Najlepším veľkým festivalom v Európe je Tomorrowland

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Koncert
Foto: Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Belgický festival Tomorrowland na 4. ročníku European Festival Awards (EFA) asociácie Yourope vyhlásili za najlepší veľký festival. V tejto kategórii porazil napríklad minuloročného víťaza – maďarský festival Sziget.

Na festivale elektronickej tanečnej hudby Tomorrowland, ktorý sa konal od 27. do 29. júla, vystúpili napríklad Fatboy Slim, Avicii, Swedish House Mafia, Skrillex, Martin Solveig, Afrojack, David Guetta či Steve Aoki a prišlo naň až 180-tisíc ľudí. Tento rok sa podujatie uskutoční už tradične v belgickej obci Boom od 26. do 28. júla.

Najlepším stredne veľkým festivalom sa stal maďarský Heineken Balaton Sound, pričom v tejto kategórii bola nominovaná aj trenčianska Pohoda. Piešťanský Grape zas mal šancu vyhrať v kategórii Najlepší malý festival, no cena putovala poľskému Tauron New Music Festivalu. Najlepším novým festivalom je nemecký Electro Magnetic.

Najlepším line-upom sa môžu pochváliť nemecké festivalové ‚dvojičky‘ Rock am Ring a Rock im Park, na ktorých vystupujú spravidla rovnakí interpreti. Vlani sa na nich predstavili okrem iných Linkin Park, Metallica, Die Toten Hosen, Soundgarden, Tenacious D, Billy Talent, Machine Head, Marilyn Manson, Guano Apes, The Offspring, Kasabian či Skrillex.

Najobľúbenejším festivalom medzi interpretmi je dánsky Roskilde, na ktorom vystúpili napríklad Björk, Bruce Springsteen, Jack White alebo The Cure. Festivalovým objavom roka je islandská skupina Of Monsters and Men a festivalovou hymnou roka je skladba I Follow Rivers od Lykke Li.

Headlinerom roka je kapela Foo Fighters. Cenu za celoživotný prínos si odniesol flámsky politik a koncertný promotér Herman Schueremans (Live Nation Belgicko).

O nominácie sa tento rok uchádzalo viac ako 250 festivalov z 33 európskych krajín. Zaujímavosťou je fakt, že na shortlist sa nedostal ani jeden festival z Česka a Rakúsko reprezentovalo iba podujatie Waves Vienna.

Najviac, až 13 nominácií malo Belgicko, a to zásluhou festivalov Rock Werchter, Tomorrowland, Absolutely Free, I Love Techno, Ronquieres, Pukkelpop a Lokerse Feesten a promotérov z Live Nation a Pukkelpop.

Prehľad víťazov European Festival Awards za rok 2012:

Najlepší veľký festival: Tomorrowland (Belgicko)

Najlepší stredne veľký festival: Heineken Balaton Sound (Maďarsko)

Najlepší malý festival: Tauron New Music Festival (Poľsko)

Najlepší nový festival: Electro Magnetic (Nemecko)

Najlepší indoorový festival: Sensation (Holandsko)

Line-up roka: Rock Am Ring/Rock Im Park (Nemecko)

Headliner roka: Foo Fighters

Festivalový objav roka: Of Monsters and Men (Island)

Festivalová hymna roka: Lykke Li – I Follow Rivers

Promotér roka: Pukkelpop (Belgicko)

Cena za celoživotný prínos: Herman Schueremans (promotér Live Nation Belgicko)

Najobľúbenejší festival medzi interpretmi: Roskilde (Dánsko)

Green Operations Award – We Love Green (Francúzsko)

Informácie pochádzajú z webstránok eu.festivalawards.com, ringrocker.com a tomorrowland.be.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Billy TalentBruce SpringsteenDavid GuettaJack WhiteLykke LiMarilyn Manson