Viac ako 1000 Košičanov pre povodne evakuujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Povodne
Foto: SITA, Ľudmila Onuferová

KOŠICE 5. júna (WEBNOVINY) – Niekoľko stoviek ľudí bývajúcich v štyroch mestských častiach okolo Hornádu začali v noci okolo desiatej evakuovať. „Na základe nepriaznivého vývoja povodňovej situácie a v dôsledku nepriaznivého vývoja na toku Hornád predseda košického Krízového štábu Peter Derevjaník vyhlásil krátkodobú evakuáciu mestských častí Ťahanovce – obec, Džungľa, Sever a Krásna nad Hornádom s okamžitým opustením priľahlých oblastí toku Hornád s presunom evakuovaných do priestorov miest ubytovania podľa Plánu evakuácie územného obvodu Košice,“ informovala dnes v noci Edita Vojtová z košického krajského krízového štábu. Každý, kto vykoná alebo mieni vykonať samovoľnú evakuáciu je povinný túto skutočnosť nahlásiť evakuačnej komisií mesta Košice – príslušnému miestnemu úradu mestskej časti. Podľa krízového štábu sa hrádza na Ružíne nepretrhla ani nie je narušená, takže nie je dôvod na paniku.

31. máj Mankovce
Foto: SITA/Martin Havran Foto: SITA/Martin Havran
1. jún Michaľany
Foto: SITA/Marián Angelovič
1. jún Drážovce
Foto: SITA/Martin Havran Foto: SITA/Martin Havran
1. jún okolie Nitry
Foto: SITA/Martin Havran
1./2. jún Jelenec
Foto: SITA/Martin Havran

Podľa správy vodnej nádrže Ružín, dosahuje jeho súčasný prítok úroveň 580 až 600 m3/s. Pripravuje sa preto zvýšenie úrovne odtoku z nádrže zo súčasných 445 m3/s na úroveň 500 m3/s. Informovala večer po deviatej Edita Vojtová.

Evakuačné opatrenia sú preventívne, aby nedošlo zbytočne k nejakému nešťastiu. Košické hyper Tesco evakuovali ako jedno z prvých.

Z obce sme evakuovali takmer 900 ľudí. Pokiaľ viem, tak do základnej školy na Maurerovej je ulici na Furči odišlo autobusom okolo pätnásť ľudí, iní odišli po vlastnej osi k príbuzným a známym. Mnohí však odmietli odísť,“ uviedol dnes v noci starosta Krásnej Marek Kažimír.

Ako informovala starostka mestskej časti Džungľa Adriana Balogová, evakuovať majú okolo tristo ľudí. Zatiaľ jedným autobusom odišlo okolo 40 ľudí, mnohí však evakuáciu odmietajú.

Košickí hasiči pri ťahanovskom moste stavajú prenosnú protipovodňovú hrádzu, aby ochránili Kostoliansku ulicu. Dostať sa tam, rovnako ako do dediny, či mestskej časti Džungľa a k hyper Tescu je nemožné. Polícia tam nastavala zábrany a nikoho nepúšťa ďalej ani pešo. Stavajú sa hrádze v Džungli a na ďalších kritických miestach.

Pri moste cez Hornád medzi sídliskom mier a Furča sa zhromaždili stovky Košičanov a pozorovali stúpajúcu hladinu Hornádu, ktorá bola približne meter od jej koruny.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek Kažimír