Cenu Henkel Art.Award získala umelkyňa z Estónska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Henkel
Foto: alignedsolutionsinc.com

BRATISLAVA 7. decembra (WBN/PR) – Tohtoročná cena súťaže Henkel Art.Award putuje po prvýkrát do Estónska. Víťazkou sa stala tridsaťšesťročná umelkyňa Marge Monková, ktorá zvíťazila v konkurencii 931 prihlásených umelcov. Okrem ocenenia získala aj finančnú odmenu vo výške 7 000 eur a možnosť usporiadať dve samostatné výstavy. Celková hodnota jej výhry tak dosiahla hodnotu približne 35 000 eur. Cenu Henkel Art.Award pre umelcov zo strednej a východnej Európy udelila spoločnosť Henkel Central Eastern Europe (CEE) už po jedenásty raz.

Aj vďaka tejto súťaži chce spoločnosť Henkel prispieť ku kultúrnemu porozumeniu v strednej a východnej Európe. Nesmierne nás teší, že behom obdobia jedenástich rokov prihlásili umelci z viac ako 20 krajín regiónu do súťaže cez 25 000 diel“, prehlásil generálny riaditeľ Henkel CEE Günter Thumser behom slávnostného odovzdávania cien, ktoré sa konalo v priestoroch viedenského Múzea moderného umenia (MUMOK).

Medzinárodná porota zložená z odborníkov múzea, umelcov a kurátorov hodnotila tento rok práce 931 mladých umelcov. Cenu nakoniec udelila Marge Monkovej, estónskej umelkyni narodenej v Taline v roku 1976. Cena Henkel Art.Award je významnou a udržateľnou iniciatívou podporujúcou talentovaných mladých umelcov z východoeurópskych krajín.

Tento záväzok spoločnosti Henkel tvorí základ umožňujúci širší pohľad na európsku i medzinárodnú umeleckú scénu. Ako dokazujú prihlásené práce i nominovaní umelci, ponúkajú hlbší pohľad do vzájomných vzťahov medzi vývojom spoločnosti a umeleckým vnímaním. Sme veľmi radi, že v spolupráci s KulturKontakt Austria môžeme odovzdať túto cenu práve v Múzeu moderného umenia a umožniť tak víťazke usporiadať samostatnú výstavu jej diel,“ hovorí Rainer Fuchs, hovorca poroty a hlavný kurátor MUMOK.

Udelená bola i cena pre mladých umelcov z Rakúska a strednej a východnej Európy

V priebehu slávnostného večera bola odovzdaná i cena pre mladých umelcov zo strednej a východnej Európy (Young Artist’s Prize CEE), ktorá je súčasťou programu Artists-in-Residence organizovaná centrom KulturKontakt Austria. Táto cena sa udeľuje už po jedenásty raz a tento rok ju získala ruská umelkyňa Olga Jitlinová, ktorá porotu presvedčila svojou video tvorbou a interaktívnymi inštaláciami. Reaguje nimi na súčasné problémy ruskej spoločnosti, napríklad na situáciu migrujúcich pracovníkov z bývalých stredoázijských sovietskych republík žijúcich vo veľkých ruských mestách.

Pri odovzdávaní Henkel Art.Award bola už po siedmykrát udelená cena pre mladých umelcov z Rakúska (Young Artist’s Prize Austria) dotovaná čiastkou 2000 eur, ktorej cieľom je podporovať mladých rakúskych umelcov. Tento rok cenu bola cena udelená Maureen Kaegiovej. Umelkyňa žijúca vo Viedni zaujala porotu svojim rozsiahlym a rôznorodým portfóliom. K jej najobľúbenejším technikám patrí fotografia, video, kresba a maľba, ktoré sa v jej inštaláciách tesne prelínajú.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia