Veľké mestské časti v Košiciach sú diskriminované, tvrdí Gaj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dóm sv. Alžbety
Dóm sv. Alžbety na Hlavnej ulici. Košice. Foto: SITA/Ivan Fleischer
Nová hviezda internetu Gaja
Foto: Facebook/annagajagajova

KOŠICE 30. januára (WEBNOVINY) – Podľa starostu košickej mestskej časti Sever Mariána Gaja je nevyhnutná optimalizácia tohtoročného rozpočtu mesta.

Podľa jeho názoru sú veľké mestské časti diskriminované. Starosta Gaj chce predložiť vlastný návrh prerozdelenia podielových daní mestským častiam, ako aj daní za psa. Ako uviedol, mesto chce v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom.

Ráta s príjmami takmer 187 miliónov eur, z ktorých prerozdelí mestským častiam 5,28 percenta. „Zhrozil som sa, že pre Sever – 20-tisícovú mestskú časť – je vyčlenených len 0,45 percenta, čo predstavuje niečo viac ako 830 000 eur. Už dávnejšie sa zaujímam, akým spôsobom sa prerozdeľujú financie pre mestské časti. Odpoveď som našiel až po vlastnej analýze príjmov a výdajov jednotlivých mestských častí,“ konštatuje starosta Marián Gaj.

V roku 2012 dostali malé mestské časti 116,40  na obyvateľa, a veľké 23,30 eura, pričom KVP, Luník 9 a Furča mali koeficient vyšší pre úvery či správu majetku. V rozpočte na tento rok mesto síce určilo výšku finančných prostriedkov pre mestské časti na úrovni minulého roka, ale nezohľadnilo zmeny v počte obyvateľov.

Podľa Gaja vo väčšine mestských častí podľa sčítania v roku 2011 žije viac obyvateľov, ale je aj šesť malých mestských častí, kde sa počet ich obyvateľov znížil. Gaj tvrdí, že po prerátaní nie je prerozdelenie rovnaké ako v roku 2012, napríklad Luník 9 má o 200 ľudí menej a dostane o euro na občana viac, Ťahanovce majú o 100 ľudí menej a dostanú o takmer o 3,5 eura na obyvateľa viac.

„Prečo sú veľké mestské časti diskriminované, keď dostávajú takmer o 100 eur na obyvateľa menej ako malé. Je obyvateľ zo Severu menej ako z Pereša alebo z Luníka 9? Z analýzy, ktorú urobil môj úrad, vyplýva, že súčasné prerozdelenie je nespravodlivé a diskriminačné,“ tvrdí Gaj.

Navrhuje prerozdeliť sumu z podielových daní určených pre mestské časti podľa počtu obyvateľov a túto sumu zvýšiť o reálne náklady mestskej časti v zmysle Štatútu mesta Košice. Okrem toho má pripravené aj ďalšie zmeny prospešné pre mestské časti.

Jedným z najdôležitejších bodov utorňajšieho rokovania bol návrh rozpočtu mesta. Starosta mestskej časti Košice – Sever Marián Gaj predložil kolegom niekoľko návrhov ako spravodlivejšie rozdeliť objem finančných prostriedkov, s ktorými pre mestské časti mesto ráta.

„Urobil som si analýzu príjmov a výdajov mestských častí. Teraz viem, čo reálne robia a čo to stojí. Podobne som si prešiel aj návrh rozpočtu mesta a dotácie, ktoré mestským častiam navrhuje. Kvitujem, že mesto dotácie nekrátilo, ale analýza ma presvedčila, že prerozdelenie je nespravodlivé,“ uviedol starosta Gaj, ktorý bude o výsledkoch svojej analýzy a aktivitách informovať priebežne.

Nová hviezda internetu Gaja
Foto: Facebook/annagajagajova

Ako uviedol Gaj, napríklad príjem mesta z dane za psa je za posledné roky približne 200 000 eur ročne. Aj keď návrh rozpočtu na tento rok ráta s príjmom 220 000, vo výdajoch je len 50 000 na výdavky v tejto oblasti.

„Chceme príjem z dane za psa viazať účelovo. Ten, kto zaplatí za psa, by nemal financovať niečo úplne iné. Mestské časti majú evidenciu, podľa ktorej by sa dali financie prerozdeliť. Urobme to a starajme sa o psičkárov tak, ako inde vo svete. Som rád, že podobný názor majú aj na magistráte. Na psičkárov chcú dať polovicu z 220-tisícového príjmu. Prerozdelia ich mestským častiam na základe evidencie psov na výbehy, odpadkové koše či koše na exkrementy,“ povedal Gaj.

Doložil, že Sever tak získa ďalšie finančné zdroje na to, aby mohol pokračovať v tom, v čom začal v roku 2012 – v budovaní výbehov a s tým spojených služieb.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia