Budúci týždeň bude patriť Filmovému festivalu inakosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zuzana kronerova
Herečka Zuzana Kronerová počas TB na 19. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2011. Trenčianske Teplice, 25. jún 2011. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher
Stanke
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – V Bratislave sa 23. až 27. októbra uskutoční siedmy ročník Filmového festivalu inakosti (FFi) zameraného na snímky s LGBTI tematikou.

Filmové projekcie sa budú konať v Kine Lumiere, sprievodný program zas v Štúdiu 12, Deja Vu bare, OSF a KC Dunaj.

Festival aj tento rok ponúkne niekoľko oceňovaných titulov vrátane víťazného filmu tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorým je dráma Život Adele (2013) režiséra Abdellatifa Kechicha alebo snímky Liberace (2013) Stevena Soderbergha, v ktorej stvárnili hlavné postavy Michael Douglas a Matt Damon.

Okrem toho premietnu napríklad aj americkú komédiu Gayby (2012) Jonathana Liseckého, poľskú drámu V mene… (2013) Małgorzaty Szumowskej alebo krátkometrážnu životopisnú snímku 13. komnata Roberta Vana (2009) Zuzany Zemanovej-Hojdovej. Po projekcii posledného menovaného filmu sa potom uskutoční Soirée s Robertom Vanom, počas ktorého tento známy fotograf porozpráva o svojej práci.

Okrem filmov bude súčasťou FFi aj jedno divadelné predstavenie, konkrétne inscenácia Interná smernica v podaní hercov divadla NoMantinels, ktorú budú mať záujemcovia možnosť vidieť v stredu 23. októbra v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí. Sprievodný program festivalu budú tvoriť tiež workshopy a diskusie, na ktorých vystúpia pozvaní odborníci a odborníčky. V priestoroch OSF na Baštovej ulici sa bude vo štvrtok 24. októbra diskutovať na tému LGBT aktivizmus v kresťanskej krajine, v Deja Vu bare na Špitálskej ulici sa zas v sobotu a nedeľu uskutočnia tri workshopy. V utorok 29. októbra sa potom v KC Dunaj na Námestí SNP uskutoční ešte panelová diskusia s názvom LGBT a jej priaznivci na pracovisku.

Patrónmi festivalu sú opäť herečka Zuzana Kronerová a herec Richard Stanke, záštitu nad ním prebral minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Výboru pre práva LGBTI osôb. Tento ročník FFi sa realizuje aj v rámci projektu Dúhový rok, ktorého cieľom je zmiernenie homofóbie a zlepšenie spoločenskej akceptácie LGBTI ľudí na Slovensku.

Informácie agentúre SITA poskytol PR manažér festivalu Peter Gašparík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matt DamonMichael DouglasTomáš BorecZuzana Kronerová