Ústavný súd dal za pravdu nezaregistrovanému kandidátovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku
Uzatvorenie volebných miestností a následné sčítavanie hlasov po ukončení komunálnych volieb 2014. Banská Bystrica, 15. november 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 14. decembra (WEBNOVINY) – Nezaregistrovanému kandidátovi na starostu obce Buzitka v okrese Lučenec Miroslavovi Malatincovi, pre ktorého sťažnosť proti nezaregistrovaniu si v tejto obci v novembrových komunálnych voľbách starostu nevolili, dal Ústavný súd SR za pravdu.

Rozhodol, že uznesením Okresného súdu Lučenec, ktoré potvrdilo rozhodnutie miestnej volebnej komisie nezaregistrovať Malatinca pre neúplné petičné hárky, bolo porušené jeho právo byť volený do orgánov samosprávy obce, právo na prístup k verejným funkciám za rovnakých podmienok, právo na súdnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie. Ústavný súd uznesenie lučeneckého okresného súdu zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie.

Voľby starostu v Buzitke sa v riadnom termíne v polovici novembra tohto roka nemohli konať, pretože ústavný súd prijal v súvislosti s Malatincovou sťažnosťou na rozhodnutie okresného súdu predbežné opatrenie, ktorým sa voľby starostu pre neukončený proces registrácie odložili do právoplatného rozhodnutia o sťažnosti.

Koncom novembra predseda Národnej rady SR rozhodol, že nové voľby starostu Buzitky a tiež voľby poslancov a starostov iných obcí, ktorí neboli z rôznych dôvodov zvolení v riadnom termíne, budú 7. marca budúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR