veľa zmien

Obyvatelia obce by podľa Kollárovej chceli veľa zmien. Opraviť chodníky, zmodernizovať elektrické vedenie, ktoré stále vypadáva, opraviť most, ktorý je už sedem rokov po záplavách nefunkčný a vozidlá ho musia obchádzať, žiada sa aj prístavba školy, kde každý rok pribúdajú žiaci. Dušan Bendík pre agentúru SITA uviedol, že v rómskej osade nemajú pumpy na vodu, na štyroch bytovkách zatekajú strechy, nikto nedal prečistiť už niekoľko rokov komíny, problémom je kanalizácia. Všade je špina a keď zaprší, brodia sa k domom po blate. Ako sa vyjadril, majú dosť dôvodov, aby prišli voliť.

V obci Svinia sa po posledných komunálnych voľbách v roku 2010 museli voľby opakovať. Ich platnosť v celom rozsahu zrušil Ústavný súd SR, ktorý ich označil za nezákonné. Opakované voľby sa konali 25. júna 2011 a vyhrala ich tá istá kandidátka ako v novembri 2010. Občania ju v referende začiatkom tohto roka chceli zbaviť funkcie, ale referendum pre nízku účasť voličov nebolo platné. Súčasná starostka teraz nekandiduje.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Policajti preverujú skoro 20 podnetov

Oficiálne podnety na porušenie zákona mestská volebná komisia nedostala. Mali však niekoľko upozornení, že v domovoch sociálnych služieb volilo do prenosnej urny vysoké percento ľudí a asistovala im pri tom často tá istá osoba, čo mohlo mať vplyv na rozhodovanie seniorov. Balún uviedol, že oznámenie prešetrili a upozornili na takéto praktiky volebné komisie. Nešlo však o porušenie zákona.

Polícia v Prešovskom kraji v sobotu od rána dostala 18 podnetov na porušovanie zákona v súvislosti s voľbami. V 16-tich prípadoch sa podozrenie nepotvrdilo, išlo o údajné porušovania volebného moratória, zvážania voličov a snahy o korumpovanie voličov. Dva prípady polícia prijala a preveruje ich, informoval agentúru SITA prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Polícia preveruje oznámenie, že v obci Torysa v okrese Sabinov jeden z kandidátov kupoval v krčme alkohol voličom s tým, aby mu dali svoj hlas. Ďalší prípad nahlásila občianska z Vranova nad Topľou, ktorá oznámila na polícii, že ju v sobotu ovplyvňovali kandidáti na poslancov a snažili sa ju presvedčiť, aby ich volila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrea TurčanováJana VaľováJozef ŠvagerkoMilan MajerskýPavel Hagyari