České a slovenské osobnosti, ktoré tento rok opustili svet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Karol kallay
Slovenský fotograf Karol Kállay počas udeľovania cien Fotograf roka 2008. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – V roku 2012 svet prišiel o viacerých slovenských a českých hercov, hudobníkov, spisovateľov, režisérov a iné osobnosti kultúrneho či spoločenského života. Agentúra SITA prináša ich prehľad.

V marci odišiel Bronislav Poloczek

Bez názvu
Foto: aktualne.centrum.cz

Šestnásteho marca navždy odišiel český herec Bronislav Poloczek, známy predovšetkým ako kapitán Ořech z filmu Černí baroni (1992). Dožil sa 72 rokov.

Rodák z Hornej Suchej, ktorý debutoval vo filme Valčík pro milión (1960), má vo svojej filmografii má viac ako 80 titulov.

Účinkoval v snímkach Ucho (1970), Smrt na černo (1976), Past na kachnu (1978), Ako dostať otecka do polepšovne (1978), Zlatí úhoři (1979), Rumburak (1984), Co je vám, doktore? (1984), Smrt krásných srnců (1986), Copak je to za vojáka… (1987), Rebelové (2001), Máj (2008), Bastardi (2010) či v spomínaných Černých baronoch.

Objavil sa aj v seriáloch ako Arabela (1979), Létajíci Čestmír (1984), Vlak dětství a naděje (1985), Život na zámku (1995), Hospoda (1996), Ulica (2005) alebo Vyprávěj (2009). Diváci ho naposledy mohli vidieť vo filme Saxána a Lexikon kúziel (2011) režiséra Václava Vorlíčka.

Pri autonehode zomrela Bety Majerníková

Bez názvu
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Vo veku 33 rokov 22. mája svojím zraneniam po autonehode podľahla výtvarníčka, šperkárka a speváčka slovenskej skupiny Noisecut Alžbeta K. Majerníková.

Študovala u profesora Karola Weisslechnera na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Kov a Šperk a za svoju tvorbu získala niekoľko cien, napríklad Kruhy na vode 2005 či Designblok 2008. So skupinou Noisecut vydala Bety Majerníková alias Bet-Maj Sepja štyri štúdiové nahrávky – Landscapes (2003), Deň za dňom (2005), BLIIIZKO (2008) a Háj a Lov (2011).

Za tretiu a štvrtú nahrávku kapela dostala poslucháčsku cenu Radio_Head Award v kategórii Album roka. Za singel Mariena (vytvorený spoločne s Jánom Boleslavom Kladivom) im hlasovanie poslucháčov Rádia_FM vynieslo cenu Radio_Head Award za najlepší singel roka 2010.

S Radio_Head Awards Majerníkovú spájalo aj to, že sama navrhla fyzickú podobu týchto cien – junákov s rádiom namiesto hlavy.

Bety Majerníková
Cenu Najlepší album 2008 vyhrala v súťaži Radio_Head 2008 skupina Noisecut. Bratislava, 6. február 2009. Foto: SITA/Michal Burza

Bety Majerníková
Cenu Najlepší album 2008 vyhrala v súťaži Radio_Head 2008 skupina Noisecut. Bratislava, 6. február 2009. Foto: SITA/Michal Burza
Bety Majerníková
Foto: SITA/Michal Burza
Bety Majerníková
Skupina Noisecut Foto: SITA/Michal Burza
Bety Majerníková
Foto: SITA/Michal Burza

Slovenská fotografia prišla o Karola Kállaya

Posledný portrét majstra Kállaya
Foto: Maňo Štrauch

Fotograf a dokumentarista Karol Kállay zomrel 4. augusta vo veku 86 rokov. Rodák z Čadce patril medzi najvýraznejšie postavy slovenskej fotografie, jeho talent sa prejavil najmä vo fotografickej reportáži.

Na svojom konte má päťdesiatku fotografických kníh a viac ako 80 osobných výstav na Slovensku aj v zahraničí. Kállay sa začal vážne zaoberať fotografiou v roku 1940. Popri štúdiu na Vysokej škole ekonomickej spolupracoval ako fotoreportér s časopisom Domov a svet a s obrazovou agentúrou Oko.

Od roku 1956 bol v slobodnom povolaní, stal sa členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Jeho prvá kniha Slovenské rieky vyšla v roku 1954. Z takmer 50-tich vydaných kníh preslávili Karola Kállaya najmä publikácie o Los Angeles, New Yorku, Tokiu, Ríme, Mexiku, Slovensku.

Knihy Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj Cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Pracoval pre GEO Hamburg, Stern Fokus, Spiegel, Manager Magazin Merian a mnohé iné. Redakcia magazínu GEO v Hamburgu mu udelila cenu Fotograf roka 1992.

V roku 1998 od prezidenta dostal vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za celoživotné dielo v oblasti umeleckej fotografie. Získal aj cenu Leopolda J. Danihelsa za umelecké aktivity v Los Angeles v USA.

Karol Kállay
Karol Kállay počas prezentácie novej knihy Súvislosti v roku 2008. Foto: Archívne foto SITA/Michal Burza

Karol Kállay
Fotograf Karol Kállay na odovzdávaní ocenení "Slovak Gold", ktoré sa konalo 28. apríla 2005 v priestoroch bratislavského hotela Bôrik. Foto: Archívne foto SITA/Peter Hudec
Franz Kafka und Prag
Za knihu Franz Kafka und Prah dostal Karol Kállay ocenenie v súťaži Najkrajšia kniha Slovenska 1995. Foto: amazon.com
Karol Kállay
Hudobník Igor Bázlik (vľavo) a fotograf Karol Kállay počas vernisáže jeho jubilejnej výstavy pod názvom Tvár času v budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Foto: Archívne foto SITA/Tomáš Benedikovič
Karol Kállay
Fotograf Karol Kállay pózuje so svojou najnovšou knihou "Návraty domov" počas vernisáže jeho jubilejnej výstavy pod názvom Tvár času v budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Foto: Archívne foto SITA/Tomáš Benedikovič

V septembri zomrel Radek Brzobohatý

Radek Brzobohatý († 79)
Foto: SITA/Horriks

Český herec Radoslav Brzobohatý posledný raz vydýchol 12. septembra, len deň pred svojimi 80. narodeninami. Príčinou bola aneuryzma na brušnej tepne, ktorá praskla a on vykrvácal.

Rodák zo slovenských Vrútok po štúdiu na pražskej DAMU zakotvil v Divadle na Vinohradoch, kde zostal viac ako 30 rokov. Prvú veľkú vlnu popularity mu priniesla rola Martina Edena v televíznej adaptácii románu Jacka Londona Cesta řeky k moři (1966).

V 60. rokoch minulého storočia zažiaril aj v komédii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích (1966) či vo vojnovej snímke Martina Friča Hvězda zvaná Pelyněk (1964). Diváci a diváčky si ho môžu pamätať aj z populárneho seriálu F. L. Věk (1970).

On sám za svoje najväčšie úspechy považoval výkony vo filmoch Atentát (1964), Ucho (1970) a Všichni dobří rodáci (1968). Jeho posledným filmom v kariére bola komédia Vrásky z lásky (2012) v réžii Jiřího Stracha, v ktorej si zahral po boku exmanželky Jiřiny Bohdalovej.

Brzobohatý sa oženil tri razy, pričom si vždy vybral za ženu herečku. S prvou manželkou – Jarmilou Kolářovou mal dcéru Radanu, druhý raz sa oženil so spomínanou Bohdalovou a tretia manželka Hana Gregorová mu porodila syna Ondřeja. V roku 2004 s Gregorovou založili Divadlo Radka Brzobohatého.

Radek Brzobohatý († 79)
Kyra Mladeck a Radek Brzobohatý v jednej zo scén slovensko-nemeckého koprodukčného filmu Návrat bocianov. Príbeh rozpráva o človeku, ktorý žije medzi dvoma svetmi podobne ako samotný režisér, ktorý je Nemec aj Slovák zároveň. Bratislava, 19. jún 2007. Foto: SITA/Horriks

Radek Brzobohatý († 79)
Kyra Mladeck a Radek Brzobohatý v jednej zo scén slovensko-nemeckého koprodukčného filmu Návrat bocianov. Príbeh rozpráva o človeku, ktorý žije medzi dvoma svetmi podobne ako samotný režisér, ktorý je Nemec aj Slovák zároveň. Bratislava, 19. jún 2007. Foto: SITA/Horriks
Radek Brzobohatý († 79)
Radek Brzobohatý a Katharina Lorenz v jednej zo scén slovensko-nemeckého koprodukčného filmu Návrat bocianov. Príbeh rozpráva o človeku, ktorý žije medzi dvoma svetmi podobne ako samotný režisér, ktorý je Nemec aj Slovák zároveň. Bratislava, 19. jún 2007. Foto: SITA/Horriks
Radek Brzobohatý († 79)
V Prahe nečakane zomrel český herec Radoslav Brzobohatý. Foto: SITA/Horriks
Radek Brzobohatý († 79)
Radek Brzobohatý v jednej zo scén slovensko-nemeckého koprodukčného filmu Návrat bocianov. Príbeh rozpráva o človeku, ktorý žije medzi dvoma svetmi podobne ako samotný režisér, ktorý je Nemec aj Slovák zároveň. Bratislava, 19. jún 2007. Foto: SITA/Horriks

Divadelný svet opustil Emo Romančík

Emanuel Romančík.
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Deviateho októbra svet vo veku 89 rokov opustil významný slovenský herec Emanuel Romančík.

Rodák z Ružomberku bol v rokoch 1945 – 1946 členom Armádneho divadla v Martine, od roku 1956 až do odchodu do dôchodku v roku 2002 členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde stvárnil množstvo postáv.

Jedným z jeho najväčších úspechov bolo účinkovanie v muzikáli Na skle maľované. Poslednou úlohou, ktorú premiérovo naštudoval, bol Starec v Sofoklovej tragédii Vládca Oidipus (v roku 2001).

V bohatej hereckej biografii Ela Romančíka dominujú charakterovo ušľachtilé a vyrovnané typy, vytvoril však aj množstvo rozporných, záporných, ale aj rýdzo komediálnych úloh. Svoj herecký talent naplno uplatnil aj v dramatickej rozhlasovej tvorbe, presadil sa tiež vo filme a televízii.

Účinkoval napríklad vo filmoch Rodná zem (1953), Pole neorané (1953), Kapitán Dabač (1959), Polnočná omša (1962), Kladivo na čarodějnice (1969), Škriatok (1974), Meridián (1975), Ežo Vlkolinský (1978), Dvanásť nahnevaných mužov (1981), Vianoce Adama Boronču (1988), Diabol vo Francúzsku (1991) či Romulus Veľký (1992).

V októbri zomrel herec Eduard Bindas

Sviečka
Foto: SITA/AP

Vo veku 86 rokov 28. októbra zomrel slovenský herec Eduard Bindas, ktorý bol známy aj z dabingu. O jeho úmrtí sa verejnosť dozvedela až po vyše týždni a utajený bol aj pohreb.

Eduard Bindas pôsobil na doskách viacerých divadiel, pričom od roku 1957 až do odchodu do dôchodku bol členom činohry Novej scény v Bratislave. Vo filme Kapitán Dabač (1959) si Bindas zahral nemeckého majora, v snímkach Jánošík I. a II. (1962) stvárnil postavu Aurela Révaya a v historickej dráme Majster kat (1966) Aliho Pašu.

Komediálne, ale i charakterové úlohy stvárnil v celovečerných filmoch ako Panna zázračnica (1966), Traja svedkovia (1968), Človek na moste (1972) alebo Červené víno (1976) a predstavil sa i v desiatkach televíznych filmov.

Naposledy si zahral epizódnu úlohu v seriáli Mesto tieňov. Daboval napríklad pána Wilsona v rodinnej komédii Postrach Denis (1993) či Cornelia Fudgea v snímkach z filmovej série o Harrym Potterovi. Po odchode na dôchodok žil v ústraní a s médiami vôbec nekomunikoval.

V novembri zomrel prozaik Lenčo

Sviečka

V prvý novembrový deň v Žiline zomrel 79-ročný spisovateľ Ján Lenčo. Bol prozaikom, literárnym kritikom, autorom kníh pre deti a mládež, autorom sci-fi literatúry, esejistom a publicistom.

Pôsobil ako redaktor vydavateľstva Slovenský spisovateľ v Bratislave, stredoškolský profesor, redaktor denníka Pravda, vedúci kina či pracovník Slovenskej knihy. Taktiež bol funkcionárom Spolku slovenských spisovateľov, kultúrnym organizátorom a dopisovateľom.

Je autorom viacerých významných spoločenských románov (Rozpamätávanie – 1978, Roky v kine Úsmev – 1987) historických románov (Egypťanka Nitokris – 1972, Kleopatrin milenec – 1980, Odyseus, bronz a krv – 1982, Žena medzi kráľmi – 1985), zbierok kratších próz a noviel (Nepokoj v minútach – 1968, Ďaleká a blízka – 1968, Pomsta zo záhrobia – 1971, Hviezdne okamihy – 1974), kníh pre deti (Čarodejník z Atén, Zlaté rúno, obe 1978), poviedok žánru sci-fi (Socha z Venuše – 1988) a viacerých zbierok krátkych prozaických útvarov (Pravidlá a výnimky – 1990, Čarovná Lucia, Svetlo Lucia, Luckine krídla – 2002, Hriech v Turecku – 2004, Posledný anjel – 2009, Zástup z rodu hrdých – 2010).

Slovensko sa rozlúčilo s hercom Polónyim

Polonyi
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Dvanásteho novembra skonal slovenský herec Viliam Polónyi, ktorý sa dožil 84 rokov. Narodil sa 6. júla 1928 v Krupine.

Po absolvovaní vojenskej základnej služby nastúpil do bratislavského Divadla Nová scéna, kde hral v činohre, divadle pre deti a mládež aj operete. Za stvárnenie Palčíka v hre Jozefa Gregora Tajovského Statky zmätky získal titul Zaslúžilý umelec.

Vo filme debutoval v roku 1955 menšou úlohou v snímke Štvorylka, jeho talent však naplno vynikol až vo voľne koncipovanej tetralógii Andreja Lettricha Smrť prichádza v daždi (1965), Vrah zo záhrobia (1996), Volanie démonov (1967) a Prípad krásnej nerestnice (1973).

Celkovo účinkoval v takmer 100 slovenských aj zahraničných filmoch ako napríklad Námestie svätej Alžbety (1965), Drak sa vracia (1967), Rekviem za rytierov (1970), Skrytý prameň (1973), Sebechlebskí hudci (1975), Pacho, hybský zbojník (1975) alebo Tisícročná včela (1983).

Za výkon v snímke Tango pre medveďa (1966) získal cenu Igric. Okrem divadla a filmu pôsobil aj v rozhlase, televízii a dabingu. Bol tiež riaditeľom Divadla A. Bagara v Nitre, neskôr viedol aj Divadlo Nová scéna. Pre zdravotné ťažkosti však odišiel do predčasného dôchodku.

V roku 2012 svet navždy opustili aj:

Sviečka
Foto: SITA/AP

finalista prvej série súťaže Slovensko hľadá SuperStar Peter Konček

česká režisérka a scenáristka Vlasta Janečková, ktorá je známa predovšetkým seriálom Kamarádi (1969 – 1974) alebo rozprávkou Zlatovláska (1973)

český herec Michal Pešek, ktorého diváci a diváčky môžu poznať zo seriálov Zkoušky z dospělosti (1979) a Malý pitaval z velkého města (1982)

– česká filmová hviezda 40. rokov Dagmar Frýbortová

český divadelný a filmový herec a režisér Stanislav Remunda, dlhoročný partner českej herečky Ivy Janžurovej

česká herečka Jaroslava Adamová

česká herečka Eva Klepáčová, ktorú preslávila úloha Káče v rozprávke Hrátky s čertem (1956)

dlhoročný člen súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre Dušan Lenci

– člen českej skupiny Jablkoň Ingo Bellmann

– slovenská poetka Elena Holbová-Patková

svetoznámy český chemik Antonín Holý, ktorého antivirotiká sú súčasťou najúčinnejších a zároveň dostupných liekov proti AIDS

český divadelný, televízny a filmový herec Milan Riehs

scenárista a režisér animovaných filmov Břetislav Pojar, autor legendárneho animovaného seriálu o dvoch medveďoch Pojďte pane, budeme si hrát (1965)

– česká herečka Zita Kabátová

český karikaturista Vladimír Jiránek, ktorý je autorom postavičiek králikov Bob a Bobek a spolutvorcom seriálu A je to o domácich majstroch Patovi a Matovi

česká spisovateľka a scenáristka Fan Vavřincová, ktorá sa preslávila predovšetkým ako autorka seriálu Taková normální rodinka (1971)

– dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Peter Bzdúch

slovenský herec Bronislav Križan

česká spisovateľka Květa Legátová, autorka knihy Želary

Zdroj: archív agentúry SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karol Kállay