Filmy, bez ktorých si nevieme predstaviť Vianoce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tri oriešky pre Popolušku
Foto: Filmové studio Barrandov / DEFA

BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Vianoce sú časom lásky, pohody, splnených prianí aj romantických príbehov. K vianočnej pohode tak neodmysliteľne patria aj filmy a rozprávky. Bez mnohých z nich si niektorí z nás nevedia blížiace sa sviatky vôbec predstaviť.

Inšpirujte sa zoznamom, do ktorého sme zaradili česko-slovenské vianočné filmové klasiky a rozprávky, ale tiež novšie zahraničné snímky.

Pozbierali sme pre vás aj informácie o tom, vo vysielaní ktorých televízií sa spomenuté filmy objavia počas nadchádzajúcich sviatkov.

Tri oriešky pre Popolušku (1973)

Koprodukčnú rozprávku, ktorá vznikla v spolupráci československých a východonemeckých tvorcov, nakrútil režisér Václav Vorlíček.

Popoluška, ktorú nezabudnuteľne stvárnila Libuše Šafránková, je dobré dievča, ktoré po smrti otca ostane napospas macoche a jej dcére. Obe ju nemajú rady a snažia sa jej všemožne zabrániť, aby sa zúčastnila na plese, kde si má princ (Pavel Trávníček) nájsť nevestu. Osud však Popoluške praje viac ako zlé ženy…

V ďalších úlohách snímky sa predstavili Carola Braunbock, Rolf Hoppe, Karin Lesch, Dana Hlaváčová, Vladimír Menšík a ďalší.

Obľúbenú rozprávku tento rok uvidíte vo vysielaní televízií Markíza a Nova.

Mrázik (1964)

Mrázik
Foto: masterrussian.net

Legendárna ruská rozprávka v réžii Alexandra Roua je jednou z najtradičnejších súčastí vianočných televíznych programov.

Príbeh o dobrej a pracovitej Nastenke, statočnom, ale samoľúbom Ivanovi a láske, ktorá si poradí so zlou macochou i mrazivým kúzlom, nikdy nechýba vo vysielaní českých a slovenských televízií.

Vo filme si zahrali Alexandr Chvyľja, Natalia Sedych, Eduard Izotov, Inna Čurikova, Pavel Pavlenko, Vera Altajskaja, Georgij Milljar, Michail Janšin, Anastasia Zujeva a ďalší.

Ruskú klasiku, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou českých a slovenských Vianoc, tento rok uvidíte vo vysielaní televízií Markíza a Nova.

Perinbaba (1985)

Perinbaba
Foto: www.fdb.cz

Rozprávka v réžii Juraja Jakubiska je jedným z najobľúbenejších slovenských filmov.

Hlavnou postavou je Jakub, ktorého Perinbaba zachráni pred smrťou, pretože sa jej páči, že sa nebojí ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí sneh.

Napriek neplechám, ktoré jej neustále spôsobuje, ho má rada a pomáha mu aj potom, keď od nej ujde medzi ľudí, kam ho priťahuje láska ku krásnej Alžbetke. Kým však Jakub a Alžbetka nájdu svoje šťastie, musia sa vysporiadať so zlomyseľnou macochou a jej dcérou Dorou i Zubatou, ktorá sa ho stále nevzdala.

V nezabudnuteľnom kúzelnom filme si zahrali Giulietta Masina, Petra Vančíková, Tobias Hoesl, Soňa Valentová, Pavol Mikulík, Milada Ondrašíková, Eva Horká, Valerie Kaplanová a ďalší.

Tento rok film uvidíte vo vysielaní televízie Markíza.

Byl jednou jeden král… (1954)

Byl jednou jeden král
Foto: www.totalfilm.cz

Česká rozprávková komédia v réžii Bořivoja Zemana je inšpirovaná rozprávkou Soľ nad zlato. Kráľ Já první, ktorého si zahral Jan Werich, sa jedného dna spýtal svojich troch dcér, ktorá ho má najradšej. Bol presvedčený, že to bude Maruška, ktorej chcel následne odovzdať svoje kráľovstvo. Tá však povedala, že ho má rada ako soľ a urazený otec ju vyhnal.

