Nový primátor Bratislavy chce spraviť poriadok na magistráte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku
Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal (uprostred) počas brífingu po ohlásení predbežných výsledkov komunálnych volieb 2014. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (nezávislý) preberie úrad 11. decembra 2014. Na tento termín je naplánované zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom mu úrad odovzdá dosluhujúci primátor Milan Ftáčnik, informoval agentúru SITA Nesrovnal. Termín prvého zasadnutia mestského zastupiteľstva v novom volebnom období potvrdil aj riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

Ivo Nesrovnal, ktorého za primátora zvolili Bratislavčania vo voľbách 15. novembra, chce ako prvé urobiť poriadok na magistráte, preskúmať všetky zmluvy a poupratovať aj v mestských podnikoch. Kým v minulom volebnom období si na čelo mestských organizácií sadli nominanti poslaneckých klubov v bratislavskom mestskom zastupiteľstve, tentoraz chce Nesrovnal šéfov mestských podnikov vybrať v konkurzoch. O tom, kedy budú výberové konania vyhlásené, nový primátor zatiaľ nehovorí. „Presný termín výberových konaní ešte nemám,“ pripustil Nesrovnal.

Nového primátora zaujíma hlavná stanica

Nesrovnal ešte ako mestský poslanec, ale i ako kandidát na primátora, venoval pozornosť plánovanej rekonštrukcii okolia Hlavnej stanice Bratislava. Viackrát hovoril o tom, že súčasnú Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve so spoločnosťou Transprojekt, ktorá je investorom projektu, treba zrušiť. Ako poslanec mestského zastupiteľstva navrhol aj uznesenie, v ktorom žiadal zmluvu s investorom zrušiť, to však na októbrovom rokovaní v mestskom parlamente neprešlo.

„Navrhoval som to ako poslanec a navrhnem to aj ako primátor. Verím, že sa s týmto návrhom stotožnia aj novozvolení poslanci a dajú mi mandát na rokovania o ukončení zmluvy s investorom a na následné vypísanie novej medzinárodnej súťaže,“ uviedol Nesrovnal už ako nový primátor hlavného mesta. Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve s investorom podpísal v roku 2010 vtedajší primátor mesta Andrej Ďurkovský, podľa jej znenia hlavné mesto jednostranne odstúpiť nemôže, investor totiž zmluvu zatiaľ plní.

Prvú časť kúpnej ceny zaplatil a termín odovzdania dokončenej a skolaudovanej stavby vyprší až na konci roka 2016. Do dvoch rokov má investor pri hlavnej stanici postaviť cesty a infraštruktúru, vybudovať sľúbil aj podzemnú električkovú trať. S prácami firma ešte nezačala. Mesto si však začiatkom tohto roka dalo vypracovať posudok, podľa ktorého mal investor začať stavať už v júni, aby práce do stanoveného termínu stihol. Investor tvrdil, že stačí začať stavať na jeseň, podložené to vraj má aj posudkami stavebných firiem. Investor sa už snažil termín dokončenia o rok posunúť, dodatok, o ktorom s mestom dlho rokovali, však v októbri neschválili bratislavskí mestskí poslanci.

Nesrovnal prízvukoval finančnú nezávislosť

Do boja o primátorské kreslo vstúpil Ivo Nesrovnal v januári tohto roka ako kandidát strany SDKÚ-DS. V polovici augusta sa však rozhodol zo strany vystúpiť a o funkciu primátora sa uchádzal ako nezávislý kandidát. Urobil tak vraj preto, že koaličné rokovania strán sa točili iba okolo rozdelenia mandátov, stoličiek či vplyvu v mestských podnikoch, a zabúdalo sa pritom na riešenie problémov hlavného mesta.

Nesrovnal pred voľbami opakovane prízvukoval, že je finančne nezávislý a svoju kampaň si platí z vlastných zdrojov. „Áno, financoval som si ju výlučne zo svojich financií a nemám problém zverejniť svoje výdavky,“ hovorí Nesrovnal aj po voľbách s tým, že náklady zverejní, keď bude mať všetky faktúry. Približne mesiac pred voľbami dovtedajšie náklady odhadol na približne 100-tisíc eur, nevylúčil, že by sa mohli vyšplhať až na 200-tisíc eur.

Ivo Nesrovnal v sobotných voľbách získal 50 630 voličských hlasov. Za ním skončil Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD) so ziskom 40 481 hlasov. Nezávislý kandidát a herec Milan Kňažko, ktorý kandidoval s podporou KDH, NOVA, SIEŤ, SDKÚ-DS, Most-Híd a Strana zelených získal 35 562 hlasov.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýIvo NesrovnalĽubomír AndrassyMilan FtáčnikMilan Kňažko