Súd vyhlásil komunálne voľby v dvoch obciach za neplatné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku
Uzatvorenie volebných miestností a následné sčítavanie hlasov po ukončení komunálnych volieb 2014. Banská Bystrica, 15. november 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

KOŠICE 11. februára (WEBNOVINY) – Plénum Ústavného súdu SR na stredajšom neverejnom zasadaní prerokovalo päť sťažností na komunálne voľby konané 15. novembra 2015. Plénum ÚS v stredu za neplatné vyhlásilo voľby starostu v obci Želovce, okres Veľký Krtíš.

K porušeniu došlo pri hlasovaní do prenosnej volebnej urny

Sťažovateľ v podaní namietal nezákonnosť a neústavnosť volieb starostu v obci. Ako vyplýva z podania, k porušeniu došlo pri hlasovaní do prenosnej volebnej urny, keď v dvoch prípadoch týmto spôsobom hlasovali nielen žiadatelia, ktorí mali na to zdravotné dôvody, ale aj ďalší členovia ich domácnosti, pričom nespĺňali zákonný predpoklad na takýto spôsob voľby.

Plénum vyhovelo aj sťažovateľovi z obce Trebatice, ktorý napadol voľby poslancov pre neústavnosť a nezákonnosť. Ústavný súd zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie o výsledku volieb v obci Trebatice do obecného zastupiteľstva v časti týkajúcej sa poslankyne L. C. s tým, že vyhlasuje P. D., nezávislého kandidáta, za riadne zvoleného poslanca obecného zastupiteľstva obce Trebatice.

Sťažovateľ v podaní namietal nesprávne posúdenie platnosti

Sťažovateľ v podaní namietal nesprávne posúdenie platnosti, resp. neplatnosti hlasov pre sťažovateľa ako aj účastníkov tohto konania, a tým aj sčítanie hlasov majúce vplyv na výsledok volieb a rozhodnutie miestnej volebnej komisie o zvolených kandidátoch za poslancov do obecného zastupiteľstva. Namietal aj porušenie princípu rovnosti kandidujúcich subjektov.

Na dnešnom rokovaní plénum ÚS zamietlo volebné sťažnosti týkajúce sa volieb starostu obce Kysucký Lieskovec, starostu obce Bystrany a starostu obce Trenčianska Teplá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR