Cenu Zlaté pero 2009 získal Boris Filan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boris filan

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Cenu literárnej kritiky za najhodnotnejšie pôvodné dielo Zlaté pero 2009 získal Boris Filan za knihu cestopisných reportáží Dolu vodou alebo Správa o splavovaní delty Dunaja s Jožom Rážom a s našimi manželkami. „Boris Filan je priekopníkom žánru umeleckej reportáže na Slovensku. V jeho čitateľsky úspešných knihách sa snúbi intelektuálna zrelosť so sviežou reflexiou a publicistickým šarmom. Kniha Dolu vodou je pútavým približovaním relatívne známej krajiny (Rumunsko), z ktorej Filan vďaka svojmu humoru, rozprávačskému umeniu a intelektuálnemu nadhľadu vie urobiť výsostne zaujímavý objekt rozprávania. Cestopisný námet sa v jeho podaní stáva príťažlivým intelektuálnym dobrodružstvom a súčasne presnou správou o krajine plnej nečakanej exotiky,“ zdôvodnila porota svoje rozhodnutie.

Vydavateľstvo Ikar dnes počas slávnostného večera v priestoroch kongresového centra Technopol v Bratislave zároveň autorom odovzdalo Zlaté a Platinové knihy za komerčný úspech, ktoré udeľuje od roku 2000. Zlaté knihy, ktoré udeľujú za predaj 15-tisíc výtlačkov v kategórii próza a tritisíc výtlačkov v kategórii poézia, získali Petra Nagyová-Džerengová za romány Pozri sa na seba a Za to mi zaplatíš!, Andrej Štiavnický za romány Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode a V podzemí Čachtického hradu, Kamil Peteraj za zbierku básní Čo bolí, to prebolí a Július Satinský za knihu fejtónov Listy z Onoho sveta. Cenu za zosnulého herca, komika, dramatika a spisovateľa prevzala zostavovateľka knihy Lucia Satinská.

Ocenenie Platinová kniha, ktoré získavajú autori za predaj 25-tisíc výtlačkov, si vyslúžili Táňa Keleová-Vasilková románmi Nataša, Rozbité šťastie, Kvety pre Lauru a Srdce v tme, Petra Nagyová-Džerengová románmi Chcem len tvoje dobro a Nepýtaj sa, kde som a dvojica Karol Kállay a Ernst Hochberger publikáciou Divy Slovenska.

Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris FilanJúlius SatinskýKamil PeterajKarol KállayTáňa Keleová-Vasilková