Aby dokázal, že soľ nepotrebuje, usporiadal hostinu plnú slaných jedál a neskôr ponúkal zase jedlá bez soli a sladké. Prikázal tiež zničiť všetku soľ, čoskoro však zistil, že sa bez nej skutočne nedá žiť.

V ďalších úlohách sa predstavili Vlasta Burian, Irena Kačírková, Stella Májová, Milena Dvorská, František Černý, Lubomír Lipský st., Miloš Kopecký, Miroslav Horníček, Terezie Brzková, Zdeněk Dítě, Josef Pehr, Vladimír Ráž, Marie Glázrová a ďalší.

Počas nadchádzajúcich sviatkov si môžete film pozrieť vo vysielaní ČT1 a televízie Markíza.

Pyšná princezná (1952)

Pyšná princezná
Foto: Československý státní film

Filmová Pyšná princezna v réžii Bořivoja Zemana vznikla podľa rozprávky Potrestaná pýcha Boženy Němcovej. Rozpráva o tom, ako dobrý a múdry kráľ Miroslav prebudil v pyšnom srdci krásnej princeznej Krasomily, dcéry kráľa Polnočného kráľovstva, úctu k práci a lásku k ľuďom.

Vo filme si zahrali Alena Vránová, Vladimír Ráž, Stanislav Neumann, Mária Sýkorová, Jaroslav Seník, Miloš Kopecký, Oldřich Dědek a ďalší.

Do svojho sviatočného programu film zaradili televízie Markíza a Prima family.

Princezná so zlatou hviezdou (1959)

Princezna se zlatou hvězdou
Foto: Československý státní film

O réžiu ďalšej československej rozprávkovej klasiky sa postaral Martin Frič. Hlavnou postavou je krásna princezná Lada, ktorej čelo zdobí zlatá hviezda. Jej otec ju sľúbi za ženu zlému kráľovi Kazisvětovi, ktorý vtrhne na hrad a žiada o jej ruku.

Keď splní všetky princeznine želania, a ona už nemá ako vykĺznuť, ujde s pomocou svojej pestúnky preoblečená v myšom kožušteku a ukryje sa v kuchyni princa Radovana.

Princeznú Ladu si zahrala Marie Kyselková a princa Josef Zíma. V ďalších úlohách sa predstavili Stanislav Neumann, Theodor Pištěk, František Smolík, Martin Růžek, Josef Vinklář a ďalší.

Obľúbenú rozprávku tento rok uvidíte vo vysielaní ČT1 a televízie Markíza.

Kráľ Drozdia brada (1984)

Kráľ drozdia brada
Foto: megashara.tv

Rozprávka v réžii Miloslava Luthera rozpráva o kráľovi Janovi a rozmarnej princeznej Anne. Pyšná princezná odmietne mladého kráľa s tým, že sa radšej vydá za žobráka ako za neho, čo jej rozhnevaný otec splní.

Hneď na druhý deň ju vydá za žobráka v rozodraných handrách, ktorý si znetvorenú tvár ukrýva za rúškou. Tým však nie je nikto iný, ako kráľ Jan, ktorý s pomocou hercov a Anninho otca pripravil pre princeznú životnú lekciu.

V ďalších úlohách sa predstavili Zita Furková, Maria Schell, Gerhard Olschewski, Marián Labuda st. a ďalší.

Príbeh o pýche a láske si budete môcť pozrieť na Markíze.

Šíleně smutná princezna (1968)

Šíleně smutná princezna
Foto: bontonfilm.cz

Hudobná rozprávka v réžii Bořivoja Zemana rozpráva príbeh princa a princezny zo susedných kráľovstiev, ktorí sa majú vziať na základe rozhodnutia svojich otcov a ich radcov. Oni sa ale chcú rozhodnúť sami a sami si tiež chcú vybrať životného partnera, akého budú chcieť a nie takého, ktorý má len naplniť štátne záujmy.

