Opozícia zhodnotila voľby, Most-Híd na juhu s SMK neprehral

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku
Uzatvorenie volebných miestností a následné sčítavanie hlasov po ukončení komunálnych volieb 2014. Banská Bystrica, 15. november 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 16. novembra (WEBNOVINY) – Výsledok KDH v komunálnych voľbách podľa predsedu hnutia Jána Figeľa potvrdil ambíciu potvrdiť postavenie KDH ako najsilnejšieho subjektu odprava po stred. „KDH je druhý najsilnejší subjekt na scéne. KDH nepodceňuje postavenie v samospráve, ale chce ho prehlbovať a rozvíjať,“ vyhlásil na tlačovej besede. KDH vo voľbách získalo osem postov primátorov, 225 starostov a viac ako 2200 poslancov zastupiteľstiev.

„Ak sa Smer hrdí, že Smer je tu 15 rokov, KDH je tu od roku 1989. My sa nevzdávame. Budeme usilovať o víťazstvo lepšieho. Nemusíme vždy vyhrávať, ale nesmieme sa vzdávať. My sme dosiahli výrazné zmeny v Prešove a na severovýchode Slovenska. To je potvrdenie vitality KDH,“ zdôraznil Figeľ.

Ján Figeľ
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Dôležité sú stabilné regionálne štruktúry

Predseda KDH zároveň vyzdvihol víťazstvo Andrey Turčanovej v Prešove. „Návrat KDH v Prešove hovorí o revitalizácii, ktorá je v niektorých regiónoch viditeľná. Škoda Trnavy. Neobhájili sme síce pozíciu v Trnave, ale získali postavenie, ktoré je dôležité pre celý východ,“ povedal s tým, že kresťanskí demokrati obsadili posty primátorov v Poprade, Levoči a vo Svite.

Voľby podľa Figeľa potvrdili, že v miestnej demokracii sú dôležité stabilné regionálne štruktúry a hodnotová politika. „Veľa subjektov napravo len vznikne a zanikne,“ konštatoval. Fenomén nezávislých kandidátov narastá podľa neho od roku 1990.

„Je to sloboda a doplnok k organizovanej politickej práci. Ak však máme vládu jednej strany, mnohí sa utiekajú pod značku nezávislosti, aby aspoň niečo mohli vybaviť. Pre mnohých je to skôr výraz nestability politického prostredia. Pre nás je odpoveďou ešte väčšie úsilie a profesionalizácia,“ povedal.

KDH považuje rozhodnutie Pavla Pašku a Smeru vzdať sa funkcie za autonómne. Môže byť podľa Figeľa výsledkom nemožnosti obhájiť postavenie na politickej scéne. „Počas dvoch dní pri odvolávaní Fica nebolo cítiť odhodlanie ochraňovať Pašku,“ upozornil Figeľ. Zároveň ocenil odvahu občanov, ktorí podávali informácie o predražených nákupoch a nekalých praktikách.

Obrazom: Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

Most-Híd na juhu s SMK neprehral

Most-Híd podľa predsedu strany Bélu Bugára na juhu Slovenska neprehral so stranou SMK. Ako povedal Bugár dnes na tlačovej besede, nemôže sa hovoriť o porážke. „SMK stratila desať, my sme získali 20 – 30 starostov a primátorov. V Kráľovskom Chlmci náš kandidát porazil kandidáta SMK. Pre nás však nie je dôležité SMK. My budujeme Most-Híd. My sme pozície obhájili. Most-Híd sa udomácňuje na južnom Slovensku,“ vyhlásil Bugár.

Bugár upozornil, že v Komárne Most-Híd uzavrel koalíciu s SMK. Tá sa však neosvedčila. „Päť rokov trvajúce osočovanie diskvalifikuje takúto spoluprácu. Občania neveria jej úprimnosti, preto s tým treba počítať,“ zdôraznil. Neúspechom v Dunajskej Strede, kde sa Most-Híd nepresadil, sa budú zaoberať stranícke orgány.

Most-Híd podľa Bugára podporil aj viacerých nezávislých kandidátov, ktorí boli nadmieru úspešní. „Mali sme nižší počet kandidátov ako pred štyrmi rokmi. Podporili sme viacerých nezávislých kandidátov. Udržali sme však naše pozície. Obájili sme Rožňavu, získali Kráľovský Chlmec, ktorý sme nemali. Štúrovo, Fiľakovo, Nové Zámky, Veľký Meder získali nezávislí s našou podporou,“ povedal s tým, že ho teší aj víťazstvo Andrey Turčanovej v Prešove, ktorá mala tiež podporu jeho strany.

