Ceny Nadácie Tatra banky za umenie si odniesli títo umelci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slávnostné odovzdávanie Cien Nadácie Tatra banky za umenie
V sobotu večer si bronzovú sošku Múzy odniesli títo umelci.

Umenie je súčasťou nášho života a dáva mu nezameniteľný rozmer i pohľad na krásno bytia. Preto si určite zaslúži osobitý priestor. Práve ten mu už niekoľko rokov dáva projekt Nadácia Tatra banky, ktorý každoročne udelí prestížne ocenia tým najlepším umelcom s cieľom podporiť tvorbu nových talentov.

Už 21. ročník slávnostného odovzdávania Cien Nadácie Tatra banky za umenie sa uskutočnilo tento rok v sobotu večer v Novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Nositeľom hlavnej ceny v kategórii Audiovizuálna tvorba, film, TV a rozhlas sa stal Peter Bebjak za réžiu filmu Čistič. Podľa poroty, temná, miestami naturalistická dráma nepriamo upozorňujúca na hádky a násilie v medziľudských vzťahoch, má surovú atmosféru, ktorú šikovne dotvára hudba, strih a presvedčivé herecké výkony.

Laureátom v kategórii Divadlo sa stal Milan Ondrík za herecký výkon v postave Rácza v inscenácii Činohry Slovenského národného divadla Rivers of Babylon. Divadelná adaptácia kultového románu Petra Pišťanka, ktorú zdramatizoval a zrežíroval slovinský režisér Diego de Brea, poukazuje na obdobie divokého kapitalizmu a deštruktívny vplyv moci na morálku prostého človeka.

Slávnostné odovzdávanie Cien Nadácie Tatra banky za umenie
V sobotu večer si bronzovú sošku Múzy odniesli títo umelci.

Osobnosť slovenskej ilustrácie a grafického dizajnu Miroslav Cipár sa nositeľom hlavnej ceny za dizajn stal za autorstvo a monografickú výstavu Univerzálny tvorca v galérii Slovenskom múzeu dizajnu v Bratislave. Monografická výstava sa konala od septembra 2015 do januára 2016 a k osemdesiatinám Cipára ju pripravil Ľubomír Longauer. Impulzom k jej vzniku bolo to, že autor daroval múzeu veľkú časť svojej tvorby, vyše 5 500 diel.

Operná diva Edita Gruberová sa nositeľkou ceny v kategórii Hudba stala za sólový recitál na festivale Prague Proms 2016. Gruberová, považovaná za „kráľovnu bel canta“ predstavila na festivale Prague Proms spolu s Českým národným symfonickým orchestrom árie z opier Wolfganga Amadea Mozarta.

Slávnostné odovzdávanie Cien Nadácie Tatra banky za umenie
V sobotu večer si bronzovú sošku Múzy odniesli títo umelci.

Jazykovedec Ľubor Králik sa stal nositeľom Ceny Nadácie Tatra banky v kategórii Literatúra za autorstvo Stručný etymologický slovník slovenčiny z vydavateľstva Veda. Vo svojom diele, dôležitom pre výskum slovenčiny, prináša informácie o pôvode viac ako 10-tisíc výrazov zo súčasného spisovného slovenského jazyka.

Za Výtvarné umenie ocenili hlavnou cenou fotografku Milotu Havránkovú. Cenu získala za výstavu Milota v Galérii hlavného mesta Prahy k jej životnému jubileu.

Slávnostné odovzdávanie Cien Nadácie Tatra banky za umenie
V sobotu večer si bronzovú sošku Múzy odniesli títo umelci.

Držiteľmi ocenenia Mladý tvorca, určeného pre umelcov do 35 rokov, Michal Baláž za réžiu hranej časti dokumentárnej drámy True Štúr, Lukáš Brutovský za réžiu inscenácie September 2015 v Divadle DPM, Lenka Sršňová za autorstvo a odevný dizajn módnej kolekcie BonBon 2016, Mucha Quartet za interpretačný výkon na albume Slovenské spevy Bélu Bartóka, Soni Urikovej za debutovú zbierku poviedok Živé ploty a Lucii Tallovej za výstavu Before The Beginning After The End v košickej Galérii Alfa. Od roku 2010 Nadácia Tatra banky oceňuje aj prácu mladých módnych tvorcov. Tento raz šaty pre moderátorku večera navrhla Lenka Sršňová.

Nadácia Tatra banky doteraz podporila 87 etablovaných umelcov, 47 začínajúcich tvorcov a sedem mladých módnych tvorcov. Cieľom Nadácie Tatra banky je takýmto spôsobom oceniť osobnosti slovenskej kultúry a poskytnúť im priestor na tvorbu ďalších špičkových diel. Návrhy nominácií predkladá akadémia zložená z 98 členov – laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v uplynulých rokoch. Finálne nominácie, ako aj laureátov následne vybrala odborná porota. Členmi poroty pre tento rok boli: Eva Borušovičová, Ondrej Šulaj, Tatiana Pauhofová, Martin Huba, Peter Michalica, Matej Drlička, Viliam Klimáček, Monika Kompaníková, Dorota Sadovská, Jana Geržová, Katarína Hubová a Štefan Klein. Na čele poroty stál Igor Vida, predseda Správnej rady Nadácie Tatra banky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adela BanášováIgor VidaLenka SršňováMartin Huba