V Martine mali voľby i referendum, vyberali si aj investície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Začali sa komunálne voľby, Slováci volia tretí raz v roku
Volička počas volebného aktu na ZŠ Matky Alexie v rámci komunálnych volieb 2014. Bratislava, 15. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

MARTIN 15. novembra (WEBNOVINY) – V Martine si okrem primátora a poslancov vyberali aj medzi dvoma veľkými investíciami.

Martinčania o referende vedeli, účasť bola ale nižšia ako vo voľbách. „Na referendum sme mali dobré ohlasy, ale účasť je, samozrejme, nižšia ako v komunálnych voľbách. Konkrétne odhady, tak vo voľbách, ako aj v referende zverejňovať nemôžeme,“ uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová a dodala, že výsledky referenda by mali byť známe už v sobotu pred polnocou.

Obrazom: Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

Oba projekty zaťažia mesto

Martinčania mohli cez referendum mestu odporučiť výstavbu lanovky na Martinské hole za 8,35 milióna eur, alebo rekonštrukciu Námestia S. H. Vajanského za 6,5 milióna eur. „Povedala som si, že keď už som tu (na voľbách, pozn. red.), tak zahlasujem aj v referende. Ťažko sa mi vyberalo, lebo obidve veci sú potrebné, ale nakoniec som zvolila to, čo mi je bližšie,“ povedala Anna Hromadová.

VŠETKY PODROBNOSTI O PRIEBEHU KOMUNÁLNYCH VOLIEB SÚ V TOMTO ČLÁNKU.

„Mne tam chýba možnosť, že nesúhlasím s ani jedným týmto investičným zámerom. Ak si má mesto požičať, tak na to, čo ľudia využívajú denno-denne,“ reagovala pani Paulína, ktorá si síce referendové otázky prečítala, ale hlasovať nešla. „O referende viem, ale nemám záujem. Dosť, že som bol odvoliť,“ odpovedal Juraj Štiga.

Martinská radnica v informácii o referende upozorňovala, že oba projekty si vyžadujú čerpanie úveru a teda zaťažia rozpočet mesta. „Vyjadriť svoj názor je dôležité, aj keď referendum nie je pre mestské zastupiteľstvo oficiálne záväzné. Je to vyjadrenie vôle občanov, ktorí mestskému zastupiteľstvu dávajú mandát a je na ňom, ako s touto vôľou naloží,“ vysvetľuje vyhlásenie referenda mesto a zároveň dodáva, že nové zastupiteľstvo by malo zobrať do úvahy želanie Martinčanov aj v prípade, že sa na referende nezúčastní potrebných 50 percent oprávnených voličov.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

O kabínke sa diskutuje niekoľko rokov

O obnovení kabínkovej lanovky na Martinské hole sa diskutuje už niekoľko rokov, pričom tá pôvodná nepremáva už osem zím. Lanovka by mala vychádzať priamo z mesta z časti Stráne, až do lyžiarskeho strediska na holiach v nadmorskej výške 1251 metrov.

Z predpokladaných 8,35 miliónov by 750-tisíc eur malo ísť na výstavbu 510 nových parkovacích miest. Mesto predpokladá, že po vybudovaní prenajme lanovku spoločnosti, ktorá bude prevádzkovať lyžiarske stredisko na holiach a z prenájmu dokáže splácať aspoň úroky úveru. Martinská radnica si od oživenia lanovky na hole sľubuje bezpečný a rýchly prístup do lyžiarskeho strediska, celoročné využitie strediska, nové pracovné príležitosti, rozvoj cestovného ruchu či podporu súvisiacich podnikateľských aktivít.

Rekonštrukcia Námestia S. H. Vajanského v centre Martina má priniesť najmä 212 nových parkovacích miest v podzemnej garáži, ktorej výstavba by si vyžiadala väčšinu z rozpočtu projektu – až 4,5 milióna z predpokladaných 6,5 milióna eur. Celkovo by malo byť upravených vyše 20-tisíc metrov štvorcových námestia, vymenila by sa dlažba, osadili by sa nové prvky malej architektúry, vytvorili nové plochy zelene, záhonov a vodných plôch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať