Tomáš Klus a Vojtěch Dyk zaspievajú v rozprávke Jána Svěráka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Jan a Zdeněk Svěrákovci 8. novembra 2011 v Bratislave. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. augusta (WEBNOVINY) – Českí speváci Tomáš Klus a Vojtěch Dyk nakrúcajú pod vedením Jana Svěráka rozprávku s názvom Tři bratři.

Scenár snímky napísal Svěrákov otec Zdeněk, ktorý si v úlohe rozprávača ako jeden z mála účinkujúcich nezaspieva. Príbeh rozprávky je inšpirovaný detskými minioperami, ktoré Svěrák napísal v spolupráci s Jaroslavom Uhlířom pre pražské Národné divadlo.

„Použili sme hudbu a text z Karkulky, Šípkovej Ruženky aj Dvanástich mesiačikov. Akurát namiesto Budulínka napísal otec štvrtý príbeh troch bratov, ktorý všetky rozprávky prepája,“ vysvetlil Jan Svěrák.

Titulné úlohy stvárnia Dyk a Klus, ku ktorým sa v role tretieho brata pridá Zdeněk Piškula. „Traja súrodenci zo statku sa vydajú do sveta, aby sa zbavili zlých vlastností a dopadne to dobre,“ prezradil Jan Svěrák. V snímke si zaspievajú aj Jiří Lábus, Zuzana Norisová, David Matásek, Ivana Chýlková či Sabina Rojková, zatiaľ čo v nespeváckych rolách sa predstavia Oldřich Kaiser a Miroslav Táborský. Okrem češtiny by mal byť film dostupný aj v jazykoch koprodukčných krajín – slovenčine a dánčine.

„Dáni s nami spolupracujú už tradične, podieľali sa na Vratných láhvích aj na Kukym. Za Slovensko do projektu vstúpila spoločnosť hudobného skladateľa Michala Novinského, ktorý Uhlířove noty obliekol do nového hávu vhodného pre veľké plátno“ vysvetlil Jan Svěrák.

Tomáš Klus debutoval v roku 2008 albumom Cesta do záhu(d)by, pričom už o rok neskôr získal prvého Anděla – v kategórii Objav roka. Jeho druhou štúdiovkou je Hlavní uzávěr splínu (2009), za ktorú si prevzal zlatú platňu. V septembri 2011 uviedol na trh tretiu štúdiovku Racek, za ktorú ho o rok neskôr ocenili Andělom v kategóriách album roka a najpredávanejší album. Na rovnakom odovzdávaní cien zvíťazil aj v kategórii Spevák roka, v ktorej následne dominoval aj rámci ankety Český Slavík.

Jeho kolega Vojtěch Dyk je známy aj ako frontman a spevák kapely Nightwork, s ktorou vydal štúdiovky Respectmaja (2007), Respectmaja reedition – CD (2008) a Tepláky aneb kroky Františka Soukupa (2010). V roku 2011 získal so svojou formáciou tri ceny Anděl – v kategóriách Skupina roka, Album roka (Tepláky aneb kroky Františka Soukupa) a Videoklip roka (Tepláky). O dva roky neskôr si na svoje konto pripísal aj Anděla v kategórii Spevák roka – za album Live at La Fabrika, ktorý nahral so svojou swingovou formáciou B-Side Band.

Informácie pochádzajú z webstránky idnes.cz a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján SvěrákJiří LábusTomáš KlusVojtěch DykZdeněk Svěrák