Českého básnika Magora Jirousa hospitalizovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Český básnik, publicista a výtvarný kritik Ivan Martin Jirous, známy pod prezývkou Magor, leží na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Třebíči.

Podľa primára chirurgického oddelenia je Jirous v stabilizovanom stave, príčinu hospitalizácie však odmietol prezradiť. Martin Věchet, organizátor Open Air Music Festivalu v Trutnove, však pre webstránku novinky.cz uviedol, že Jirousovi v piatok praskol žalúdočný vred. Rovnaký zdravotný problém mal básnik aj pred rokom.

„Súčasný stav pána Jirousa je relatívne stabilizovaný, absolvoval niekoľko vyšetrení. Momentálne je mimo ohrozenia života. V stave, v ktorom prišiel, však bola pre jeho život lekárska starostlivosť nevyhnutná,“ uviedol riaditeľ nemocnice v Třebíči Leoš Dostál, podľa ktorého bude Jirousova liečba dlhodobá a v nemocnici preto ešte nejaký čas zostane.

Šesťdesiatšesťročný Jirous je jednou z najvýznamnejších postáv českého undergroundu. Známy je pôsobením v kapele The Plastic People of Universe, v ktorej bol umeleckým vedúcim. Za svoje vystupovanie proti totalitnému režimu bol celkovo päťkrát väznený, pričom za mrežami strávil spolu takmer deväť rokov. V roku 2006 získal literárnu cenu Jaroslava Seiferta za celoživotné básnické dielo. V roku 2009 sa stal čestným občanom svojho rodného mesta Humpolec, keď mu udelili Cenu Dr. Aleša Hrdličku. Informácie zverejnili webstránky iDNES.cz. a novinky.cz.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Martin Jirous