Najviac nominácií na DOSKY majú Pohania Činohry SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Divadelná Nitra

BRATISLAVA 28. augusta (WBN/PR) – Pohania, Psota, Sedem dní do pohrebu či opera Coriolanus – jedna z týchto štyroch inscenácií môže získať titul najlepšia inscenácia uplynulej sezóny. Sú totiž nominované na Divadelné ocenenia sezóny 2011/2012 DOSKY, ktoré udelia počas slávnostného ceremoniálu v prvý deň Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 21. septembra v Štúdiu Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Divadelné ocenenia sezóny DOSKY sa od založenia v roku 1996 stali najznámejšou cenou odovzdávanou na Slovensku v oblasti divadla.

O nomináciách 17. ročníka ankety v ôsmich kategóriách rozhodlo 24 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov.

Hru Pohania mladej ukrajinskej autorky Anny Jablonskej, ktorá zahynula pri teroristickom útoku na letisko v Moskve v roku 2011, zrežíroval Marián Amsler v Činohre Slovenského národného divadla. Celkovo je hra nominovanášesťkrát, čím získala prvenstvo v počte nominácií na DOSKY. Príbeh nešťastnej rodiny uvedie festival Divadelná Nitra na záver 26. septembra v Štúdiu Andreja Bagara v Nitre.

Projekt Psota vytvoril Michal Ditte spoločne s režisérkou Ivetou Ditte Jurčovou v Divadle Potôň z Bátoviec. Dramatizáciu Petra Pavlaca Sedem dní do pohrebu podľa knihy Jána Roznera naštudoval Ľubomír Vajdička v Slovenskom komornom divadle Martin. Obe inscenácie majú po dve nominácie a Divadelná Nitra ich uvedie v hlavnom festivalovom programe.

Operná inscenácia Coriolanus Jána Cikkera, ktorú naštudovala Štátna opera Banská Bystrica v réžii Romana Poláka, získala tri nominácie na DOSKY.

O cenu za najlepšiu réžiu sezóny sa uchádzajú Marián Amsler za inscenáciu hry Pohania, Roman Polák za operu Coriolanus a Lukáš Brutovský za inscenáciu Výnosné miesto z dielne Divadla Lab Divadelnej fakulty VŠMU.

Na DOSKY 2012 za najlepší mužský herecký výkon sú nominovaní

Marek Geišberg za postavu Raskoľnikova v inscenácii podľa románu Zločin a trest, ktorú uviedlo Štátne divadlo Košice, Dano Heriban za postavu Jána v inscenácii Sedem dní do pohrebu a Martin Popovič za postavu Coriolana v opere Coriolanus.

V kategórii najlepší ženský herecký výkon sezóny sú medzi nominovanými na DOSKY Zdena Studenková za postavu Arkadinovej v inscenácii Čechovovej hry Čajka v Činohre Slovenského národného divadla, Kristína Turjanová za postavu Džiny v inscenácii Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky, ktorú uviedlo Divadlo Andreja Bagara v Nitre a Božidara Turzonovová za postavu Natálie v inscenácii Pohania.

Na cenu DOSKY za najlepšiu scénografiu sezóny sú nominovaní Pavol Andraško za scénu k inscenácii hry Stratiť ruku v Spokane v Činohre Slovenského národného divadla, Zuzana Formánková za scénu k inscenácii Psota a Martin Kotúček a Juraj Kuchárek za scénu k inscenácii Pohania.

Ocenenie za najlepší kostým sezóny si môžu odniesť Marija Havran za kostýmy k projektu Slávy Daubnerovej Iluminárium v Divadle P.A.T., Katarína Holková za kostýmy k inscenácii Eugen Onegin v Divadle Jána Palárika v Trnave a Tomáš Kypta za kostýmy k inscenácii Čajka.

V kategórii najlepšia hudba sezóny sa o cenu DOSKY 2012 uchádzajú Róbert Mankovecký za hudbu k inscenácii hry Oidipus v Slovenskom komornom divadle Martin, Slavo Solovic za hudbu k inscenácii Pohania a Jozef Vlk za hudbu k tanečnej inscenácii Rose/3Balet v Balete Bratislava.

Objavom uplynulej sezóny sa môže stať Ivana Kubáčková za postavu Hanni v inscenácii Taká fajn baba ako ty z Mestského divadla Žilina, Alexandra Palatínusová za herecký výkon v postave Kristíny v inscenácii Pohania alebo Lukáš Brutovský za réžiu inscenácie hry Výnosné miesto.

Anketu Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY vyhlasuje Asociácia súčasného divadla

a Asociácia Divadelná Nitra. Ceny v podobe drevenej dosky so strieborným štítkom môžu byť udelené produkciám a výkonom všetkých žánrov, ktoré mali premiéru v minulej sezóne v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku, a to v druhoch: činoherné divadlo, opera, muzikál, bábkové divadlo, balet i súčasný tanec. DOSKY sa udeľujú bez ohľadu na štátnu príslušnosť tvorcov za umelecký výkon, ktorý mal premiéru v divadlách na území Slovenska v predchádzajúcej sezóne.

Atmosféru slávnostného večera odovzdávania divadelných ocenení sezóny DOSKY 2012 priblíži záznam, ktorý odvysiela RTVS na Dvojke 30. septembra 2012.

Vyhlasovatelia ankety

Asociácia súčasného divadla a Asociácia Divadelná Nitra

Spoluorganizátor: Divadlo Andreja Bagara Nitra

Autori projektu DOSKY: Silvia Hroncová, René Parák, Zuzana Uličianska

Autor návrhu ceny: Aleš Votava

Autor realizácie ceny: akad. arch. Tomáš Lupták

Ceremoniál sa uskutočňuje s finančným prispením Ministerstva kultúry SR, Súkromnej nadácie Esterházy a Fondu umelca

S podporou: Spoločnosť Elesko, Boris Hanečka, OREO

Mediálni partneri: RTVS, časopis Kód

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre sledujte aj na www.nitrafest.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris Hanečka
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo