Diana Fabiánová našla novú cestu na financovanie jej filmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diana Fabiánová
Diana Fabiánová, slovenská režisérka Foto: facebook.com

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Slovenská režisérka Diana Fabiánová pripravuje detskú verziu svojho oceňovaného dokumentu Mesiac v nás (2009).

Film s názvom Mesiačiky (Monthlies) bude edukačno-humorným dokumentom, ktorým chce mladým dievčatám i chlapcom priniesť nový pohľad na menštruáciu, ich dospievanie a úctu k svojmu telu a svojej osobnosti.

„Keďže je pre mňa dôležitá nezávislosť, aby som mohla o veciach hovoriť bez cenzúry nastolenej sponzormi výrobcov hygienických potrieb a farmaceutík a povedať skutočnosti, ktoré sa im nepáčia, finančné zdroje sú značne limitované,“ uviedla dokumentaristka.

„Na základe skúseností s mladými ľuďmi počas, aj po natáčaní Mesiaca som pochopila, že zmena postoja a vzdelávanie v tejto oblasti je veľmi potrebné. Pracujem preto na projekte, ktorý by im pomohol pochopiť súvislosti o svojom tele v inom svetle. Už nechýba veľa, aby som film dokončila. Audiovizuálny fond projekt opätovne zamietol, a tak som sa rozhodla ísť vlastnou cestou,“ povedala Fabiánová.

Na crowdfundingovom portáli Indiegogo preto spustila kampaň, ktorej cieľom je vyzbierať 30-tisíc amerických dolárov (v prepočte približne 23 270 eur). Už sa jej podarilo vyzbierať 8 288 dolárov (zhruba 6 428 eur), pričom do uzavretia zbierky zostáva 31 dní. Na Indiegogo je zverejnený aj trailer k filmu.

Diana Fabiánová
portét

„Všetko sa ráta – od finančného prispenia či šírenia linku na Facebooku, Twitteri alebo zdieľania osobne svojim priateľom. Každé euro nás priblíži bližšie k cieľu. Verím, že spoločnými silami sa to podarí. Snáď to poslúži aj ako inšpirácia pre ďalších slovenských filmárov, ktorí nevedia ako svoj projekt dofinancovať,“ dodala režisérka.

Ľudia môžu na Mesiačiky prispievať rôznymi sumami – od jedného dolára (asi 80 eurocentov) až po päťtisíc dolárov (približne 3 880 eur). Pri najvyššej čiastke sa darca stane spoluproducentom filmu. Detaily sú dostupné na webstránke indiegogo.com/monthlies.

Spomenutý film Mesiac v nás je dokumentom o menštruácii v širších spoločensko-historických súvislostiach. Film je osobnou cestou režisérky, ktorá pátra po tom, ako ženy a muži vnímajú menštruáciu a čo to vypovedá o našej kultúre.

S humorom a iróniou odkrýva pravidlá „menštruačnej etikety“, ktoré dodnes kraľujú v modernej spoločnosti. Dokument získal na medzinárodnej scéne viacero ocenení, keď bodoval na festivaloch v Kanade, Španielsku, Portugalsku, USA či v Čiernej Hore. Na Slovensku ho uviedli napríklad na MFF Cinematik, Art Film Feste či na filmovej prehliadke Jeden svet.

Agentúru SITA informovala režisérka Diana Fabiánová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Diana Fabiánová