Kiná prinesú príbeh chlapca a tigra i vyladený spevácky zbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pí a jeho život
Suraj Sharma ako Pi Patel vo filme Pí a jeho život Foto: 20th Century Fox

BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Pred Vianocami prinesú slovenské kiná dvojicu noviniek – očakávanú dobrodružnú drámu Pí a jeho život a romantickú hudobnú komédiu Ladíme!.

Nesfilmovateľný príbeh chlapca a tigra

Snímka Pí a jeho život je adaptáciou knihy Plavba s tigrom (2001) spisovateľa Yanna Martela. O jej spracovanie do podoby filmového scenára sa postaral David Magee a réžie sa ujal oscarový Ang Lee.

Hlavný hrdina Pí (Suraj Sharma) vyrastal v indickej zoologickej záhrade, ktorú založil jeho otec. Možno by exotickú živnosť prevzal, keby sa rodina nerozhodla presťahovať do Kanady aj s niektorými zvieratami, ktorých predajom si chceli zaistiť ľahší štart v novej krajine.

Proti tomu sa však postavili prírodné živly, ktoré počas búrlivej noci potopili nákladnú loď, na ktorej sa plavil Pí s rodičmi a bratom. Chlapec sa šťastnou náhodou ocitol v záchrannom člne, ktorý zostal uprostred oceánu jedinou pripomienkou katastrofy.

Nezachránil sa však sám, jeho spolucestujúcimi boli poranená zebra, hyena, samica orangutana a Richard Parker. To však nebol ďalší človek, čo prežil, ale mohutný bengálsky tiger, ktorý si rozhodne nemyslel, že by sa v núdzových podmienkach malo niečo meniť na prirodzenom priebehu potravinového reťazca. Tak sa začala neskutočná plavba, počas ktorej sa chlapec musel premeniť na muža, aby dokázal obstáť v konkurencii jedného z najväčších predátorov našej planéty a prežiť strastiplnú púť k pevnine.

Pí a jeho život
Suraj Sharma ako Pi Patel vo filme Pí a jeho život Foto: 20th Century Fox

Pí a jeho život
Suraj Sharma ako Pi Patel vo filme Pí a jeho život Foto: 20th Century Fox
Pí a jeho život
Suraj Sharma ako Pi Patel vo filme Pí a jeho život Foto: 20th Century Fox
Pí a jeho život
Suraj Sharma ako Pi Patel vo filme Pí a jeho život Foto: 20th Century Fox
Pí a jeho život
Suraj Sharma ako Pi Patel vo filme Pí a jeho život Foto: 20th Century Fox
Yann Martel získal za svoju knihu prestížnu Man Booker Prize. Príbeh, v ktorom sú hlavnými postavami chlapec a tiger, sa odohráva na ploche troch kontinentov, dvoch oceánov a bohatej imaginácie. „Dokáže nakrúcať emocionálne veľmi silné príbehy bez ohľadu na to, či ide o intímne filmy ako Skrotená hora alebo Ľadová búrka, alebo spektakulárne kúsky typu Tiger a drak. A presne taký prístup Pí a jeho život potreboval. Je to intímna dráma mladého muža, ktorý stratil rodinu, ale musí sa cez to preniesť,“ povedal Martel o režisérovi a o príbehu, do ktorého sa Lee pustil.

Ten dokázal na pozadí takmer neuveriteľného budovania vzťahu medzi chlapcom a tigrom vytvoriť pomocou 3D technológie pre diváka silný vizuálny zážitok.

Film s názvom Pí a jeho život je horúcim kandidátom na oscarové nominácie a nedávno ho nominovali na Zlatý glóbus v kategóriách Najlepší film – dráma, Najlepšia filmová réžia a Najlepšia pôvodná hudba.

HODNOTENIE

www.csfd.cz: 70% (61 hodnotení)

www.imdb.com: 8,4 z 10 (hodnotenia 25 959 používateľov)

www.rottentomatoes.com: Tomatometer – 88% (183 recenzií) / používatelia – 90% (37 155 hodnotení)

www.metacritic.com: Metascore – 79% (44 kritikov) / používatelia – 8,4 (165 hodnotení)

Zo (skutočného) života speváckeho zboru

Ladíme!
Foto: Universal Pictures,

Hudobná romantická komédia Ladíme! v réžii Jasona Moorea je voľnou adaptáciou knihy Pitch Perfect Mickeyho Rapkina.

Tá je pohľadom do zákulisia súťaže a cappella zborov. Redaktor magazínu GQ totiž strávil sezónu sledovaním tejto súťaže a vo svojej knihe sa nevenoval len spevu, ale aj fanúšikom a rivalite medzi súťažiacimi zbormi. Scenár napísala Kay Cannon.

Beca (Anna Kendrick) nastúpila na novú školu a ako introvertka má v pláne nikam sa nezaraďovať a s nikým sa nekamarátiť.

To je prvý dôvod, prečo ju nie je možné stretnúť inak než so slúchadlami na ušiach. Tým druhým je túžba stať sa úspešnou dídžejkou. Svojho plánu sa drží až do chvíle, keď narazí na veľmi nesúrodú partiu dievčat (upäté kráľovné krásy, urastené drsniačky, sexuálne dračice aj asociálky), ktoré spája súťažné zborové spievanie slávnych piesní bez hudobného sprievodu.

Beca im síce v prvom kole povie „nie“, ale nespochybniteľný hudobný sluch a schopnosť spievať čisto aj v sprche ju nakoniec do klubu spievajúcich študentiek privedú. Lenže Beca je tak trochu rebelka, a tak to okamžite začne nezdravo iskriť mezi ňou a neoficiálnou šéfkou tímu Aubrey (Anna Camp).

Zatiaľ čo Aubrey je vyznávačkou stredného prúdu, Beca neustále hľadá nové cesty, Aubrey ide najmä o víťazstvo v prestížnom súboji školských vokálnych skupín, no Beca na nejakú súťaž zvysoka kašle. Líšia sa prakticky vo všetkom a ako silné povahy sa raz musia nevyhnutne stretnúť.

V snímke si zahrali aj Skylar Astin, Brittany Snow, Rebel Wilson, Elizabeth Banks a ďalší.

HODNOTENIE

www.csfd.cz: 67% (603 hodnotení)

www.imdb.com: 7,3 z 10 (hodnotenia 17 347 používateľov)

www.rottentomatoes.com: Tomatometer – 80% (115 recenzií) / používatelia – 86% (44 410 hodnotení)

www.metacritic.com: Metascore – 65% (32 kritikov) / používatelia – 7,8 (38 hodnotení)

Informácie pochádzajú z webovej stránky bontonfilm.sk a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Elizabeth Banks