Anderle a Brunovský v Galérii SPP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spp

Bratislava, 5. september 2016 (WBN/PR) – Výstava Anderle & Brunovský: grafická tvorba prináša unikátny pohľad na tvorbu velikánov slovenskej a českej grafiky. Diela týchto popredných autorov si môžete pozrieť od štvrtka 8. septembra v Galérii SPP. Výstava potrvá do konca októbra.

Na výstave sú zastúpené diela od 60-tych až po koniec 90-tych rokov. Prezentované sú litografie, technika leptu a suchá ihla. Nájdete tu Brunovského grafiky počnúc známym cyklom Bella Italia, cez fantastické imaginatívne diela 80-tych rokov, až po litografie z posledného roku jeho života (1997). Mnohé prezentované Anderleho diela sú súčasťou jeho známych cyklov, ako napr. Komedie (1965-1969), Fragmenty (1979-1980), Vanitas (1983), Commedia dell’arte (1985). Taktiež zahŕňajú myšlienkový vývoj autora od orientácie na etnické umenie (napr. dielo Vejce), cez problémy súčasného bytia až po lyrické polohy a portréty v čase, napr. v dielach Vanitas.

„Obaja prezentovali svoje diela po celom svete, stali sa medzinárodne uznávanými a možno povedať, že aj lídrami grafickej tvorby vo svojich krajinách. Boli priateľmi a vekovo ich delil necelý rok, no vo svojej tvorbe si každý našiel svoju originálnu a neprehliadnuteľnú cestu“, povedala kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková.

Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 8. septembra o 18 h. v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave.

O autoroch:

Albín Brunovský (*1935, Zohor – †1997, Bratislava) – Národný umelec, maliar a grafik, autor výtvarných návrhov československých bankoviek a poštových známok. Patril k najvýznamnejším slovenským grafikom a ilustrátorom konca 20. storočia. Okrem maľby a voľnej grafiky sa venoval aj ilustrovaniu kníh pre deti aj dospelých. V roku 1989 získal vo Francúzsku ocenenie Najkrajšia bankovka sveta.

Jiří Anderle (*1936, Pavlíkov na Rakovnicku, ČR) – Maliar, grafik, zberateľ afrického umenia.

V súčasnosti patrí medzi najvýznamnejších českých umelcov. Medzinárodne uznávaný sa stáva začiatkom 80. rokov, kedy jeho grafický list Krutá hora pro člověka označili v Chicagu za najvýznamnejší grafický list osemdesiatych rokov. V roku 2006 bol vyznamenaný Medailou Za zásluhy III. stupňa. V roku 2011 mu udeľuje Minister kultúry ČR medailu Artis Bohemiae amicis za šírenie dobrého mena českej kultúry.

Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatka od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP dodáva elektrinu už viac ako stodvadsať tisíc zákazníkom. Celkovo SPP zabezpečuje spoľahlivé dodávky energií a ďalších energetických služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Za dodržiavanie etických princípov pri podnikaní získal SPP v roku 2016 Veľkú cenu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel