Košice vytvoria pracovné miesta pre Rómov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Košice
Foto: SITA/Marián Angelovič

KOŠICE 12. novembra (WEBNOVINY) – Jedným z riešení problémov na v košickej mestskej časti Luník IX, obývanej predovšetkým Rómami, je vytvoriť pre nich vhodné pracovné miesta.

Zhodli sa na tom účastníci dnešnej pracovnej porady, na ktorej sa okrem zástupcov mesta, úradu práce a starostu Luníka IX zúčastnil aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák.

Tento rok mesto aj s partnermi dohodlo prácu pre 187 ľudí, predovšetkým v mestských podnikoch.

Najväčšie sústredenie rómskych obyvateľov na Slovensku si vyžaduje zo strany mesta Košice stálu pozornosť, ale aj vytváranie vhodných pracovných príležitosti pre obyvateľov tohto sídliska. S týmto cieľom už od roku 2008 Mesto Košice efektívne spolupracuje so spoločnosťou U. S. Steel Košice. V tomto roku hutnícky kombinát vytvoril pracovné príležitosti pre 21 obyvateľov sídliska,“ informovala hovorkyňa košického magistrátu Katarína Jantošovičová.

Ďalším strategickým partnerom mesta, najmä v oblasti podpory vytvárania nových pracovných príležitostí pre nízko kvalifikované skupiny obyvateľov mesta, je Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Košice. Aj s jeho podporou sa podarilo vytvoriť celkom 94 vhodných pracovných príležitostí pre obyvateľov Luníka IX, a to formou aktivačných prác, ale tiež formou priznania príspevku pri zamestnaní znevýhodneného uchádzača o zamestnanie.

Základ je Luník IX.

Súčasná situácia na Luníku IX si okrem technických riešení vyžaduje aj vytvorenie ďalších pracovných príležitostí pre obyvateľov tohto sídliska, ktoré zvýšia platobnú schopnosť predovšetkým obyvateľov Hrebendovej ulice. Tá je v súčasnosti odpojená od všetkých médií, teda aj elektrickej energie. Po rokovaniach s úradom práce sa podarilo dohodnúť vytvorenie ďalších pracovných príležitosti pre 62 obyvateľov Luníka IX, a to tak, že mesto vytvorí tridsaťdva miest priamo na Luníku IX, zameraných prevažne na čistenie a udržiavanie čistoty na sídlisku. Ďalších desať vytvorí akciová spoločnosť Mestské lesy,“ informoval primátor mesta Košice František Knapík.

Doložil, že v Dopravnom podniku mesta Košice bude štrnásť ľudí čistiť koľajnice či čistiť trakčné stĺpy od nelegálnych plagátov. Šiesti budú dohliadať na to, aby si cestujúci označovali lístky. Malo by ísť hlavne o linky, ktoré prechádzajú cez Luník IX.

Záväzok vytvoriť desať pracovných miest výlučne pre obyvateľov Luníka IX deklarovali na pracovnom stretnutí aj zástupcovia spoločnosti KOSIT. Rokovania o vytvorení vhodných pracovných miest prebiehajú aj s vedením Bytového podniku mesta Košice a Správou mestskej zelene.

Som rád, že sa podarilo spoločne nájsť riešenie pre sídlisko Luník IX. Je to riešenie, v ktorom zodpovednosť preberá samospráva Luníka IX, a to najmä tým, že prostredníctvom práce, ktorú pre jej obyvateľov dohodlo mesto, môže garantovať platby za dodávku médií. Tým sa nebude prehlbovať zadlženosť obyvateľov mestskej časti,“ uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák.

Ďalšie pracovné príležitosti možno dohodnúť aj v priebehu najbližších dní na stretnutí so zástupcami veľkých investorov v meste Košice, ktorí vytvárajú pracovné možnosti nevyžadujúce osobitnú kvalifikáciu, resp. si vyžadujú iba zaučenie. „Máme záujem, aby minimálne jeden člen z rodiny mohol pracovať,“ uzavrel primátor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František KnapíkMiroslav Pollák