Dvojka odvysiela dokumentárny cyklus Dedičstvo otcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zrucanina
Starý kostol v Sedliackej Dubovej na Orave. Foto: SITA/Colonorum Pavol Miklík

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Na Veľkonočnú nedeľu o 17:00 odštartuje na Dvojke nový cyklus dokumentárnych filmov s názvom Dedičstvo otcov.

Päťdielna séria dokumentov rozpráva o snahách dobrovoľníkov zachrániť kláštorné komplexy alebo kostolíky na území Slovenska pred ďalším pustnutím a rúcaním, oprášiť ich históriu a uchovať genius loci – ducha miesta pre budúce generácie ako vzácne duchovné dedičstvo.

Ďalšie časti cyklu Dedičstvo otcov odvysiela Dvojka 12., 15., 22. a 29. apríla v rôznych časoch.

Dokumentárne filmy mapujú súčasný stav a históriu národných kultúrnych pamiatok, ktoré boli kedysi významnými centrami náboženského života, kultúry a vzdelanosti, no postupom času a vplyvom rôznych faktorov upadli do zabudnutia.

Stále atraktívne

Hoci sa niektoré objekty rozpadli alebo sa zachovali v ruinálnom stave a ich krásu prostredníctvom hypotetických rekonštrukcií možno len tušiť, nič to neuberá na ich atraktívnosti. Naopak, priam priťahujú záujem turistov a najmä mladých ľudí. Tí sa podieľajú na obnove objektov formou letných mládežníckych táborov, ktoré popri manuálnej práci, pobyte v prírode či spaní na lúke v stanoch ponúkajú množstvo zážitkov, nových priateľstiev, mysterióznu atmosféru a bohatstvo duchovných hodnôt.

Prvé dve časti série sú venované Kláštoru sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko Dechtíc, zvanému Katarínka, v ktorom členovia Rádu sv. Kataríny, tzv. katarínkovci reparujú ruiny objektu a prostredníctvom odborných výskumov odhaľujú jeho dávnu slávu. Ďalšia časť dokumentárneho cyklu sa odohráva v obci Sedliacka Dubová na Orave, kde tzv. klárinkovia z Rádu sv. Kláry opravujú ruiny Kostolíka sv. Kozmu a Damiána.

Do projektu zasiahli dva tvorivé tímy

V Slovenskom raji dobrovoľníci pod vedením archeológa docenta Michala Slivku rekonštruujú ruiny bývalého kláštora kartuziánov tzv. Kláštorisko, o čom hovorí štvrtá časť. V poslednej časti sa predstaví farské spoločenstvo Oprav, František, môj dom, ktoré pomáha obnoviť a zviditeľniť františkánsky kláštor v Kremnici.

Autorom projektu je dramaturg Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Branislav Bukovský. Na realizácii projektu sa podieľali dva tvorivé tímy. Pod dramaturgickým vedením Bernadety Tokárovej vznikli dokumenty Katarínka a Kláštor františkánov v Kremnici, dramaturgiu filmov o Kláštorisku a Dubovej – Colonorum zabezpečoval Branislav Bukovský. Vedúcou výrobného štábu celého cyklu bola Ivana Zlatňanská.

Agentúru SITA informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska