Nízkoštandardné byty na Luníku IX sú neobývané

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kontajnerové byty, Luník
Foto: luska.sk

KOŠICE 16. marca (WEBNOVINY) – Už dva a pol mesiaca stojí na Luníku IX v Košiciach dokončených, no nevyužívaných a neobývaných 15 nízkoštandardných, tzv. kontajnerových bytov. Ako dnes na otázku agentúry SITA odpovedal viceprimátor Marek Vargovčák, mesto ešte nevybralo dodávateľa elektriny, ktorá je nevyhnutná, pretože v týchto bytoch sú len elektrické variče a aj vykurovanie je na elektrinu, preto byty nemôžu prenajať. Podľa Vargovčáka dodávateľom elektriny nebude Východoslovenská distribučná spoločnosť, lebo hľadajú lacnejšieho dodávateľa elektriny.

Trojpodlažný objekt s 15 bytmi je zmontovaný z oceľových kontajnerov. Na každom podlaží je päť dvojizbových bytov. Každý má vlastné hygienické zariadenie i kuchyňu. Všetky byty sú vybavené kuchynskou linkou s drezom, vodovodnou batériou a elektrickou dvojplatničkou. Hygienické zariadenie každého bytu má splachovacie WC, sprchovací box, umývadlo a elektrický bojler. Vykurované je lokálne elektrickými konvektormi.

Ako uviedol Vargovčák, elektrické kúrenie vybrali v tomto špecifickom prípade ako bezpečnostné aj ekonomicky najvýhodnejšie. Primátor František Knapík to v liste vysvetlil aj splnomocnencovi vlády Ľudovítovi Galbavému. „Vzhľadom na konštrukčný systém domov – ľahká oceľová nosná konštrukcia s výplňami – je výstavba komínových telies technicky a ekonomicky nevhodná. V prípade vybudovania centrálneho zdroja vykurovania na tuhé palivo je nevyhnutnosť riešiť uskladňovanie paliva, 24-hodinovú nepretržitú prevádzku, dopĺňanie a dovoz paliva, revízie kotlov, odbornú obsluhu. Z porovnania nákladov vyplynulo, že elektrické vykurovanie nových bytov na sídlisku Luník IX je ekonomicky až trikrát výhodnejšie ako typ vykurovania z lokálnej kotolne na tuhé palivo,“ argumentoval v liste Knapík.

Vargovčák uviedol, že mesto má záujem, aby sa v bytoch netvoril dlh. Nájomné bude sociálne únosné – v menších bytov bude stanovené na 18,47 eura a vo väčších 18,59 eura bez poplatkov za služby. Nájomcovia dostanú zmluvy vždy len na jeden mesiac. Ak budú riadne uhrádzať poplatky, zmluvy sa im predĺžia. Vargovčák Informoval, že zatiaľ vybrali šesť rodín, ktoré majú záujem bývať v týchto bytoch. Ďalších vyberú aj z osady Demeter, nielen z Luníka IX, ako bol pôvodný predpoklad.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František KnapíkMarek Vargovčák