Niektoré obce si zopakovali voľby, majú nových starostov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Začali sa komunálne voľby, Slováci volia tretí raz v roku
Voliči v tradičnom miestnom kroji počas volebného aktu v rámci komunálnych volieb 2014. Podkonice, 15. november 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Starostov či poslancov si volili v 27 obciach. V prvú marcovú sobotu mali pôvodne voliť v 29 obciach po celom Slovensku s výnimkou Bratislavského kraja, napokon však nové voľby do orgánov samosprávy obcí boli iba v 27 obciach. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán, sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Voľby sa neuskutočnili v Harakovciach (okres Levoča) a Ondavke (okres Bardejov), kde mali obyvatelia zvoliť nového starostu a po troch poslancov svojich obecných zborov. Na post starostu a poslancov sa v Harakovciach ani v Ondavke nenašiel ani jeden kandidát. Voľby tu preto opakovane nebudú. Obe obce z Prešovského kraja majú menej ako sto obyvateľov a povedú ich naďalej tí, ktorí boli zvolení v predošlých voľbách.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ

V troch obciach Banskobystrického kraja – Českom Brezove v okrese Poltár, Veľkom Lome v okrese Veľký Krtíš a Buzitke v okrese Lučenec – si občania v nových komunálnych voľbách volili starostov.

V Českom Brezove si za nového starostu vybrali spomedzi šiestich kandidátov 51-ročného prevádzkového montéra Ivana Mika, nominanta SNS, ktorý zvíťazil so ziskom 129 hlasov. Na ďalších miestach sa umiestnili Alica Gibaľová (nezávislá) so 110 hlasmi, Marianna Brezinová (nezávislá) s 25 hlasmi, Silvia Majorčíková (nezávislá) s 22 hlasmi, Dana Stanová (Sieť) s 12 hlasmi a Miroslav Píš (nezávislý) s deviatimi hlasmi. Právo voliť zo 413 zapísaných voličov v obci využilo 308, všetci odovzdali platné hlasy. Agentúru SITA informovala súčasná starostka Viera Stanová.

Starostkou Veľkého Lomu zostáva 50-ročná Anna Gregorová, kandidátka strany Smer-SD, ktorej odovzdalo hlas 54 z 96 zúčastnených voličov. Jej protikandidáta Michala Minára, ktorý kandidoval ako nezávislý, volilo 40 občanov a dvaja voliči odovzdali neplatný hlas Na dnešných voľbách sa vo Veľkom Lome mohlo zúčastniť 145 oprávnených voličov. Agentúru SITA informoval člen tamojšej volebnej komisie Pavel Torňoš.

Občania Buzitky vo voľbách rozhodli, že súčasnú starostku Helenu Struhárikovú Ševčíkovú vystrieda vo vedení obce 34-ročný obchodný zástupca Miroslav Malatinec. Kým za zotrvanie Sruhárikovej Ševčíkovej vo funkcii hlasovalo 159 Buzitčanov, Malatincovi odovzdalo hlas 169. Obaja súperi kandidovali ako nezávislí. Zo 413 zapísaných voličov prišlo dnes v Buzitke voliť 335, siedmi z nich odovzdali neplatné hlasy. Agentúru SITA informovala zapisovateľka tamojšej volebnej komisie Mária Kovalančíková.

Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku
Foto: SITA/Ján Viazanička

PREŠOVSKÝ KRAJ

Obyvatelia obce Brežany v okrese Prešov si zvolili za svojho starostu Jaroslava Kočambu (SMER-SD). V Zálesí v okrese Kežmarok voliči dali dôveru Martinovi Klimekovi (nezávislý).

Voľby v Brežanoch sa opakovali z dôvodu, že vlani v novembri mali rovnosť hlasov dvaja kandidáti na starostu, ktorí sa opakovane uchádzali o tento post aj tentoraz. V sobotu z celkového počtu 137 oprávnených voličov prišlo k urnám 118 voličov, počet platných hlasov bol 116. Víťaz volieb, 49-ročný štátny zamestnanec Jaroslav Kočamba (SMER-SD) získal 64 hlasov, jeho protikandidátku, 38-ročnú ekonómku Martinu Bednárovú (KDH), volilo 52 občanov. Agentúru SITA informovala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Katarína Čmiľanská.

V obci Zálesie v riadnom termíne volieb nikto nekandidoval na starostu. Teraz mali troch nezávislých kandidátov. Voľby vyhral Martin Klimek, 27-ročný kontrolór výroby s počtom 25 hlasov, pred Stanislavom Regecom s počtom 21 hlasov a Ľudmilou Irhovou s počtom päť hlasov. V Zálesí sa konali aj voľby poslancov. Na dva posty tu mali troch kandidátov. Vo volebných zoznamoch mali zapísaných 61 oprávnených voličov, na voľbách starostu aj poslancov sa zúčastnilo 51 voličov. Informácie poskytla predsedníčka obvodnej volebnej komisie Mária Regecová.

V Prešovskom kraji sa konali nové voľby aj v obciach Poľanovce (okres Levoča), Podhradík (Prešov) a Nižná Pisaná (Svidník), kde si obyvatelia volili poslancov samosprávy. V Poľanovciach si voliči vyberali jedného poslanca z dvoch kandidátov, v Podhradíku mali na jedno poslanecké miesto päť kandidátov a v Nižnej Pisanej volili troch poslancov z troch kandidátov.

V kraji sa mali nové voľby na starostu aj poslancov konať tiež v Harakovciach v okrese Levoča a v Ondavke v Bardejovskom okrese, kde opätovne nikto nekandidoval. O kandidatúru v týchto malých obciach už dlhodobo nemá nikto záujem.

Začali sa komunálne voľby, Slováci volia tretí raz v roku
Foto: SITA/Viktor Zamborský

KOŠICKÝ KRAJ

V Kuzmiciach, okres Trebišov, je novým starostom Martin Vincej, ktorý na tomto poste nahradí Jána Geňa. Ako po skončení volieb a spočítaní hlasov informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Silvia Bičková, Martin Vincej, ktorý kandidoval za stranu SIEŤ získal 287 hlasov, druhý skončil Ľubomír Lendacký (Smer-SD) so ziskom 245 hlasov a tretí bol Ján Geňo so ziskom 207 hlasov.

Z celkového počtu 1301 oprávnených voliť prišlo 834 oprávnených voličov.

V Kuzmiciach si občania volili starostu, pretože v komunálnych voľbách v novembri 2014 spomedzi siedmich kandidátov na starostu získali rovnaké percento hlasov 23,2 dvaja kandidáti – doterajší starosta 65-ročný Ján Geňo, ktorý kandidoval za KDH a 26-ročný kandidát za stranu sieť Martin Vincej.

V obci Chrasť nad Hornádom, okres Spišská Nová Ves, sa konali voľby troch poslancov. Podľa informácie obecného úradu v novembrových komunálnych voľbách boli zvolený len štyria obecní poslanci a má ich byť sedem. Vo voľbách sa o mandáty uchádzali traja kandidáti, ktorí boli aj zvolení.

Začali sa komunálne voľby, Slováci volia tretí raz v roku
Foto: SITA/Ján Viazanička

TRNAVSKÝ KRAJ

Za nového starostu obce Dolné Dubové v okrese Trnava si obyvatelia zvolili 29 – ročného stavbyvedúceho Petra Bobeka, ktorý kandidoval ako nezávislý. Ľudia si v doplňujúcich voľbách vyberali z piatich uchádzačov o kreslo starostu. V riadnom termíne komunálnych volieb, v novembri minulého roku, na miesto starostu nekandidoval nikto.

Starostu si zvolili aj v Hubiciach v okrese Dunajská Streda, stal sa ním Jozef Hanic(nezávislý). V novembri dvaja najúspešnejší kandidáti Jozef Hanic a Mária Horváthová získali rovnaký počet hlasov, v sobotu pri 73 – percentnej voličskej účasti Horváthová zaostala za víťazom o 29 hlasov. O hlasy voličov sa tu uchádzali štyria kandidáti.

Volebné miestnosti boli otvorené aj v Hornom Bare (okres Dunajská Streda), Smolinskom (okres Senica) a v Naháči (okres Trnava), kde si volili chýbajúcich poslancov.

Komunalne volby
Foto: ilustračné, SITA/Michal Svítok

NITRIANSKY KRAJ

V dvoch obciach Nitrianskeho kraja, v Lužanoch a Branči, si zvolili starostov. V Lužanoch dali občania dôveru doterajšiemu starostovi Ľubomírovi Gogovi(KDH). V Branči vyhral nezávislý kandidát Július Kurča.

Riadne komunálne voľby v novembri skončili v oboch obciach bez víťaza, na prvých miestach získali kandidáti rovnaký počet hlasov. Všetkých poslancov si obe dediny zvolili už v novembri.

Vo voľbách sa o hlasy v obci Lužany, okres Topoľčany, uchádzali traja muži. Staronovým starostom bude ďalšie štyri roky Ľubomír Goga(KDH), ktorý získal 62 hlasov. Agentúru SITA informoval Goga.

V obci Branč v okrese Nitra kandidovali piati kandidáti. Najviac hlasov, 407, získal nezávislý kandidát Július Kurča. Kandidát Alexander Lőrincz , ktorý mal v novembri rovnaký počet hlasov ako Kurča skončil tretí. Účasť prekonala 50 percent. Z 1836 oprávnených voličov prišlo k urnám 1051. Výsledky sú zverejnené na internetovej stránke obce.

Skončili sa komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku
Foto: SITA/Ján Viazanička

ŽILINSKÝ KRAJ

Chýbajúcich starostov si zvolili aj vo Varíne, Jasenovom a Ižipovciach v Žilinskom kraji.

V takmer štvortisícovej obci Varín pri Žiline vyhral nezávislý kandidát Michal Cvacho s počtom hlasov 1 101 pred nominantom Smeru-SD Karolom Tichým, ktorý dostal 714 hlasov a nezávislou kandidátkou Katarínou Schmidtovou, ktorú volilo 159 Varínčanov. Z 2951 oprávnených voličov prišlo k volebných urnám 1991, čo znamená vyše 67-percentnú účasť.

Obec Jasenové s vyše šesťsto obyvateľmi (okres Žilina) povedie nominantka Smeru-SD Valéria Gažúrová, ktorú volilo 177 ľudí. Druhý kandidát Jaroslav Mucha (nezávislý) dostal 168 hlasov. Voľby absolvovalo 349 zo 487 oprávnených voličov, čo je takmer 72-percentná účasť.

V Ižipovciach s menej ako sto obyvateľmi (okres Liptovský Mikuláš) sa stal starostom jediný kandidát Karol Kováč (nezávislý). Odvoliť prišlo 49 z 80 oprávnených voličov, teda viac ako 61 percent.

Poslancov si v sobotu volili v obciach Ižipovce, Jalovec, Jamník, Pavčina Lehota, Lopušné Pažite a Stránske v Žilinskom kraji a v obci Melčice-Lieskové v susednom Trenčianskom kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia