Festival slobody 2016

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Festival slobody
Foto: Festival slobody

BRATISLAVA 28. októbra 2016 (WBN/PR) – Ústav pamäti národa pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a 27. výročia udalostí 17. novembra 1989, ktoré viedli k pádu totalitného komunistického režimu, pripravil VI. ročník Festivalu slobody. Uskutoční sa v dňoch 8. – 20. novembra 2016.

Festival slobody je multižánrový medzinárodný festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Prinesie množstvo zaujímavých filmov, výstav, diskusií, divadelných predstavení či oceňovanie osobností, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Konanie festivalu je jednou z foriem a nástrojov na budovanie živej pamäti národa, čo je jednou z hlavných úloh Ústavu pamäti národa popri jeho poslaní dokumentovať obdobie neslobody a zločiny fašizmu a komunizmu. Nad Festivalom slobody prevzal záštitu minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič.

Počas filmovej prehliadky bude v dňoch 8. – 10. novembra 2016 v Kine Lumière v Bratislave premietnutých množstvo hraných a dokumentárnych filmov s tematikou obdobia neslobody na Slovensku i v zahraničí. Dopoludňajší blok prehliadky je vyhradený pre základné a stredné školy. Po skončení vybraných popoludňajších projekcií sa uskutočnia diskusie. Uvádzacím filmom na slávnostnom otvorení Festivalu slobody 8. novembra 2016 bude snímka s názvom Učiteľka. Snímka poukazuje na učiteľkinu manipuláciu okolia prostredníctvom svojich žiakov v období komunistickej normalizácie.

Na festivale sa predstavia tri výnimočné divadelné hry. Monodrámu o skutočnom príbehu boxerskej hviezdy Johanna Trollmana predvedie Buranteatr Brno 11. novembra 2016 v Divadle Malá scéna STU v Bratislave. Študenti a absolventi Právnickej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe uvedú 12. novembra Rekonštrukciu politického monsterprocesu z 50. rokov 20. storočia. 17. novembra bulharský autor Stefan Canev predstaví v Divadle Malá scéna STU svoju divadelnú inscenáciu zloženú z dvoch jednoaktoviek, ktorej ústrednou témou je umelec a jeho svedomie.

Pri príležitosti 27. výročia študentského pochodu zo 16. novembra 1989 sa stretnú zástupcovia Ústavu pamäti národa, Univerzity Komenského a študentov 11. novembra 2016 pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. Organizátori pripravili pre študentov Univerzity Komenského prednášku a diskusiu s priamymi účastníkmi pochodu a pozvanými hosťami.

V rámci Festivalu slobody sa môžu 12. novembra 2016 záujemcovia zúčastniť vernisáže výstavy „Communism – La Belle Epoque“, ktorá zobrazí sedemdesiate roky v európskych krajinách sovietskeho bloku.

Festival slobody
Foto: Festival slobody

Oceňovanie účastníkov protinacistického a protikomunistického odboja a udeľovanie Cien Ústavu pamäti národa sa uskutoční 13. novembra 2016. Počas slávnostného programu v Moyzesovej sieni v Bratislave predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák udelí ceny Ústavu pamäti národa a tiež pamätné medaile či ďakovné listy. Nad udeľovaním cien prevzal záštitu rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta.

Ústav pamäti národa v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom organizuje v rámci festivalu aj podujatie Víkend zatvorených hraníc. Podujatie sa uskutoční v dňoch 18. – 20. novembra na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi.

Festival slobody sa tento rok opäť rozšíri aj do regiónov ako jednodňová filmová prehliadka, spojená s diskusiami a iným zaujímavým programom. Začiatkom decembra sa bude konať v Púchove a v Bardejove. Podrobný program je uvedený webovej stránke www.festivalslobody.sk.

Kontakty:

Ing. Peter Juščák, hovorca Ústavu pamäti národa

Bc. Andrea Benedeková, PR Festival slobody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karol MičietaMarek MaďaričOndrej Krajňák