Škótsky spisovateľ Iain Banks podľahol rakovine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Banks
Škótsky spisovateľ Iain Banks podľahol rakovine. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – Škótsky spisovateľ Iain Banks v nedeľu niekoľko dní pred vydaním svojho posledného románu The Quarry podľahol rakovine.

Dožil sa 59 rokov. Autor trpel rakovinou žlčníka, ktorá sa rozšírila aj do ďalších orgánov. Svoju diagnózu fanúšikom prezradil v apríli, keď tiež požiadal svoju partnerku Adele Hartley, aby sa “stala jeho vdovou“. Už vtedy povedal, že je nepravdepodobné, že bude žiť dlhšie ako rok.

Vydavateľstvo Little Brown vyhlásilo, že Banks je v literárnom svete nenahraditeľný. “Len pred troma týždňami mu odovzdali hotové kópie jeho posledného románu The Quarry a užíval si oslavy so starými kamarátmi a fanúšikmi po celom svete,“ uviedlo.

Spomínaná kniha opisuje posledné týždne života štyridsiatnika trpiaceho smrteľnou rakovinou, o ktorého sa stará 18-ročný syn Kit.

Rodák zo škótskeho Dunfermlineu napísal pod menom Iain Banks 15 románov, vrátane spomínanej knihy The Quarry, ktorá vo Veľkej Británii vyjde 20. júna. V roku 2008 ho denník The Times zaradil do svojho zoznamu 50 najvýznamnejších britských spisovateľov od roku 1945.

Na konte má tituly ako The Wasp Factory (1984, v českom preklade Vosí továrna), The Bridge (1986), Espedair Street (1987), The Crow Road (1992, v českom preklade Vraní ulice), Complicity (1993), A Song of Stone (1997, v českom preklade Píseň kamene) či Transition (2009). Ako Iain M. Banks sa venoval sci-fi literatúre, napísal napríklad desaťdielnu sériu Culture.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia