Bratislava je v lepšom stave, ako bola, tvrdí Milan Ftáčnik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Šafárikovo námestie
Pohľad na Šafárikovo námestie počas rekonštrukčných prác. (Bratislava, 5. november 2014) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 3. decembra (WEBNOVINY) – Dosluhujúci primátor Bratislavy Milan Ftáčnik tvrdí, že odovzdáva mesto svojmu nástupcovi v lepšom stave, ako ho pred štyrmi rokmi dostal. Podľa neho to vidieť v oblasti otvorenej samosprávy, v lepšom hospodárení či v doprave.

„Bratislava sa stala otvoreným mestom, sme v lepšom ekonomickom stave, dokázali sme znížiť dlh a súčasne sme dokázali do mesta dostať aj peniaze na podporu verejnej dopravy,“ priblížil Ftáčnik súčasný stav mesta na svojej poslednej tlačovej konferencii v úlohe primátora.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

Dlh vraj znížili o 70 percent

Jednou z oblastí, ktorú sa podľa Ftáčnika podarilo za posledné štyri roky zlepšiť, je otvorená samospráva. Podľa neho je dnes Bratislava otvoreným mestom a myšlienka otvorenej samosprávy, s ktorou pred štyrmi rokmi začínal volebné obdobie, sa stala pre ľudí príťažlivá a využili možnosti, ktoré mesto ponúklo. „Kým pred štyrmi rokmi sa rozhodovalo za zatvorenými dverami, tak dnes sa rozhoduje pod verejnou kontrolou, ľuďom poskytujeme informácie nad rámec zákona, organizujeme verejné diskusie či dni otvorených dverí u primátora,“ vymenoval Ftáčnik s tým, že Bratislava už nie je mesto, ktoré rozhoduje bez obyvateľov.

Ftáčnik sa pochválil aj znižovaním dlhu mesta. Podľa neho sa Bratislava stala zodpovedne hospodáriacim mestom, ktorému sa za štyri roky podarilo znížiť dlh zo 66 percent bežných príjmov k hranici 50 percent.

Spolu s mestom sú na tom lepšie aj mestské podniky. Podľa Ftáčnika sa dlh radnice a organizácií podarilo za volebné obdobie znížiť o takmer 70 miliónov eur. Ako dodal, mestu sa podarilo zabezpečiť také hospodárenie, že sa Bratislava nemusela obávať hrozby nútenej správy. „Mali sme problémy, mali sme náročnú situáciu, ale dokázali sme ju zvládnuť a udržať rozpočtové hospodárenie v takom stave, že sme sa nemuseli obávať nútenej správy,“ priblížil Ftáčnik.

Bratislava hrad dunaj
Foto: SITA/Diana Černáková

Mestu pomáhajú európske peniaze

Za jeden z úspechov uplynulého volebného obdobia považuje Ftáčnik aj možnosť získať na dopravné projekty peniaze z eurofondov. „Pred štyrmi rokmi Bratislava nebola príjemcom v operačnom programe Doprava a nemohla z neho čerpať peniaze,“ vysvetlil Ftáčnik.

V súčasnosti je to inak, vedenie Bratislavy požiadalo o príspevok na rekonštrukciu Starého mosta a budovanie električkovej trate do Petržalky, za európske peniaze sa napríklad nakupujú aj nové električky a trolejbusy. Spolu na dopravné projekty Bratislava získala približne 300 miliónov eur. Projekty aj Bratislavu niečo stoja, na spoluúčasti totiž hlavné mesto zaplatí 15 miliónov eur z vlastnej kasy.

Milan Ftáčnik v novembrových komunálnych voľbách skončil druhý s počtom hlasov 40 481. V úrade ho vystrieda doterajší mestský poslanec Ivo Nesrovnal, ktorý od voličov získal 50 630 hlasov. Nový primátor preberie úrad 11. decembra 2014, keď sa bude konať ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo NesrovnalMilan Ftáčnik