Princa a princeznú si zahrali Václav Neckář a Helena Vondráčková. V ďalších úlohách účinkovali Jaroslav Marvan, Bohuš Záhorský, Josef Kemr, Darek Vostřel, František Dibarbora, Oldřich Dědek, Stella Zázvorková a ďalší.

Tento rok snímku uvidíte vo vysielaní televízií Markíza a Nova.

Císařův pekař – Pekařův císař (1951)

Císařův pekař - Pekařův císař
Foto: Československý státní film

Historickú veselohru o cisárovi Rudolfovi II., pekárovi Matějovi a legendárnom Golemovi nakrútil režisér Martin Frič.

Príbeh dvojfilmu zavedie divákov do Prahy na cisársky dvor Rudolfa II. Toho však viac ako vládnutie zaujíma umenie, krásne ženy a alchýmia. Najviac zo všetkého túži objaviť elixír mladosti a nájsť legendárneho Golema. Uprostred intríg, ktoré proti nemu spriadajú dvorania s bratom Matyášom, sa vďaka výmene jeho úlohy ujme pekár Matěj Kotrba, ktorý je mu veľmi podobný, no o 25 rokov mladší.

V snímke si zahrali Jan Werich, Marie Vášová, Nataša Gollová, Bohuš Záhorský, Jiří Plachý st., Zdeněk Štěpánek, František Filipovský, František Černý, Václav Trégl, Vladimír Leraus, Miloš Nedbal, Bohuš Hradil, František Holar, Vladimír Řepa, Lubomír Lipský st., Theodor Pištěk, Bohumil Bezouška, Felix le Breux, Josef Kemr, Fanda Mrázek, Ota Motyčka a ďalší.

Dvojfilm počas sviatkov odvysielajú ČT1 a televízia Markíza.

Sám doma (1990) a Sám doma 2: Stratený v New Yorku (1992)

Sám doma
Foto: media.screened.com

V našom zozname nesmie chýbať ani dvojica nezabudnuteľných vianočných filmov v réžii Chrisa Columbusa.

Macaulay Culkin ako Kevin McCallister po prvý raz očaril divákov a diváčky na celom svete v roku 1990.

Príbeh chlapca, ktorého rodina pri ceste na dovolenku zabudla doma a okrem toho, že sa musí po prvý raz postarať sám o seba, snaží sa ochrániť dom pred obávanými zlodejmi, preniesli tvorcovia o dva roky neskôr s malými obmenami do New Yorku a znovu s ním zožali úspech.

Spolu s Macaulaym Culkinom si v oboch filmoch zahrali Catherine O’Hara, Joe Pesci a Daniel Stern.

Obe komédie tento rok uvidíte vo vysielaní televízií Joj a Prima family.

Láska nebeská (2003)

Láska nebeská
Foto: www.rottentomatoes.com

Romantická komédia režiséra a scenáristu Richarda Curtisa sa odohráva v predvianočnom Londýne. Snímka je zložená z viacerých milostných príbehov – romantických, smutných i bláznivých, pričom láska všade, kam sa pozriete, spôsobuje zmätky.

Či už ide o novovymenovaného premiéra, ktorý sa zamiluje takmer okamžite po tom, ako vojde do úradu na Downing Street, smoliarskeho predavača sendvičov, ktorému sa nedarí s dievčatami vo Veľkej Británii a preto radšej odcestuje do Wisconsinu, spisovateľa, ktorého nechala žena a rozhodne sa vyliečiť si boľavé srdce v Južnom Francúzsku, starnúcu rockovú hviezdu, ktorá sa pokúša o comeback, muža zamilovaného do nevesty svojho najlepšieho priateľa, ženu, ktorej robí starosti manžel, chlapca zamilovaného do najkrajšieho dievčaťa v škole, či jeho nevlastného otca, ktorý sa snaží vyrovnať so smrťou manželky.

