Policajtka prekopírovala tzv. mafiánske zoznamy na usb kľúč

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaroslav spisiak
Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak počas TB na tému: Vznesenie obvinenia v prípade zoznamov. Bratislava, 10. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková
BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Polícia obvinila policajtku z Úradu boja proti organizovanej kriminalite pre únik tzv. mafiánskych zoznamov.

Informoval o tom dnes na tlačovej besede minister vnútra Daniel Lipšic.

Obvinená je z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Policajtka bola odhalená po tom, ako neprešla detektorom lži (polygrafom).

Ku skutku sa priznala, návrh na väzobné stíhanie nebol podaný. O motíve či ďalších okolnostiach prípadu minister nechcel pre prebiehajúce vyšetrovanie podrobnejšie hovoriť. Ministra teší rýchlosť, s akou polícia odhalila páchateľa. Policajtka nastúpila na úrad v roku 2007.

Šéf inšpekcie MV SR Boris Beňa povedal, že policajtka prekopírovala citlivé údaje na súkromný usb kľúč, potom na súkromný notebook tretej osoby a údaje poskytla viacerým nepovolaným osobám. „Svojím konaním postupovala proti policajnému zboru a porušila povinnosť zachovávať mlčanlivosť,“ dodal Beňa. Vyšetrovanie pokračuje, stotožňujú sa ďalšie osoby, ktoré s údajmi mohli manipulovať a spôsobiť ich únik.

Policajný prezident Jaroslav Spišiak poznamenal, že zlyhanie jednotlivca môže nastať z rôznych dôvodov, systém je ale nastavený tak, že akékoľvek podozrenie sa rieši okamžite na detektore lži. Robia sa však i náhodné vyšetrenia v špecializovaných útvaroch.

Podľa ministra nič výnimočné

Lipšic minulý týždeň k zverejneným informáciám povedal, že polícia v každej krajine robí kriminálne zväzky, ináč by nemohla rozkladať zločinecké skupiny. Tieto informácie sú však v režime utajenia. Podľa Lipšica je tiež obvyklé, že zločinecké skupiny sa snažia získať informácie o tom, na kom polícia pracuje. V tomto prípade však podľa neho za zverejnením zoznamov je predovšetkým snaha o diskreditáciu polície a ministerstva vnútra. Spišiak poprel, že by boli medializované zoznamy „mafiánske„.
Policia
Foto: SITA/Tomáš Somr

Ide o súbory mien, ktoré sa nachádzajú v určitých celkoch slúžiacich na dokumentovanie štruktúr zločineckých skupín v Bratislave.

Polícia tvrdí, že bola odcudzená len tá časť informačnej databázy, ktorá slúži na základnú všeobecnú orientáciu pre určených pracovníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Ich výpovedná hodnota je minimálna. Týmto únikom informácií nedošlo k žiadnemu narušeniu činnosti Úradu boja proti organizovanej kriminalite,“ konštatoval Spišiak.

Minulý týždeň denník Nový Čas zverejnil tzv. mafiánske zoznamy bez priezvisk a osobných údajov, TV Markíza zverejnila zoznamy, ktorých súčasťou sú okrem mien, rodných čísiel, evidenčných čísiel vozidiel či čísiel zbraní aj fotografie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán PackaJaroslav Spišiak
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR