Fico: Smer si posilnil pozíciu, pravica utrpela debakel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Premiér Robert Fico Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. novembra (WEBNOVINY) – Strana Smer-SD si v sobotňajších komunálnych voľbách výrazne posilnila pozíciu v štruktúrach miest a obcí na Slovensku, pravica utrpela debakel. Takto zhodnotil šéf Smeru-SD Robert Fico výsledok volieb. „Tieto komunálne voľby sme výrazne vyhrali,“ dodal.

Fico poukázal na to, že v komunálnych voľbách v roku 2010 získal čisto Smer-SD posty primátorov a starostov v 599 mestách a obciach. Teraz je to 847 postov. V koalíciách získali pred štyrmi rokmi 327 postov a teraz 261. Pred štyrmi rokmi to teda bolo spolu 926 primátorov a starostov, teraz je to 1 108, čo je výrazne posilnenie, podčiarkol Fico. Pokiaľ ide o poslancov, Smer -SD získal 5 123 mandátov, v koalíciách je to 487, čo je približne o tisíc viac ako pred štyrmi rokmi, konštatoval Fico.

Fico pripomenul, že aj vo voľbách v roku 2010 získali najväčšiu podporu nezávislí kandidáti. Zároveň dodal, že niekoľko 100 nezávislých kandidátov sa o dôveru voličov uchádzalo s podporou Smeru. Strana ešte musí presne zistiť, koľkí z týchto kandidátov vyhrali. „Neprekvapil ma výsledok nezávislých, ale prekvapilo ma, ako išiel hore Smer-SD,“ dodal Fico.

Obrazom: Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

Premiér upozornil, že aj v takej bašte pravice, ako je bratislavské Staré Mesto, vyhral nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD Radoslav Števčík. Primátorom Bratislavy sa tiež nestane spoločný kandidát pravice, ale nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal. Fico osobitne vyjadril spokojnosť s tým, ako dopadli voľby v Košiciach, kde Richard Raši obhájil primátorskú stoličku a Smer posilnil aj v tunajšom zastupiteľstve.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Práve tieto voľby sa po kauze okolo nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu vnímali ako referendum o Pavlovi Paškovi a Smere. Vytvárala sa divoká atmosféra, chceli oslabiť Smer a nakoniec Raši získal o 11 500 hlasov viac ako kandidát pravice, doplnil Fico.

Predseda Smeru-SD skonštatoval, že účasť vo voľbách potvrdila, že ľudia majú veľký záujem o dianie v obciach a mestách. „Blahoželám všetkým zvoleným bez ohľadu na stranícku príslušnosť, lebo teraz ich čaká ťažká úloha viesť obce a mestá,“ dodal.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo NesrovnalRadoslav ŠtevčíkRichard RašiRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD