Najhranejšou slovenskou skladbou roka 2010 je Príbeh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cena SOZA
Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po pätnásty raz odovzdal výročné ceny. Bratislava, 20. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) bude dnes večer v priestoroch bratislavského River’s Clubu po pätnásty raz odovzdávať výročné ceny.

Cenu SOZA za najhranejšiu skladbu by si na nábreží Dunaja mali prevziať autori víťaznej piesne s názvom Príbeh Tomi Popovič, Alexandra Okálová a Patrik ‚Rytmus‘ Vrbovský.

Interpretmi skladby, ktorá znela zo slovenských rádií v roku 2010 dovedna 24 308 minút, sú rapper Rytmus a speváčka Tina.

Ocenenie SOZA za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov získala kapela Desmod za album Vitajte na konci sveta (2010).

Formácia združená okolo speváka Kulyho z neho vlani predala 6 319 kusov. Ceny SOZA sa v aktuálnom roku udeľujú v siedmich kategóriách. Treťou v poradí je Cena pre autora najhranejších hudobných diel, ktorú už po desiaty raz získal Kamil Peteraj. Hudobník František Dráfi by si mal v Bratislave prevziať Cenu SOZA za najúspešnejšie uvádzanie tvorby v zahraničí. Podarilo sa mu zásluhou pôsobenia v Rakúsku. Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získalo Rádio Lumen.

Obrazom: Slovenský ochranný zväz autorský rozdal ceny

Cena SOZA
Cenu SOZA za najhranejšiu skladbu si prevzali autori víťaznej piesne s názvom Príbeh Tomi Popovič (vpravo) a Alexandra Okálová (druhá vpravo). Bratislava, 20. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

Cena SOZA
Juraj Hatrík si prevzal veľkú cenu SOZA za umelecký prínos. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po pätnásty raz odovzdal výročné ceny. Bratislava, 20. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková
Cena SOZA
Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po pätnásty raz odovzdal výročné ceny a počas slávnosti vystúpil v programe spevák Pavol Hammel. Bratislava, 20. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková
Cena SOZA
Hudobník František Dráfi si prevzal Cenu SOZA za najúspešnejšie uvádzanie tvorby v zahraničí. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po pätnásty raz odovzdal výročné ceny. Bratislava, 20. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková
Cena SOZA
Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) po pätnásty raz odovzdal výročné ceny. Bratislava, 20. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

Zápis do Zlatej knihy SOZA

K držiteľom Zápisu do Zlatej knihy SOZA z uplynulých rokov, ktorými sú napríklad Gejza Dusík, Eugen Suchoň, Jaroslav Filip, Ján Melkovič či Svetozár Stračina, pribudli v tomto roku Jozef Grešák a Boris Droppa. Prvý menovaný bol hudobným skladateľom, ktorého označovali aj ako slovenského Janáčka.

Rodák z Bardejova je podpísaný pod baletom Radúz a Mahuliena či operami Zlatulienka, Neprebudený, Zuzanka Hraškovie či S Rozarkou. Textár Boris Droppa bol dlhoročným pedagógom bratislavskej Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Je autorom niekoľkých kníh pre deti – napríklad Rak Ohnivák a straka bez zobáka, Poník z Poník a cvikly na bicykli alebo Laktibrada žienku hľadá. Je tiež autorom nezabudnuteľných textov populárnej hudby, medzi najznámejšie patrí Nalej mi vína, Malvína.

Udelenie veľkej ceny SOZA

Veľkou cenou SOZA, ktorú v uplynulých ročníkoch udelili Mariánovi Vargovi, Antonovi Petríkovi, Miroslavovi Bázlikovi, Ondrejovi Demovi, Petrovi Lipovi či Milanovi Lasicovi, ocenil tento rok Výbor SOZA umelecký prínos Juraja Hatríka.

Milan lasica
Foto: SITA/Tomáš Somr

Predstavitelia SOZA na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave vyzdvihli najmä jeho prínos pri zachovaní základného umeleckého školstva na Slovensku. Hatrík, ktorý tento rok oslavuje 70. narodeniny, je skladateľom, pedagógom a hudobným teoretikom.

Študoval kompozíciu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave u A. Moyzesa. V sedemdesiatych rokoch pôsobil v Hudobnom fonde v Bratislave, kde sa venoval najmä organizovaniu a moderovaniu prehrávok s diskusiou v Klube skladateľov a stretnutí s hudbou v stredisku Hudba a mládež.

Od roku 1990 pedagogicky pôsobí na VŠMU, kde prednáša hudobno-teoretické predmety, a to predovšetkým hudobnú analýzu a pedagogiku.

Je zakladateľom a predsedom Asociácie učiteľov hudby Slovenska, na pôde ktorej založil a rozvinul tradíciu pravidelných seminárov pre učiteľov s názvom Pedagogická Dvorana, zameraných na rozvoj tvorivosti. Veľkú časť svojej skladateľskej tvorby venoval deťom.

Rozhodujúcim kritériom pri udelení cien bol výsledok štatistického spracovania údajov uplynulého roka o skutočnom použití hudby vo vysielaní rádií a televízií a použití hudby na koncertoch a podobne. Veľká cena a Zápis do Zlatej knihy SOZA je ocenením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru na Slovensku a rozvoj SOZA.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Kamil PeterajTomi Popovič
Firmy a inštitúcie SOZA Slovenský ochranný zväz autorský