Vo hviezdne obsadenom filme si zahrali Emma Thompson, Alan Rickman, Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Laura Linney, Rodrigo Santoro, Thomas Sangster, Andrew Lincoln, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Martin Freeman a ďalší.

Tento rok film uvidíte vo vysielaní televízie Prima family.

Kým si spal (1995)

Kým si spal
Foto: screenmachine.tv

Hlavnou postavou romantickej komédie režiséra Jona Turteltauba je nenápadná Lucy (Sandra Bullock), ktorá pracuje na stanici metra. Má byt, mačku, tajnú životnú lásku a nulovú šancu, že ju niekedy osloví.

Jedného však muž jej snov (Peter Gallagher) spadne do koľajiska, Lucy nezaváha, zachráni mu život a v nemocničnom zmätku ju omylom označia za jeho snúbenicu. Zatiaľ čo je jej zachránený „snúbenec“ v kóme, zvyká si Lucy na život v novej rodine, ktorá ju prijala ako budúcu nevestu. Lenže tento sen môže trvať len kým sa Peter preberie z bezvedomia.

Vo filme o tom, že pravá láska prichádza v pravý čas a život dopadne vždy trochu inak, ako si predstavujeme, si zahrali aj Bill Pullman, Peter Boyle, Jack Warden, Glynis Johns a ďalší.

Romantický film sa objaví už krátko pred sviatkami vo vysielaní ČT1.

Predvianočná nočná mora (1993)

Predvianočná nočná mora
Foto: www.rottentomatoes.com

Kultový animovaný hudobný film z produkcie Tima Burtona režíroval Henry Selick a o hudbu sa postaral Danny Elfman.

Hlavnou postavou je „tekvicový kráľ“ Halloweenskeho mestečka Jack Skellington, ktorý sa začne nudiť nekonečnými oslavami Halloweenu.

Keď sa preto pri prechádzke lesom zatúla do Vianočného mesta, rozhodne sa priniesť Vianoce aj obyvateľom svojho mesta. Miesto Halloweenu začnú pripravovať Vianoce a Jack dokonca na seba vezme úlohu Santa Clausa, ktorému hovorí Sandy Claws, a zo záprahu ťahaného kostrami mŕtvych sobov nadeľuje deťom darčeky.

Svoje hlasy do snímky prepožičali Chris Sarandon, Danny Elfman, Catherine O’Hara, Paul Reubens, William Hickey alebo Greg Proops.

A bonus na záver… i keď viac silvestrovská, ako vianočná chuťovka, vám zaručene spríjemní sviatočné chvíle v kruhu rodiny.

S tebou ma baví svet (1982)

S tebou ma baví svet
Foto: bontonfilm.cz

Rodinný film v réžii Marie Poledňákovej zvíťazil v českej diváckej ankete o komédiu storočia a aj keď nie je vianočným filmom v pravom slova zmysle, patrí medzi zimné klasiky našich televízií.

V snímke, v ktorej si zahrali napríklad Július Satinský, Václav Postránecký, Pavel Nový, Jana Šulcová, Eliška Balzerová, Zdena Studenková, Zuzana Githeisová, Marta Buchtíková, Václav Korda, Cyril Křupala, Lukáš Pelánek, Marek Dvořák, Květa Fialová, Jan Faltýnek, Viktor Maurer a ďalší, sa každoročná pánska jazda troch otcov po razantnom zásahu ich manželiek mení na materskú školu v zimnej prírode. Vtipné situácie vyplývajú najmä z ich svojráznych výchovných metód.

Kultovú komédiu tento rok uvidíte vo vysielaní televízií Markíza a Nova.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Colin FirthHelena VondráčkováHugh GrantJúlius SatinskýKeira KnightleyKvěta FialováLiam NeesonMarián LabudaMarie KyselkováMartin FreemanVáclav NeckářVáclav VorlíčekZdena Studenkova