Zitnanska bugar
Foto: SITA/Ján Slovák

Celkovo vo voľbách podľa Bugára uspelo 173 primátorov a starostov s podporou Mosta-Híd, ďalších 46 úspešných nezávislých kandidátov, ktorí zvíťazili, mali tiež podporu strany. „Posilnili sme v Bratislave. Máme v mestskom zastupiteľstve viac poslancov. Úspešní boli aj naši kandidáti z mládežníckej organizácie. Naša rómska organizácia bola úspešná nadmieru. Jej predseda vyhral voľby v Rimavskej Seči,“ dodal.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Výsledky volieb berie Most-Híd ako veľkú výzvu. „Musíme zintenzívniť spoluprácu s našimi starostami a poslancami. Musíme vymyslieť model spolupráce s nezávislými starostami a poslancami. Občania pochopili, že tieto voľby sú pre nich dôležitejšie ako voľby do Európskeho parlamentu alebo regionálne voľby, preto prišli voliť,“ povedal Bugár s tým, že tieto voľby ovládli nezávislí kandidáti.

Podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej voľby priniesli niekoľko otázok. „Najzávažnejšou je, že stranícka podpora kandidátov neznamená automaticky úspech, ale môže byť aj handicapom proti občianskym kandidátom. V regiónoch sa nedá spoliehať na značku,“ zdôraznila. Potešilo ju, že pod značkou Most-Híd uspeli aj slovenskí kandidáti. „Máme poslancov okrem Bratislavy aj v Prešove alebo Handlovej. To potvrdzuje oprávnenosť postupu Mosta-Híd a teda, že národnostná otázka nie je zdrojom polarít,“ konštatovala.

Pre hnutie NOVA sú výsledky povzbudením

Hnutie NOVA považuje výsledky komunálnych volieb za povzbudenie pre všetkých ľudí, ktorí nerezignovali a usilujú sa prispieť k spravodlivejšiemu a ľudskejšiemu Slovensku. Voľby podľa hnutia potvrdili, že pre voličov sú čoraz dôležitejšie ľudské kvality kandidátov než stranícka príslušnosť. V mnohých obciach a mestách voliči dali dôveru kvalitným kandidátom, ktorých vízia dobre spravovanej krajiny je zhodná s víziou hnutia NOVA. Vyhlásilo to hnutie NOVA prostredníctvom tlačového odboru strany.

„Celkovo na Slovensku získalo s podporou NOVA mandát na najbližšie štyri roky 62 starostov a primátorov a 626 poslancov. Sme hrdí na to, že sme všetkým týmto statočným ženám a mužom pomohli vytvoriť priestor pre ich spoločenskú angažovanosť,“ uvádza sa v stanovisku hnutia NOVA s tým, že komunálne voľby sú pre hnutie sklamaním iba v jednom ohľade, a to pri osobnej antikampani proti kandidátovi NOVA na starostu bratislavského Starého Mesta Gáborovi Grendelovi.

Neznáma osoba distribuovala po centre Bratislavy letáky, v ktorých odhovárala obyvateľov Starého Mesta od voľby Grendela a v anonymnom texte ho označovala za podvodníka. Ako uvádza tlačový odbor hnutia, antikampaň vrátane zneužitia trestného stíhania považujú za nebezpečné prekročenie všetkých pravidiel civilizovaného politického súboja a veľmi škodlivý precedens, ktorý nesmie zostať bez odozvy.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

SaS pozitívne hodnotí úspech v regiónoch

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) momentálne analyzuje výsledky komunálnych volieb, no už teraz pozitívne hodnotí úspech v regiónoch. Píše sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

„Potešil nás najmä úspech v obciach mimo Bratislavy. Definitívne sa tým vyvrátil mýtus, že SaS je bratislavská strana,“ uviedol podpredseda strany pre regióny Ľubomír Galko. Ako dodal, zvolenie niekoľkých „priateľov slobody“ za starostov obcí je dôkazom, že SaS pracuje so správnymi a čestnými ľuďmi. Strana sa teší zo zvolených starostov s jej podporou, napríklad v obciach Horná Seč, Demandice, Mengusovce či Opava.

Priatelia slobody sú nestraníci, ktorí zdieľajú hodnoty SaS a chcú sa verejne angažovať. „Pevne verím, že mená ďalších z nich sa objavia aj na kandidátke vo voľbách do Národnej rady SR v roku 2016,“ doplnil Galko. Strana Sloboda a Solidarita verí, že prítomnosť ich kandidátov v zastupiteľstvách zabezpečí lepšiu kontrolu a budú presadzovať program, aký má strana aj vo veľkej politike. „Štíhly štát, menej byrokracie, podpora podnikateľov,“ pripomenul.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľKatarína SvrčekováĽubomír Galko
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie