Dom umenia sa stane miestom výstavy KÁLLAY – KORNISS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Ilustračná fotografia z výstavy KÁLLAY – KORNISS Foto: KÁLLAY – KORNISS

BRATISLAVA 3. apríla (WBN/PR) – Výstava sa koná pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky Mareka Maďariča v spolupráci s Veľvyslanectvom Maďarska na Slovensku a Národným osvetovým centrom. Kurátorom výstavy je PhDr. Marián Pauer, ESFIAP. Každý autor bude prezentovaný výberom 40 fotografií zo svojej tvorby.

Po trojročnej príprave sa netradičná výstava dvoch významných osobností maďarskej a slovenskej fotografie stáva skutočnosťou. Péter Korniss a Karol Kállay sa predstavujú spoločným projektom nazvaným stručne K and K.

Péter Korniss sa narodil v Kolozsvári (Cluj, Rumunsko) 4. augusta 1937. V Budapešti žije od roku 1949. Pracoval pre veľa medzinárodných magazínov vrátane National Geographic, GEO Magazín, Fortune, Time a Forbes. Vydal 21 kníh. Ako dokumentárny fotograf strávil vyše 45 rokov zaznamenávaním vytrácajúceho sa vidieckeho spôsobu života a kultúry. Od konca sedemdesiatych rokov pôsobil celé desaťročie ako dochádzajúci pracovník s fotoaparátom. Z tvorby počas týchto dekád vydal dôležitejšie knihy vrátane: Nebeský ženích (1975), Plynúce časy (1979), Hosťujúci robotník (1988), Inventúra – Obrazy z Transylvánie (1998) a Oddanosť (2008). Jeho snímky môžete nájsť v nasledujúcich zbierkach: Maďarské fotografické múzeum (Kecskemét), Múzeum Nicephora Niépca (Francúzsko), Národné múzeum fotografie, filmu a televízie (Veľká Británia). Je členom poradného zboru World Press Photo (Amsterdam) a Nadácie W. Eugena Smitha (USA). Od roku 2007 je zakladajúcim členom Svetovej fotografickej akadémie SONY (Veľká Británia). Výstavy jeho fotografií sa uskutočnili v početných galériách a múzeách 16 krajín. V roku 1975 mu udelili Cenu Bélu Balázsa, v 1999 Kossuthovu cenu a v 2004 Pulitzerovu pamätnú cenu.

Karol Kállay sa narodil 26. 4. 1926 v Čadci. Po štúdiách na Vysokej škole ekonomickej a Univerzite Komenského v Bratislave sa rozhodol profesionálne venovať fotografii. Od polovice päťdesiatych rokov fotografoval pre časopis Móda, neskôr pre módne a významné zahraničné magazíny. Vydal vyše 40 obrazových publikácií. Pripravil desiatky autorských výstav doma i v zahraničí, pravidelne sa zúčastňoval na kolektívnych výstavách. Je nositeľom početných významných ocenení z medzinárodných salónov a súťaží. Roku 1970 mu Medzinárodná federácia fotografického umenia (FIAP) udelila titul Excellence FIAP. Za publikáciu Los Angeles dostal roku 1984 cenu UNESCO a roku 1992 mu redakcia magazínu GEO v Hamburgu udelila titul Fotograf roku, stal sa členom agentúry Bilderberg. V roku 1998 mu prezident SR prepožičal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy, v nasledujúcom roku získal Cenu Leopolda J. Danihelsa. Roku 2002 mu udelili Cenu Tatra banky za umenie, roku 2003 Krištáľové krídlo a roku 2004 prevzal od Nadácie Slovak Gold Veľkú čestnú cenu desaťročia za umenie. Zomrel 4.8.2012 v Bratislave.

Výstava sa koná pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky Mareka Maďariča v spolupráci s Veľvyslanectvom Maďarska na Slovensku a Národným osvetovým centrom. Kurátorom výstavy je PhDr. Marián Pauer, ESFIAP. Každý autor bude prezentovaný výberom 40 fotografií zo svojej tvorby.

Otvorenie výstavy: 4. apríla 2013 o 18,00 hod.

Miesto: I. poschodie Domu umenia, Námestie SNP, Bratislava

Trvanie výstavy: 5. 4. 2013 – 28. 4. 2013

Kurátor výstavy: PhDr. Marián Pauer, ESFIAP

www.nocka.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karol Kállay