Mladé slovenské umenie obdivujú v Miláne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mladé slovenské umenie obdivujú v Miláne
Nadácia VÚB už 11 rokov organizuje súťaž pre mladých umelcov Maľba. Po výročných expozíciách \ Foto: Nadácia VÚB

BRATISLAVA 12. septembra 2016 (WBN/PR) – Nadácia VÚB už 11 rokov organizuje súťaž pre mladých umelcov Maľba. Po výročných expozíciách „10 rokov Maľby“ na Slovensku v minulom roku sa výstavná kolekcia predstavuje v Taliansku. Návštevníci si prehliadku výtvarných diel môžu pozrieť až do 23. októbra v milánskej galérii Gallerie D´Italia.

10 rokov Maľby je retrospektívnou prehliadkou víťazných diel a zároveň putovnou výstavou k okrúhlemu výročiu súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov. V roku 2015 si ju prezreli návštevníci vo Východoslovenskej galérii v Košiciach, Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici a Slovenskom národnom múzeu na Bratislavskom hrade. Výstava predstavuje obrazy úspešných mladých slovenských maliarov, ktoré v ostatnej dekáde získali najvyššie uznanie poroty, každoročne vytvorenej z medzinárodného tímu odborníkov na umenie.

Tento rok sa expozícia predstavuje talianskej verejnosti v prestížnej Gallerie D´Italia v srdci Milána. Do Talianska putovalo 30 obrazov z dielne mladých Slovákov, doterajších víťazov súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov. Nadácia VÚB sa prostredníctvom súťaže už po jedenásty rok podporuje tvorbu mladých maliarov vybraných odbornou porotou. Pomáha im naštartovať umeleckú kariéru, no zároveň chce súčasné výtvarné umenie priblížiť širšej verejnosti. Do súťaže sa každoročne zapoja desiatky mladých umelcov, ktorých diela hodnotí odborná porota zložená zo slovenských i zahraničných odborníkov na umenie. Milánska výstava tak ponúka jedinečnú šancu vidieť všetky víťazné diela výstavy „10 rokov Maľby“ pohromade. V spolupráci s materskou bankou Intesa Sanpaolo môžeme takouto cestou v rámci programu slovenského predsedníctva EÚ reprezentovať vzorku toho najlepšieho zo súčasného slovenského umenia našu krajinu v zahraničí. „Je to pre mňa veľká česť vystavovať moje dielo v takejto galérii, je to úžasný pocit,“ hovorí jedna z vystavujúcich autoriek Lucia Tallová. Podľa výtvarníka Jána Vasilka je milánska Gallerie D´Italia najlepšou galériou, v ktorej kedy vystavoval a teší ho aj nádherné mestské prostredie Milána. Známy slovenský maliar Erik Šille dodáva : „Ďakujem za príležitosť, ktorú mi Nadácia VÚB dala, pozvanie do Milána som prijal s veľkým potešením.“

„S našou podporou víťazi súťaže Maľba dostali príležitosť podeliť sa o svoje chápanie maľby so slovenskými, ale aj európskymi milovníkmi umenia. Nadácia VÚB je hrdá, že stála pri štarte mnohých výrazných osobností, sme radi, že sme ich rozvíjajúcemu sa talentu mohli trochu pomôcť,“ hovorí Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Výstava víťazných diel zo súťaže Maľba potrvá na v Gallerie D´Italia v Miláne od 9. septembra do 23. októbra.

10 rokov Maľby

9. september – 23. október 2016

Gallerie D´Italia v Miláne

Vystavujúci autori: Andrea Bartošová, Michal Bôrik, András Cséfalvay, Michal Czinege, Eva Činčalová, Dávid Demjanovič / Jarmila Mitríková, Andrej Dúbravský, Jarmila Džuppová – Sabová, Matej Fabian, Alexandra Fazekašová, Juraj Florek, Ľudmila Hrachovinová, Katarína Janečková, Marek Jarotta, Juraj Kollár, Juliana Mrvová, Monika Mikyšová – Pascoe, Csilla Poláková, Viliam Slaminka, Erik Šille, Lucia Tallová, Ján Vasilko, Ivona Žirková.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať